STIREA ZILEI 30 iulie 2021

Aproape 2.000 de pacienți vor să ajungă la Spitalul de Cardiologie din Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 5350 vizualizări

Peste 400 sunt deja internați; activitatea de bază s-a reluat la începutul lunii iulie

La o lună de când s-a reluat activitatea de bază la Spitalul de Cardiologie din Covasna, peste 400 de pacienți din toată țara sunt internați aici și beneficiază de tratamentele unice în România. În plus, ca semn că momentul reluării activității este unul așteptat, aproape 2.000 de persoane au depus cereri și urmează să fie programate pentru perioada următoare. Nu a fost ușor, ca după luni bune în care spitalul a fost destinat pacienților COVID sau celor cu hepatită, să fie pregătit pentru a primi în siguranță pacienții cardiovasculari, dar a meritat, având în vedere interesul oamenilor, spune managerul unității spitalicești. Produce însă îngrijorare o altă problemă cu care se confruntă  Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” și nu are legătură cu viruși sau probleme medicale, personal, ori aparatură, ci cu...urșii, care dau târcoale frecvent prin curtea spitalului. 

De la 1 iulie, Spitalul de Cardiologie din Covasna s-a întors la viață și primește pacienții din toată țara cu probleme diverse, care vor să își aline suferințele cu celebra metodă de tratament Covasna. 

Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” își revine la vechea viață, aceea de activitate medicală de recuperare cardiovasculară și neuromusculară. Pe parcursul timpului, cât activitatea de recuperare a fost suspendată și am tratat pacientura Covid și acută, ne-am creat strategii cu care să facem față situației actuale sau unor crize asemănătoare.

Prin urmare, vom încuraja pacienții noștri mai mult decât o făceam înainte și le vom insufla încredere că totul va fi bine alături de cadrele noastre!

Vom fi aici pentru recuperare, dar și pentru situația de astăzi, de pandemie”, a transmis, prin intermediul Facebook, la începutul lunii iulie, directorul de îngriji medicale, Ion Deaconu. 

În prezent, după cum ne-a spus managerul unității, Monica Sporea, sunt internați cam 400 de pacienți. Numărul nu este fix, pentru că sunt unii care vin, în vreme ce alții pleacă. Sunt și mai puține paturi puse la dispoziție pentru pacienți decât în anii trecuți din cauza restricțiilor impuse de pandemie. 

Dar chiar și așa, pe oameni nu pare să îi sperie faptul că aici au fost tratați pacienți COVID sau că personalul ar putea da semne de oboseală, pentru că lista de așteptare este lungă. 

Cred că avem aproape 2.000 de cereri înregistrate. Le luăm în ordinea cererilor depuse încă din februarie. (...) Oamenii sunt încrezători. Deocamdată nu am avut probleme. Avem un protocol, care prevede că persoanele nevaccinate sunt testate cu test rapid și sunt puse într-un circuit puțin separat față de persoanele vaccinate, le servim masa în cameră, ca să nu îi expunem așa mult la un potențial risc. (...) Noi o să facem și în continuare tot ce știm mai bine. Pe lângă tratamentul de recuperare cardiovasculară, o să le facem pacienților care au trecut prin boală și recuperare post COVID”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, managerul Spitalului de Cardiologie, Monica Sporea. 

Aceasta ne-a mai spus că sunt pacienți internați, dar și cereri sunt din toată țara. Sunt atât persoane care au revenit la tratament, dar și oameni care sunt pentru prima dată la Spitalul din Covasna. 

Pregătirile pentru deschidere au fost intense, a mai precizat managerul spitalului, începând de la dezinfecție, zugrăvire, curățenie generală, schimbatul unor saltele și perne, cearceafuri și lenjerii de pat, grădinărit și multe altele „Am dus o muncă fantastică. Enorm au muncit colegii mei ca să aducem în condiții de siguranță tot”, ne-a mai spus Monica Sporea. 

Ultimul pacient COVID care a fost internat aici a fost pe la mijlocul lunii iunie, a mai spus aceasta. 

Secție separată, în cazul în care se depistează pacienți COVID 

În cadrul spitalului a fost pregătită și o secție, cu personal medical și câteva paturi pentru pacienți COVID sau suspect COVID, pentru cazul în care se depistează cazuri, iar pacienții sunt veniți din țară. Astfel că, decât să îl pună pe drum pe om și să devină un risc de contaminare, el va fi tratat, separat, și pentru infecție, dar va primi tratament și pentru problema cardiovasculară.

