STIREA ZILEI 19 noiembrie 2021

„Asediu” marca „Eliade” la Camping: 1.500 de brăduți au fost plantați

de David Leonard Bularca | 3527 vizualizări

Deviza „Verde înseamnă viață” a fost îmbrățișată, în ciuda frigului din Întorsura Buzăului, de aproximativ 330 de elevi și profesori

Elevii și profesorii de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (LTME), din Întorsura Buzăului, alături de angajați ai Direcției Silvice Covasna și cu sprijinul autorităților locale, au plantat în zona camping din oraș 1.500 de brăduți. Acțiunea a avut loc joi, 18 noiembrie, de la ora 12:00, iar în circa două ore cei implicați au ignorat frigul de afară pentru a oferi naturii ceea ce unii dintre semenii noștri îi iau: verdele brazilor care ne bucură la fiecare ieșire în natură. Puieții de brad au fost plantați în zona terenului de fotbal din oraș.

„1500 de brăduți am plantat astăzi, brăduți donați de Direcția Silvică Covasna. Acțiunile noastre de plantare au debutat în 2019, în cadrul Campaniei Naționale „Un copil, un brăduț”, când am plantat în ghivece 370 de brăduți. Astăzi, îi găsim tot în zona campingului, pe o cornișă care necesita împădurire. Ne-am bucurat să vedem că toți trăiesc. Ploile din perioada post-plantare le-a făcut foarte bine”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directoarea LTME, Maria Bularca.

Toată acțiunea a fost organizată, așadar, cu sprijinul Direcției Silvice Covasna. Maria Alina Dungă, inginer silvic, spune că i-a văzut pe elevi că se mobilizează repede și că „sunt foarte curioși”.

„Dorim să dăm viață pădurii Eliade. Încă din 2019 s-a semnat un parteneriat între Direcția Silvică Covasna, angajații de la Ocolul Silvic Covasna fiind participanți la aceste acțiuni (...). Pentru silvicultori, perioada 15 martie – 15 aprilie, în fiecare an constituie o perioadă cu o semnificație aparte, cunoscută sub numele de „Luna plantării arborilor”. Deci această perioadă în fiecare an este destinată plantării arborilor. Este la nivel național”, a spus Maria Alina Dungă, inginer silvic, în cadrul Ocolului Silvic Covasna.

„Cu toate că a fost destul de frig, ne-am descurcat destul de bine și am muncit în echipă”

Elevii de la Eliade s-au bucurat că au avut ocazia de a petrece altfel timpul împreună cu colegii și profesorii lor. Aceștia spun că a fost o activitate frumoasă, prin care au simțit că au ajutat natura. 

„A fost foarte interesant, o inițiativă super bună pentru Întorsura Buzăului, orașul nostru. Chiar aveam nevoie de mai mulți brăduți. Aș mai participa în viitor la astfel de acțiuni”, ne-a spus Iulia Purecel, elevă în clasa a 11-a B.

Și Costin Antonio Strat, elev în clasa a 11-a C, spune că inițiativa a fost una bună din punctul său de vedere, pentru că ajută și la dezvoltarea creativității și inteligenței.

„Mă bucur că toți copiii au reușit să muncească din greu, fiecare în parte. Mi se pare o inițiativă foarte bună pentru oraș, deoarece nu avem prea multe spații verzi, iar în cele care au fost copacii au fost tăiați și nu mai există în momentul de față, inclusiv la camping. Mi-ar face o mare plăcere să mai particip pe viitor la astfel de acțiuni, deoarece mi se pare că dezvoltă inteligența și creativitatea elevilor din liceu”, ne-a spus tânărul. 

„Mi se pare o idee foarte bună, ceva util, plăcut, cu toate că a fost destul de frig, ne-am descurcat destul de bine și am muncit în echipă”, a declarat Olariu Nicoleta Gabriela, din clasa a 12-a B.

O altă elevă este de părere că joi toți oamenii strânși în zona Camping din Întorsura Buzăului au făcut un gest frumos pentru natură.

