STIREA ZILEI 20 septembrie 2021

Acțiune de ecologizare: „Nici ploaia nu a avut astăzi șanse, darămite gunoaiele!”

de David Leonard Bularca | 2267 vizualizări

La Întorsura Buzăului, s-au strâns sâmbătă peste 40 de saci de deșeuri 

Demersul național „Let's Do It, România” a ajuns sâmbăta trecută, din nou, în Orașul Întorsura Buzăului. Îndemnați de conducerea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” (LTME) și de profesorii de aici, câțiva elevi au dat curs inițiativei de a salva natura de la sufocare, în ciuda norilor prezenți pe cer. Cel mai mare absent de sâmbătă, 18 septembrie, a fost însă conceptul de „comunitate”, și spun asta pentru că, în afară de profesori, elevi, primar și un angajat al primăriei, cetățenii din orașul covăsnean au spus „pas” acțiunii. Astfel, demersul ar fi fost mai corect să se numească „Let's Do It, LTME”, decât „Let's Do It, Întorsura”, dacă numele s-ar fi dat după „proveniența” participanților. Partea bună este că, din câte s-au văzut pe teren, gunoaiele au fost mai puține în comparație cu alți ani. 

Toți cei care au decis să ofere câteva ore din viața lor naturii, strângând gunoaiele ce îi știrbesc din frumusețe, s-au întâlnit sâmbătă în curtea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, la ora 08:30. 

Aici au primit saci de gunoi și mănuși, iar apoi elevii, însoțiți de profesori, s-au împărțit în mai multe zone: străzile Aviatorului, Hanului, Bisericii, pietonala și o parte din digul de la camping. 

O misiune mai specială au avut voluntarii care au mers pe terenul de lângă Gara din oraș, acolo unde, în perioada următoare, urmează să fie plantați 1.500 de puieți, pentru a se realiza proiectul de mult anunțat: „Pădurea Eliade”. Voluntarii au tăiat iarba și au strâns-o, pentru ca în viitor să se poată pregăti terenul, cu sprijinul primăriei, pentru plantare. 

Acțiunea – la un pas de a se amâna

Maria Bularca, directoarea de la LTME, a fost pregătită ca din moment în moment să anunțe amânarea acțiunii de ecologizare. 

„De aseară (n. red. de vineri seara) pregătisem un mesaj în care spuneam că acțiunea de ecologizare se amână din cauza vremii nefavorabile pentru marți, 21 septembrie. La Întorsura Buzăului se anunța 80% probabilitate de ploaie. Uite că am avut noroc! A fost extraordinar! De câte ori se adună mai mulți oameni la un loc se creează, așa, o atmosferă unică: bucurie, implicare, recunoștință. Îmi plac LTME-iștii implicați în astfel de acțiuni - deopotrivă elevi și cadre didactice! Deși nu ni s-au alăturat concetățeni, rezultatul a fost foarte bun! Poate, data viitoare, ni se vor alătura. Abia așteptăm următoarea acțiune de grup”, a spus, sâmbătă, după încheierea activității, Maria Bularca.

Directoarea de la LTME a mulțumit, într-o postare pe Facebook, voluntarilor și chiar primarului care s-au implicat în acțiune. 

„Nici ploaia nu a avut astăzi șanse, darămite gunoaiele! LTME- iști inimoși - elevi și cadre didactice - au strâns astăzi mai mult de 40 de saci cu gunoaie, plus alte deșeuri vegetale! Felicitări voluntarilor, dar și Primăriei orașului Întorsura Buzăului pentru implicare! Am primit saci, mănuși, motocoase, asistență. Când, însuși primarul, Raul Urdă conduce autoutilitara primăriei și strânge gunoaiele, simțim puterea bunului exemplu”, a scris Maria Bularca. 

Minunile nu se vor întâmpla, e mai simplu dacă te implici și tu

După încheierea acțiunii cred că mesajul de mai sus, sub o formă sau alta, a rămas în capul celor care au luat parte la demers. S-a discutat despre lipsa de implicare a cetățenilor, dar și a elevilor, pentru că nici ei nu au fost prea mulți, în jur de 30, unii veniți chiar din Barcani sau Ciumernic, cu bicicleta.

Voichița Neșa, dirigintă și profesoară de limba franceză, spune că este convinsă de faptul că aceste activități îi ajută pe cei care iau parte la ele. 

„Toți ne dorim o țară civilizată și curată. Dar asta nu înseamnă că trebuie să îi lăsăm pe alții să se implice și noi să așteptăm să se întâmple o minune. Să ne plângem mereu și să avem doar pretenții. Putem să dăm un exemplu și să demonstrăm că niște gesturi mici și niște eforturi neînsemnate pot valora foarte mult. Dacă fiecare ar conștientiza lucrul acesta, s-ar schimba multe. Eu sunt foarte mândră de copiii noștri, care se implică și demonstrează responsabilitate. Și sunt convinsă că aceste acțiuni și activități de voluntariat îi vor ajuta și mai târziu. În primul rând îi formează ca oameni, responsabili și cu un caracter frumos. Și sunt un exemplu pentru ceilalți. Din păcate, sunt încă foarte mulți care mai au nevoie de un impuls... Să sperăm că acțiunea de astăzi a însemnat ceva și oamenii vor înțelege că dacă ne unim eforturile, vom putea sa ne bucuram de o lume curată”, a spus profesoara de la LTME. 

O elevă, Teodora Moraga, a observat totuși faptul că în acest an au fost mai puține gunoaie decât în anii trecuți. 

„A fost o experiență frumoasă, nu este prima data când particip la ecologizare, de fiecare dată este altceva. Mă bucur că, în ciuda faptului că au fost mulți saci strânși, tot au fost mai puțini decât în alți ani, motiv pentru care consider că suntem pe drumul cel bun. Sper să nu fie ultima acțiune de acest tip din anul acesta, pentru că gunoaiele se adună repede înapoi, din păcate”, este de părere eleva de la LTME. 

Ioan Barbu Kis, elev la rândul său, îi încurajează pe oameni să participe în viitor la astfel de acțiuni. 

„Sunt puțin dezamăgit de faptul că niciun cetățean al orașului nu a fost prezent la inițiativa națională pe care am demarat-o și noi la Întorsura (mai ales că a fost într-o zi de sâmbătă, în care de obicei nu se lucrează), cu excepția elevilor și profesorilor LTME. Încurajez cât mai multă lume să ia parte la acțiuni similare pe viitor, pentru că din câte am înțeles, vor exista”, a spus acesta. 

Nu putem avea niciodată pretenția ca lucrurile să se schimbe, însă noi să rămânem la fel. Lucrurile se vor schimba doar atunci când ne schimbăm și noi, este o relație bazată pe „dependența” unui factor față de celălalt. 

Vrei să vezi că lucrurile sunt altfel în comunitatea ta? Atunci începe să fii și tu altfel. Dacă te aștepți ca autoritățile locale să pună pe lista de priorități natura, spațiile de joacă ale copiilor etc, atunci pune-le și tu pe lista ta de priorități și ajută atunci când ți se cere. Măcar atunci. 

Sursa foto: Maria Bularca și Observatorul de Covasna 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.