Nu poate să facă proceduri de recuperare, cum e mofeta, dar în rest poate primi tratament”, a mai spus Monica Sporea.   

Diabetolog și aparatură nouă 

Printre noutățile cu care sunt așteptați anul acesta pacienții la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară este aceea că recent aici a fost angajat un medic diabetolog. 

Spitalul desfășoară licitații pentru aparatură medicală de înaltă performanță și o să venim cu forțe noi. În plus, ne-am întregit echipa cu un medic foarte bun, diabetolog, care o să ajute echipa și o să consulte fiecare pacient care are nevoie. Am constatat că o treime dintre pacienții care vin aici au probleme și au nevoie de consultul unui diabetolog”, ne-a spus Monica Sporea. 

Mesaj de mulțumire pentru angajații spitalului 

Directorul de îngrijiri medicale, Ion Deaconu, a transmis, tot prin pagina lui de Facebook, un mesaj de mulțumire cadrelor medicale din spital, pentru eforturile depuse în cadrul celor mai dificile momente, cauzate de pandemia de COVID-19 și în condițiile în care unitatea spitalicească a funcționat ca spital suport. 

Pandemia de coronavirus a adus în spitalul nostru multe provocări. Efortul depus la locul de muncă şi-a pus amprenta inclusiv pe viața personală a multor cadre medicale. De foarte multe ori, cadrele noastre medicale au trăit experiențe tulburătoare, chiar traumatice. S-a simțit din plin cum e să lucrezi sub presiune! Pentru  zilele și nopțile petrecute în spital, pentru devotamentul și dăruirea cu care s-au aplecat în tratarea pacienților, pentru profesionalismul lor, mulțumim doamnelor, domnișoarelor și domnilor doctori! Mulțumim asistentelor medicale, infirmierelor, îngrijitoarelor de curățenie și registratoarelor din secțiile/laboratoarele spitalului!”, a transmis acesta. 

Urșii, o problemă tot mai serioasă 

Chiar dacă anul trecut s-a râs mult în mediul online când a fost rostogolită o fotografie de la Spitalul de Cardiologie, în care apărea un anunț prin care pacienții erau sfătuiți să fie atenți să nu cumva să dea nas în nas cu ursul, acum gluma s-a îngroșat pentru că aproape zilnic apar sălbăticiuni chiar și în curtea spitalului. Pe lângă faptul că a făcut pagube, există pericolul ca pacienții chiar să se întâlnească cu animalele – pentru că, potrivit camerelor de supraveghere, nu e doar un urs care vine la spital. 

Este ceva de neimaginat. (...) Ursul vine zi de zi. Uneori și de două-trei ori pe zi. Vine poliția, vin jandarmii, încearcă săracii să îi alunge. (...) Medicul de gardă s-a întâlnit cu ursul la ora 19:00, lângă clădirea spitalului. Mai demult venea pe la 3 noaptea. Acum și ziua vine. (...) Noi răspundem pentru fiecare pacient. (...) Avem aici internați și copii cu handicap grav, la secția de recuperare neurologică. I-ar mai scoate și pe ei părinții la plimbare, vin aici pentru liniște, pentru recuperare, atât mai trebuie, să se întâlnească cu ursul”, a spus, descumpănită, Monica Sporea

Totodată, spune aceasta, aeroterapia, care era un punct important al metodei de tratament Covasna, adică plimbările prin natură, prin pădurile din împrejurimi, a fost limitată tot din cauza acestui risc. 

Acum mai există o speranță că noua ordonanță de intervenție rapidă în cazul urșilor care pătrund în intravilan și pun în pericol viețile omenești să înceapă să și aducă rezultate, însă deocamdată e greu de spus când se va întâmpla. 

Oricum vestea bună este că, în ciuda tuturor riscurilor, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din Covasna își primește din nou pacienții, care, se pare, după numărul de cereri, chiar așteptau acest moment. 

Cei care vor să se programeze trebuie să completeze înainte un formular, disponibil pe site-ul https://www.cardiologie-covasna.ro/

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.