„Mi s-a părut un gest foarte frumos pentru natură și mi-a plăcut că m-am înțeles foarte bine și cu clasa și am lucrat toți împreună. Am reușit să facem un lucru foarte nemaipomenit! Chiar am învățat și lucruri noi de la domnii silvicultori”, ne-a mai spus și Ana Elena Drăghici, elevă a clasei a 10-a B1.

„E una dintre primele activități extra-școlare pe care le facem de mult timp”

Profesorul Cătălin Lungu spune că i-a văzut pe elevi simțindu-se bine în cadrul activității de plantare a puieților de brad. 

„Am ieșit în aer liber, ceea ce e bine. E una dintre primele activități extra-școlare pe care le facem de mult timp. La început a fost frig, ne-am încălzind săpând. Deci e bine. În ultimul timp am observat o reticență din partea elevilor în ceea ce privește activitățile extra-curriculare, în mod ciudat, că nu au mai fost făcute de mult. Chiar i-am auzit vorbind între ei, s-au simțit bine la această activitate. Poate ne dezmorțim, ne dăm drumul și pentru alte activități”, ne-a împărtășit Cătălin Lungu, care a precizat și că în viitor ar putea fi implicate mai multe școli în astfel de acțiuni, prin parteneriate care să reunească colectivele mai multor unități de învățământ. 

Deși era destul de frig, bucuria elevilor de a planta brăduți, de a lua parte la o acțiune ecologică în orașul lor, a făcut ca scopul și obiectivele acestei activități să fie atinse, iar, ceea ce este cel mai important, elevii se vor bucura de locul în care trăiesc, conștientizând faptul că ei aparțin acestui loc și  ocrotind natura și mediul înconjurător, își ocrotesc viața”, a declarat și Monica Muntean, profesor la LTME și în același timp coordonator al Proiectului educațional „IMPLICAREA Mea și a TA contează!”. 

Un vis care e greu de îndeplinit: „Pădurea Eliade”

Obiectivul LTME-iștilor, anunțat și cu alte ocazii, este să realizeze și plantarea unor puieți de brad într-o anumită zonă din oraș, astfel încât să creeze „Pădurea Eliade”. 

Totuși, proiectul a întâmpinat diferite piedici până în acest moment. Deși inițial se preconiza că puieții vor fi plantați în apropiere de gara din Întorsura Buzăului, acest lucru nu se va mai întâmpla, pentru că nu s-a ajuns la un acord cu deținătorul terenului, CFR Brașov. Într-o acțiune desfășurată pe 18 septembrie, colectivul de la LTME a ecologizat și terenul respectiv. 

„Visul nostru este să creăm «Pădurea ELIADE» și să plantăm an de an brăduți, acolo unde este necesar. Din păcate, nu am găsit înțelegere la Căile Ferate Române Brașov pentru a putea face acest lucru lângă gară, așa cum ne propusesem anterior. Mă rog, înțelegere am găsit, dar pe bani mulți... Am rămas cu o dezamăgire legată de atitudinea unor oameni în ceea ce privește voluntariatul și spiritul civic. În schimb, găsim înțelegere și sprijin la alte instituții: Primăria orașului Întorsura Buzăului și Direcția Silvică Covasna! Întotdeauna au răspuns prompt la nevoile și acțiunile noastre. Și astăzi au fost alături ne noi primarul, viceprimarul, ingineri silvici și alți reprezentanți. Au organizat activitatea și au săpat și au plantat brăduți alături de elevii și cadrele didactice din LTME. Ne bucură entuziasmul elevilor noștri și a cadrelor didactice în ceea ce privește implicarea civică, participând cu plăcere și responsabilitate. Ne dorim ca aceste acțiuni să devină o tradiție Eliadistă: an de an să identificăm, alături de primărie, locuri care necesită împădurire, sau înfrumusețare și să acționăm. «Verde» înseamnă «viață»”, a concluzionat directoarea de la LTME, Maria Bularca. 

Conform profesoarei Monica Muntean, acțiunea a avut loc și în cadrul demersului „ECOliade”, din cadrul proiectului „IMPLICAREA Mea și a TA contează”, pentru a marca Săptămâna Educației Globale.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.