STIREA ZILEI 28 noiembrie 2018

Peste 130 de brazi albi, plantați în memoria eroilor bărcăneni, de Centenar

de Iulia Drăghici - Taraș | 2301 vizualizări

Zona de Agrement din localitate a fost îmbogățită cu peste 330 de puieți în total 

Peste 330 de puieți de brad și de molid au fost plantați marți, 27 noiembrie, în zona de agrement Lughet din comuna covăsneană Barcani. Inițiativa, unică la nivelul județului Covasna, se înscrie în rândul acțiunilor dedicate Centenarului Marii Uniri – Pădurea Centenar, susținută de Ministerul Apelor și Pădurilor, prin Garda Forestieră Brașov. Din cei 331 de puieți, 131 au pus marți baza unui Parc Memorial, ridicat astfel în amintirea celor 131 de eroi bărcăneni, căzuți pe câmpurile de luptă în conflagrațiile mondiale.

Ploua mărunt și des. Nu ningea, cum te-ai aștepta la final de noiembrie, ci curgeau din cer lacrimi mici, lacrimi de dor și recunoștință pentru cei care, de o sută de ani încoace, ba chiar și mai bine, și-au lăsat în urmă familiile, casa și patria și au murit pe câmpurile de luptă.

Acolo, în vârf de deal, unde aproape se termină comuna Barcani și începe drumul spre Zagon, unde cerul îmbrățișează cu ceața lui vârfurile bătrânilor brazi, am găsit oamenii „în verde”, dar și locuitori ai comunei Barcani puși pe treabă. Aveau noroiul de două degete pe cizmele de cauciuc și în ciuda vremii numai bune de stat la căldură, ei au îmbrățișat ideea proiectului și au dat curs acțiunii: să planteze peste 330 de puieți, din care 131 - temelia viitorului Parc Memorial, din zona de agrement Lughet, în cinstea bărcănenilor care s-au sacrificat în Primul și Al Doilea Război Mondial pentru un viitor mai bun, un viitor de care ne bucurăm, și nu prea, în prezent.

„Eroii bărcăneni ne obligă ca de Centenar să plantăm un brăduț de fiecare erou. Avem 62 de eroi din Primul Război Mondial și 69 de eroi din Al Doilea Război Mondial, în total 131. Ne-am gândit, ca să nu se supere bradul alb și molidul să plantăm în două locații: cea din fața Centrului de Agrement, unde plantăm 131 de brazi albi ca să se combine cu molidul și cu pinul și să devină o priveliște frumoasă aici, dar și roată incintei plantăm molid”, ne-a spus primarul comunei, Gheorghe Marin, care a supravegheat atent și mândru lucrarea.   

Parcul Memorial este parte a Pădurii Centenar

Ideea Parcului Memorial s-a concretizat prin impulsul pe care Garda Forestieră Brașov l-a dat autorităților locale, în urma propunerii de parteneriat cu Primăria Barcani, Direcția Silvică a județului Covasna și Ocolul Silvic Buzăul Ardelean.

Pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, Ministerul Apelor și Pădurilor a inițiat un proiect, Pădurea Centenar. Cu acest scop vrem să cinstim memoria ostașilor căzuți la datorie în Primul și Al Doilea Război Mondial prin plantarea unor puieți. Noi, Garda Forestieră, împreună cu Direcția Silvică Covasna, Ocolul Silvic Buzăul Ardelean, am decis să plantăm aici în Lughet. Direcția Silvică Covasna a pus la dispoziție 200 de puieți din specia molid și tot Direcția Silvică Covasna, prin Ocolul Silvic Comandău au pus la dispoziție 131 de puieți din specia brad. (...) Am decis să plantăm acum toamna pentru că ne apropiem de 1 Decembrie și vremea ne-a permis”, ne-a declarat și purtătorul de cuvânt al Gărzii Forestiere Brașov, Mihai Abutnăriței, după ce, el însuși a pus mâna la treabă.

Iar motivul pentru care comuna Barcani a fost singura din județul Covasna selectată pentru a avea, asemenea altor locații din țară, Păduri dedicate Centenarului a fost dat de faptul că în centrul localității există un Monument al Eroilor cum rar se mai găsește în țară, au spus reprezentanții Gărzii Forestiere Brașov, impresionați de atenția cu care la Barcani se cinstește memoria concetățenilor care s-au sacrificat pentru România.

Cea mai mare satisfacție a silvicultorilor

În nici o oră, zeci de puieți erau deja în noua lor casă, frumos aliniați. Între râsete și pălăvrăgeli, treaba avansa și Parcul lua, modest, contur. „Sperăm să se și prindă”, au spus oamenii, care parcă se și vedeau așezați în tihnă la umbra brazilor, ani buni de-acum încolo.  

Instituția noastră a sponsorizat Primăria Barcani pentru evenimentul care marchează Centenarul cu 200 de puieți, specia molid. Sperăm ca timpul să ne ajute și să se și prindă. Asta e cea mai mare satisfacție a noastră, a silvicultorilor, să vedem cum se vor ridica acești arbori, în viitor. Sperăm ca și peste 100 de ani urmașii noștri să vină și să constate că cineva a făcut niște lucruri frumoase, în amintirea celor care și-au dat sufletul și viața pentru această țară pentru ca noi să fim uniți, într-o țară de sine-stătătoare. Sperăm ca și urmașii noștri să ducă această luptă în continuare fiindcă patriotismul trebuie cultivat și trebuie menținut ca o flacără aprinsă în sufletul nostru. Din momentul în care noi vom lăsa flacăra asta mai jos, vom fi amenințați din toate părțile. Sper ca această flacără să existe mulți ani de acum înainte”, ne-a spus reprezentantul RomSilva Covasna, inginerul Gheorghe Olaru.

Detaliile care fac diferența

Am aflat, cât am fost la fața locului, și că nimic nu a fost la întâmplare în lucrarea ce are să dăinuie peste ani și ani.

„S-a plantat schematic, la o distanță de 2 metri între puieți în ideea să rămână, să fie pentru viitor, în rânduri paralele, la 2,5 metri între ei, ca să fie vizibili și să arate ca un cimitir al eroilor, să crească frumos și să fie loc pentru monument. E o idee foarte bună, ceva pentru viitor, mai ales că toată lumea vehiculează toată chestia asta cu tăiatul pădurilor. Să vadă lumea că se și plantează, nu doar că se taie”, ne-a asigurat pădurarul Ocolului Silvic Buzăul Ardelean, Ioan Sima.

„Noi am susținut această activitate cu personalul de la Ocol, cu pădurari și muncitori. Inițiativa este foarte bună. Din păcate se fac prea puține lucruri pentru cinstirea eroilor căzuți, dar este un început și sperăm să continue”, a spus și directorul Ocolului Silvic Buzăul Ardelean, Gelu Bularca.

Toate acestea în vreme ce „băieții” erau grupați în echipe, fiecare cu sarcina clară: unii săpau, alții puneau puietul în groapă și în fine, ceilalți astupau. Între timp, ploaia avea grijă să mângâie cuminte toată atmosfera.

Proiectul va continua și după plantare pentru că parcul va avea, în perioada următoare, cel mai probabil în primăvară spune primarul, și o piatră-monument care va descrie călătorilor care ajung în zonă importanța locului pentru comuna Barcani și în definitiv pentru România, care se bucură de pace datorită sacrificiului suprem făcut și de vitejii bărcăneni.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.