STIREA ZILEI 25 martie 2019

Aventură în trei către Islanda

de Iulia Drăghici - Taraș | 2055 vizualizări

Cum este să călătorești la aproape 4.000 de kilometri cu un bebeluș de doar opt luni

Gândul de a călători pe distanțe însemnate alături de un bebeluș îi sperie pe mulți dintre proaspeții părinți. Pe bună dreptate, dacă stăm să analizăm toate riscurile care trebuie asumate. Însă dincolo de riscuri se găsește un infinit de experiențe care merită trăite. Asta ne învață Bianca, o tânără mămică, originară din Întorsura Buzăului și soțul ei Iulian, recent întorși dintr-o călătorie făcută tocmai în Islanda, din Cluj Napoca via Marea Britanie. Companionul cel mai de preț le-a fost Aylan, copilul lor de nici un anișor.

Pe Bianca Crăciun – Buliga am mai întâlnit-o în paginile ziarului nostru tot datorită poveștilor despre călătoriile sale interesante în lumea largă. Astfel, am citit despre aventurile ei în articole ca de exemplu „Cum să vizitezi nouă țări balcanice în 40 de zile cu bani puțini” sau „Cum să călătorești ieftin și mult”. Știm așadar că este o pasionată a călătoriilor. Recent tânăra întorsureancă a devenit mămică. Cei care credeau că pentru moment s-a întrerupt linia de excursii în jurul lumii, ei bine!, se înșeală, pentru că Bianca și soțul ei, Iulian, tocmai ce s-au întors dintr-o călătorie în Islanda, unde au văzut pe viu celebra Auroră Boreală și multe altele. Dar nu au fost singuri, ci s-au aventurat în această lungă excursie și plină de neprevăzut în trei, iar spre fericirea lor, micuțul Aylan, în vârstă de opt luni, s-a dovedit a fi un companion de nădejde. Nu a fost ușor, însă a meritat fiecare experiență și fiecare minut petrecut împreună, ne-a spus Bianca.

Au cumpărat biletele în noiembrie, când micuțul lor nu avea nici cinci luni, moment în care a început și documentarea despre locurile unde urmează să ajungă, de pe la cunoscuții care vizitaseră deja Islanda, dar și de pe internet.

„Islanda este o țară foarte greu de descris. Este foarte diferită față de tot ce am mai văzut prin Europa. Este o insulă vie, oriunde te uiți, vezi aburi ieșind din pământ, cascade, vulcani, așa că ne-am dorit exact asta să vedem. (... ) Ne doream de mult timp să vedem Aurora Boreală și minunățiile insulei. Știam că este o țară cu o climă și un relief diferite față de ce am mai văzut până acum și am vrut să mergem undeva să ne bucurăm de natură și de aer liber cât mai mult”, ne-a spus Bianca.

Ajunși acolo, au închiriat un apartament și o mașină și au început aventura în trei, derulată în perioada 1 – 9 martie. Au văzut, încă din prima zi, un muzeu din Reykjavik, apoi, în zilele ce au urmat, au continuat cu Golden Circle, un traseu renumit pentru turiști, Parcul Național Thingvellir și s-au bucurat de o plimbare de trei ore în preajma celui mai mare lac din Islanda și a unor cascade. „Este un loc de vis”, spune Bianca, subliniind că pe parcursul șederii s-au întors de trei ori să mai vadă același loc. Au văzut și gheizere, apusuri de vis, foci și alte animale, altfel întâlnite doar la ZOO sau pe micul ecran.  

Am fost cel mai mult în natură. Ne-am oprit la multe cascade. Am vizitat și un vulcan stins și am coborât în crater, unde acum se găsește un lac, am pășit pe plaje  negre, am vizitat foste sate de vikingi și laguna celui mai mare ghețar din Europa - Vatnajökull, unde am văzut pentru prima oară foci. Simpatice tare, aveam impresia că mă uit la niște câini care se bucură de o bălăceală. Am dormit o noapte la o fermă undeva lângă ghețar, la o familie locală foarte simpatică. A doua zi am plecat în căutare de reni, însă nu am văzut niciunul. Surpriza cea mai mare, deși acesta a fost și unul din motivele pentru care am mers, a fost să deschid ușa casei unde locuiam și să văd dansul Aurorei pe cer, aproape în fiecare seară”, își amintește emoționată Bianca, punctând că ar putea vorbi la nesfârșit despre minunățiile pe care Islanda le are de oferit.

