STIREA ZILEI 11 iunie 2013

Asigurările obligatorii rămân... opţionale

de Monica Vrânceanu | 614 vizualizări

Nimeni nu primeşte amendă pentru nerespectarea legii

Chiar dacă asigurările de locuinţe sunt obligatorii, acest lucru nu prea se vede şi în practică, asiguratorii spunând că, la fel ca şi restul românilor, nici covăsnenii nu se înghesuie la încheierea asigurărilor obligatorii. Cu toate acestea, se pare că proprietarii de locuinţe care nu încheie aceste poliţie vor scăpa fără a fi amendaţi şi în acest an, chiar dacă în ultimii trei ani s-a tot vorbit despre sancţiuni financiare drastice. Problema este însă una mai complicată, aşa că deocamdată nici nu poate fi vorba despre amenzi.

Înainte de orice, se pare că nu există o colaborare foarte bună între primării şi asiguratori, căci în vreme ce autorităţile susţin că au transmis listele cu plătitorii de impozite, ceilalţi spun fie că nu le-au primit, fie că le-au primit incomplete sau greşite, iar de aici pleacă o adevărată harababură. Există neconcordanţe între datele declarate la finanţele locale şi cele ale asiguratorilor, unele clădiri noi nici nu apar pe liste, iar unii proprietari sunt de negăsit de ani de zile.

Degeaba e obligatoriu, dacă nu e cu amendă

Dincolo de aceste aspecte, oamenii pur şi simplu nu sunt impresionaţi de „obligativitatea” asigurărilor, deoarece s-au obişnuit cu ameninţările teoretice cu amenda, aşa că nu iau în serios legea.

Reprezentantul filialei din Sfântu Gheorghe a unei agenţii de asigurări, Liviu Cristescu, spune că această atitudine este extinsă în toată ţara, nefiind specifică doar covăsnenilor.

„Cei mai mulţi dintre oameni nu vin să facă asigurările obligatorii dacă nu sunt arşi la buzunare – iar amenda este una destul de mare, adică 500 de lei. Însă pentru a avea efect ar trebui şi aplicată”, ne-a spus Liviu Cristescu.

Reprezentanţii asiguratorilor spun că oricât de mult ar fi contestate asigurările obligatorii, acestea îşi pot dovedi utilitatea în orice moment, aşadar nu sunt deloc de neglijat. În acelaşi timp, asiguratorii spun că şi administraţiile financiare locale ar trebui să fie mai insistente în ceea ce priveşte aceste asigurări şi să colaboreze mai strâns cu agenţiile. La Sfântu Gheorghe, de exemplu, cei de la Finanţele Publice locale au transmis către asiguratori o listă ce cuprinde toate clădirile din oraş, pentru că nu au o situaţie separată a celor ce intră la categoria locuinţelor. Finanţele spun că au transmis lista cu luni în urmă, dar unii asiguratori spun că nu au primit aşa ceva şi habar nu au care e situaţia reală în ceea ce priveşte locuinţele ce trebuie asigurate obligatoriu. Mai mult de atât însă, nu s-a întâmplat nimic drastic precum aplicarea de amenzi. Reprezentanta Finanţelor Publice locale din Sfântu Gheorghe, Iozsa Emese, a declarat că nu s-a încheiat încă niciun protocol cu asiguratorii în privinţa amendării proprietarilor de locuinţe care nu au încheiat poliţele obligatorii.

Asigurările au logica lor

Potrivit asiguratorilor, există obiecţii şi în privinţa riscurilor cuprinse în poliţa obligatorie, cele mai multe persoane revoltându-se că trebuie să plătească pentru un risc de inundaţii mult mai ridicat în Sudul ţării decât aici, de exemplu.

„Asigurările funcţionează pe un principiu simplu: mai mulţi oameni pun bani la un loc, iar din aceştia sunt despăgubiţi câţiva oameni, atunci când au nevoie. E foarte simplu, de asta funcţionează asigurările, aşadar nu trebuie să ne revoltăm pe riscurile incluse”, a mai spus un reprezentant al asiguratorilor.

Părerea asiguratorului este împărtăşită de Simona, o tânără de 28 de ani, care a încheiat atât asigurarea obligatorie cât şi una facultativă. Pentru acestea – asigurare pentru calamităţi naturale dar şi inundaţii provocate de probleme tehnice de reţea, incendii sau explozii – tânăra plăteşte 130 de lei anual.

„Cred că e o sumă destul de mare, ţinând cont de faptul că sunt şanse mici să ajungi să te foloseşti de ea, dacă locuieşti la bloc. Dar dacă tot plătesc una obligatorie, am zis să mai includ nişte opţiuni”, ne-a spus Simona.

Nu la fel gândesc însă toţi oamenii, căci George locuieşte la etajul 9 al unui bloc din Sfântu Gheorghe şi crede că e inutil să încheie o asigurare: nu vede cum ar putea fi afectat de inundaţii, alunecări de teren sau cutremur. Aşa că a decis să nu încheie nicio asigurare, cel puţin nu până la momentul în care va fi nevoit să o facă.

Întâi necazurile, apoi asigurările

Cel puţin la sate însă, situaţia ar trebui să fie alta – există localităţi care în anii trecuţi au trecut prin inundaţii, însă de atunci oamenii au uitat ce au îndurat şi acum nu le mai prea trebuie asigurare. Cei din Belin sau Sita Buzăului au simţit pe propria piele ce înseamnă lipsa asigurărilor atunci când casele le-au fost afectate de inundaţii în 2010, însă nici aşa nu au încheiat chiar toţi asigurarea obligatorie.

„Sunt care şi-au făcut asigurări, nu toţi, dar sunt destui care au înţeles pericolul şi au ales să se asigure măcar la minim”, ne-a spus primarul de la Belin, Sikó Imre.

Legea dă voie primăriilor să aplice amenzi cu valori cuprinse între 100 şi 500 lei. Legea asigurării obligatorii a locuinţei vizează în mod direct toţi proprietarii de locuinţe, iar în ţara noastră există aproximativ 8,3 milioane de locuinţe care necesită asigurare prin această poliţă, din care circa 4,5 milioane se află în mediul urban iar 3,8 milioane în mediul rural.

Asigurările obligatorii pentru locuinţe s-au născut tocmai pentru a se pune capăt despăgubirilor interminabile pe care Statul s-a văzut nevoit să le acorde an de an, în principal ca urmare a pagubelor provocate de inundaţii şi alunecări de teren.

Judeţul Covasna avea, la ultimul recensământ realizat în 2011, un număr de aproape 90.000 de locuinţe. În ceea ce priveşte riscurile, vara lui 2010 a arătat că suntem la fel de vulnerabili în faţa inundaţiilor precum cei din alte zone ale ţării, iar mărturie în acest sens stau casele avariate de ape la Baraolt, Belin sau Sita Buzăului.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.