STIREA ZILEI 13 iunie 2012

Bani pentru Școala din Araci

de Székely Emőke | 537 vizualizări

Lucrările începute în anul 2008 la noua şcoală din Araci ar putea fi terminate în curând.

Supra-aglomerata școală de la Araci a fost mult discutată și mediatizată. Soluțiile însă pentru terminarea noii clădiri, începută în 2008, se lăsau așteptate. Acum însă se pare că Inspectoratul Școlar Județean Covasna va primi banii necesari pentru continuarea lucrărilor.

Banii sunt promiși

Inspectorul șef din cadrul IȘJ Covasna, Keresztély Irma, a declarat ieri că au primit sarcină de la Ministerul Educației să trimită o listă cu arieratele Inspectoratului către diferiți constructori care au început lucrări în județ, dar din lipsa fondurilor nu le-au finalizat. Lista cuprinde mai multe unități, printre care se numără și școala de la Araci. Aici nevoia unei noi școli este iminentă, numărul copiilor înscriși la școală și la grădiniță fiind de 1.000, iar tendința este de creștere. Directorul școlii, Düllő Szilárd, a recurs la tot felul de soluții temporare, de la eliminarea sălii de sport până la trimiterea chiar și a preșcolarilor în două schimburi. El ne-a spus că terminarea noii clădiri ar rezolva situația.

Clădire în degradare

Construcțiile la noua școală de la Araci au fost începute în 2008. Momentan construcția este terminată în proporție de doar 45%. Clădirea nu are acoperiș, nici geamuri sau uși, așadar capriciile vremii își lasă amprenta pe ceea ce ar fi trebuit să fie demult al copiilor din comună. Din tencuială au răsărit chiar și buruieni, lăsate acolo intenționat pentru ca oricine este interesat să vadă în ce stare este școala. Conform datelor furnizate de IȘJ, în cazul acestei școli este nevoie de aproape 700.000 de lei pentru ca elevii să poată studia în noua școală. Keresztély Irma spune că situația se pare că se îndreaptă într-o direcție bună, IȘJ având promisiuni pentru banii necesari.

O grădiniță nouă

Copiii din Araci vor beneficia și de o grădiniță nouă. „A fost aprobată HG 251 privind indicatoarele tehnico-economice pentru construirea de grădinițe noi. În județul Covasna se vor construi trei grădinițe, două cu trei clase la Belin și Estelnic, iar una cu patru clase la Araci” – a declarat Keresztély Irma. Aceste lucrări urmează să fie scoase la licitație, IȘJ are rolul de a monitoriza lucrările de investiție, dar și consiliile locale din localitățile amintite trebuie să contribuie, asigurând infrastructura necesară până la intrarea în noile clădiri. La Araci nevoia de grădiniță nouă este foarte mare, întrucât acum preșcolarii învață într-o clădire a bisericii reformate din localitate, iar chiria este de 1.500 de lei pe lună, sumă mult prea mare pentru conducerea școlii.

Nici la Mereni situația nu este roz

Mereni este o altă localitate cu probleme în această sferă. Aici construirea unei grădinițe și a unei școli noi a început în urmă cu trei ani, iar lucrările trebuiau terminate demult. E drept, clădirea este terminată în proporție de aproape 90%, așadar nu mai la fel de mult de lucru ca la Araci. Keresztély Irma spune că la Mereni copiii merg la școală într-o clădire neadecvată de trei ani, și speră că la toamnă vor putea tăia panglica la noua construcție. Valoarea lucrărilor care mai trebuie executate la această unitate este de 306.000 lei. La Estelnic s-a construit de asemenea o școală nouă, aceasta fiind finalizată în proporție de 97% – mai sunt de executat lucrări în valoare de 35.263 lei.

Grădiniţe noi la Întorsura și Covasna

Grădinițe noi se construiesc și la Întorsura Buzăului și Covasna. Keresztély Irma spune că unul dintre scopurile IȘJ a fost acela de a scoate grădinițele de la parterul blocurilor. Acesta a fost și motivul pentru care au construit o grădiniță nouă la Covasna, unde însă datoria către constructori este de peste un milion de lei. Nici la Întorsura Buzăului noua grădiniță nu este terminată decât în proporție de 56%. Keresztély Irma a declarat însă că aceasta va fi finalizată anul viitor. În cazul acestei grădinițe valoarea lucrărilor neexecutate este de 698.000 lei.

Lucrări de reabilitare

Lista cu datoriile IȘJ către diferiți constructori cuprinde și câteva unități de învățământ unde s-au făcut reparații și reabilitări. La Angheluș extinderea și modernizarea școlii este aproape gata, la Telechia au fost începute lucrări de reabilitare, la fel și la Liceul Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe. Keresztély Irma a spus că va face o inventariere a lucrărilor de investiții din ultimii douăzeci de ani pentru ca în cazul în care va fi demisă de la conducerea IȘJ Covasna să le poată arăta tuturor că în anii în care a stat la cârma învățământului covăsnean, la IȘJ s-a lucrat din greu.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.