Cum au găsit curajul de a porni în această călătorie

Din exterior, am putea spune că e nevoie de mult curaj la purtător pentru a porni în acest drum, plin de neprevăzut, și cu un bebeluș, însă nu e chiar așa, ne liniștește Bianca.

„Pentru noi, călătoritul este o parte importantă a vieții noastre, iar călătoritul cu un bebeluș a venit natural. (...) Faptul că acum a fost și Aylan cu noi nu a fost cu nimic mai greu. Am fost nevoiți doar să fim puțin mai organizați, în rest, prezența lui a adus multe bucurii. Am simțit un alt tip de bucurie fiind toți trei, deși el a dormit cam peste tot. Îi făcea bine aerul curat și ușor răcoros. Este foarte sănătos pentru copii să aibă experiențe cât mai diverse încă de la vârste fragede”, explică aceasta.

Provocări: prinși într-o furtună de zăpadă și într-o gară aglomerată

Cele mai frumoase povești vin și cu provocări și situații neprevăzute, care sunt depășite cu succes, iar acest lucru este valabil și în aventura celor trei călători spre Islanda.

„Au fost două momente mai provocatoare în excursie. Una în ziua a cincea, cred, când ne întorceam de la ghețar spre casă. Am avut închiriată o mașină 4x4 pentru a putea să călătorim unde vrem noi fără impedimente. În fiecare zi verificam vremea și site-ul lor oficial cu condițiile de drum. Islanda are însă o vreme foarte imprevizibilă, iar pe drum am intrat direct într-o furtună foarte puternică de zăpadă. Vizibilitatea era de mai puțin de 30 metri, totul alb în jur timp de 30 de minute.  A doua provocare a fost când cu bebe în sistem, bagaje în spate, schimbat de metrou, apoi tren, apoi iar metrou în Londra aglomerată, am rămas blocați într-o gară și am pierdut avionul. A fost puțin frustrant, dar ne-am bucurat câteva zile în plus de diversitatea Londrei”, își amintește Bianca.

Copiii se adaptează ușor dacă părinții sunt relaxați

Aceasta a fost prima călătorie așa lungă pentru cei trei aventurieri, însă micile „escapade” la Polul Frigului (Întorsura Buzăului) sau în frumoasa Bucovina au servit drept „sesiuni de pregătire”.

„Recunosc, la început, am avut câteva emoții. Asta pentru că am căutat detalii legate de vreme și arăta că vor fi -15 grade Celsius. Deși Aylan a trăit temperaturile astea în vacanță la Întorsura Buzăului, aveam întrebări legate de cum vom putea să ne bucurăm de natură ore întregi la temperatura asta. Bineînțeles că nu a fost așa, am avut și zile cu 9 grade, minimă cred că a fost 0 grade. Așa că ce aș schimba, ar fi să încep relaxată călătoria, fără să mă gândesc prea mult la tot felul de scenarii. Am descoperit din nou, cât de extraordinari sunt copiii, se adaptează foarte ușor atât timp cât au alături părinți liniștiți și relaxați”, explică mămica originară din Întorsura Buzăului.

Lecția de viață învățată: călătoriile trebuie să continue

Toate, dar toate călătoriile ne aduc o mulțime de informații despre locurile pe care le vizităm, dar mai ales despre noi înșine, ceea ce înseamnă că lecțiile de viață sunt esențiale de recunoscut dintr-o astfel aventură. Dar ce i-a învățat această călătorie pe părinții lui Aylan? Iată: „Să continuăm să călătorim și să ne bucurăm indiferent de circumstanțe. Văzând insula atât de vie, Aurora, puterea naturii prin cascade, vulcani, gheizere am realizat cât de mare și puternică e Mama Natură, făcându-ne să o respectăm și mai mult și să ne dorim să o îngrijim și mai mult decât o facem deja. Islandezii trăiesc cu și prin natură, o respectă, face parte din cultura lor și a fost drăguț să văd o nație întreagă, oriunde mergeam punând natura pe primul loc. Diversitatea culturilor pe care le vizităm ne oferă mereu perspective noi și ne ajută să ne dezvoltăm ca oameni. Ne dorim să oferim același lucru micuțului nostru”, subliniază Bianca.

