STIREA ZILEI 28 octombrie 2021

ANAF: județul Covasna este în top când vine vorba de plata obligațiilor fiscale

de Iulia Drăghici - Taraș | 987 vizualizări

Locuitorii județului Covasna dau dovadă de responsabilitate fiscală peste media națională. Aceasta este concluzia unui bilanț al primelor 9 luni din 2021, întocmit de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Covasna. Documentul arată că au fost îndepliniți, chiar depășiți principalii indicatori de performanță. 

De exemplu, analiza evoluției veniturilor încasate la Bugetul General Consolidat arată că veniturile nominale încasate în primele 9 luni ale anului 2021 au crescut față de nivelul din aceeași perioadă a anului precedent, pe total buget general consolidat cu 15,27%. 

Totodată, anul acesta, gradul de conformare voluntară la plata obligațiilor fiscale (valoric), inclusiv plăti parțiale a fost de 84,82%, tot în creștere față de 2020. Un alt indicator care arată că locuitorii județului sunt responsabili când vine vorba de obligațiile fiscale este gradul de depunere voluntară a declarațiilor fiscale, pe tipuri de impozite, care anul acesta este la 96.87%, în ușoară scădere față de 2020, când a fost 98,01%. 

Covăsnenii stau bine și când vine vorba despre „Gradul de depunere electronică a declarațiilor fiscale”, care este 97,23%. 

Față de țară, eu pot să spun că noi, județul Covasna avem un nivel de educație fiscală foarte ridicat față de restul țării. Asta rezultă din indicatori – gradul de conformare la plată, gradul de conformare la depunerea declarațiilor. Dacă ținta e 95% și în județ la noi e 97%, înseamnă că oamenii se conformează. A fost o problemă acum, că de când cu reglementările cu pandemia a trebuit să închidem ușa, să spunem așa, cu ghilimele. (...) Analizând indicatorii, putem să vedem că 97% din declarații sunt depuse prin mediul electronic, nu trebuie să vină oamenii la noi. Și pentru plată, există alte metode, decât venitul la ghișeu. (...) Dacă ne comparăm cu Craiova sau Constanța, diferența este mare. Noi suntem în top. Cu acest grad de conformare suntem în top. Nu pot să spun că suntem pe primul loc, pentru că se modifică lunar, dar suntem în top”, a declarat șeful de administrație adjunct ANAF Covasna, Mátis István, marți, într-o conferință de presă organizată la Prefectura Covasna. 

Bilanțul mai arată și că în primele 9 luni, în județul Covasna s-au colectat venituri bugetare în valoare de 876,56 milioane de lei. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.