Tânăra mămică spune și că atunci când va fi mare, Aylan va auzi de la ei cum a fost să vadă împreună pentru prima oară Islanda și îi va reaminti „să respecte mediul înconjurător, natura, să aibă curaj să pășească mereu în afara zonei de confort și să se dezvolte pe laturile potrivite lui. Îi voi povesti cât de fericită am fost să trec printr-o experiență așa frumoasă alături de el, emoțiile când am văzut Aurora, cât de mult m-am bucurat pentru că se simțea în siguranță și se bucura de locurile unde mergeam”, mai punctează Bianca.

Ce să nu lipsească din bagajul părinților călători

Sistemul de purtare ergonomic și asigurarea de călătorie nu ar trebui să lipsească din bagajul celor care călătoresc însoțiți de bebeluși, ne-a mai spus tânăra mămică. Totodată, bagajul lui Aylan a fost completat cu hăinuțele potrivite pentru vremea de acolo, pijamale și trusa de prim ajutor cu medicamente pentru febră, alergie, ser fiziologic, câteva creme și seringă pentru lavaj în caz de nas înfundat.

„Am cumpărat de acolo scutece, am închiriat scaunul pentru mașină, mâncarea din magazinul local - fructe și legume”, ne-a mai împărtășit mămica.

Iar pe lângă curajul necesar de a porni într-o astfel de aventură, din „bagaj” nu trebuie să lipsească nici comunicarea sau încrederea reciprocă, a subliniat Bianca.

„A fost nevoie de puțin mai mult efort transpus în timp pentru a organiza. Câteva detalii. Mă așteptam să fie puțin mai dificil decât a fost. Într-adevăr, vârsta la care este acum Aylan, este o vârstă numai bună de călătorit, este vârsta la care începe să descopere oamenii, mediul. Nu am planificat, așa s-a potrivit”, a explicat aceasta.

Sfaturi pentru alți tineri părinți

Un sfat extrem de util din partea Biancăi pentru părinții care se gândesc să  pornească în călătorii alături de cei mici este acela de a lăsa grijile deoparte și de a păși cu încredere în fiecare aventură, la fel ca în viață.

„Să pornească în aventură fără să se gândească la prea multe scenarii. Pe lângă faptul că totul este frumos și relaxant, ajută foarte mult la formarea legăturilor de atașament, a celor de dragoste și iubire. E important să fim relaxați și să avem încredere în noi, cât și în copiii noștri. În călătoria cu un copil e nevoie de doar puțin mai mult timp pentru planificare. Câteva minute pentru a pregăti o gustare de luat la drum, un rucsac cu lucruri esențiale. Nu am făcut aproape nimic diferit față de călătoriile în care mergeam în doi, în afara faptului că de data asta am închiriat o mașină pentru a fi mai ușor să ne deplasăm”, explică aceasta.

Călătorului îi șade bine cu drumul

Bianca ne spune că aventura lor în trei continuă chiar și după ce au ajuns acasă.

„Relația cu cel mic, mai ales în primul an de viață, se schimbă mereu indiferent de circumstanțe pentru că și el se dezvoltă. Totodată se dezvoltă și modul lui de a interacționa cu lumea. De la săptămână la săptămână descoperim noi moduri de a comunica cu el. Călătoria a oferit doar contextul în care să se întâmple aceste schimbări. Chiar și după ce ne-am întors acasă, aventura continuă”, spune tânăra mămică.

Totodată, e clar că celebra vorbă „călătorului îi șade cel mai bine cu drumul” se aplică și în cazul familiei Crăciun – Buliga, pentru că cei trei au deja planuri să pornească în noi și noi călătorii.

„Avem câteva vacanțe de weekend în plan. Îmi doresc mult să ajung în Porto și să mă bucur de Europa cât încă mai suntem aici, iar pentru vară am început să organizăm o vacanță de două săptămâni în Regiunea Dobrogei și Bucovinei/Maramureșului într-un van (n.red. microbuz). Ne place să împărtășim experiențele trăite și să încurajăm oamenii să îndrăznească să își trăiască propriile experiențe și cea mai simplă metodă prin care le putem împărtăși este prin contul nostru de Instagram, @followthesuntogether”, mai spune Bianca.

Probabil că o concluzie relevantă de pe urma acestui articol ar fi aceea că niciodată nu e prea devreme să începi să călătorești. Totodată, exemplul celor doi tineri părinți ne arată că imposibilul devine posibil dacă ai alături persoanele potrivite, încredere și voință. Așadar, așteptăm cu drag următoarele călătorii în lumea largă a micului Aylan și a părinților săi!

Sursă foto: Facebook/ Bianca Crăciun Buliga.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.