STIREA ZILEI 11 octombrie 2012

Ambiţie, muncă şi talent pentru o carieră de succes

de Székely Emőke | 949 vizualizări
Szőcs Botond Csaba este elevul din Sfântu Gheorghe care primește bursa UNIMIR pentru performanţele sale la pian. Are 17 ani și este în clasa a XI-a la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, iar recent a primit bursa Uniunii Muzicienilor Interpreți din România (UNIMIR). Cântă la pian de câțiva ani buni...

Szőcs Botond Csaba este elevul din Sfântu Gheorghe care primește bursa UNIMIR pentru performanţele sale la pian.

Are 17 ani și este în clasa a XI-a la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, iar recent a primit bursa Uniunii Muzicienilor Interpreți din România (UNIMIR). Cântă la pian de câțiva ani buni și speră să urmeze această cale mulți ani de acum în colo.

Pianul – de la vârsta de 7 ani

L-am întâlnit pe Botond unde altundeva decât la școală, într-o sală de pian, unde ne-a primit cu profesoara lui, Rápolti Irma. Cei doi ne-au povestit despre viața lor de zi cu zi, despre provocările, succesele, dar și supărările pe care le întâmpină. „Am început să studiez pianul la vârsta de 7 ani. Provin dintr-o familie de muzicieni, așadar a fost oarecum o alegere firească faptul că părinții m-au înscris la Liceul de Artă”, ne spune Botond.

Sprijinul UNIMIR

Botond este de părere că bursa UNIMIR este un semn de recunoaștere a efortului și a muncii lui, dar și o motivare pentru a continua această cale, care necesită multe ore de repetiții și cere astfel sacrificii.

„În luna mai a acestui an, Botond a avut un recital la Ateneul Român, eveniment la care au participat mulți muzicieni valoroși din țară, printre care și președintele UNIMIR, Miltiade Nenoiu. După recital ne-au felicitat și ne-au asigurat de sprijinul lor, în limita posibilităților. Recent am fost înștiințați că Botond a primit această bursă, lucru ce ne-a bucurat mult pentru că are nevoie de acești bani” – ne-a declarat profesoara Rápolti Irma. Tânărul va primi lunar, pe tot parcursul anului școlar, suma de 200 de lei, bani pe care, spune el, îi va folosi pentru deplasări la diferite concursuri și pentru cumpărarea unor partituri.

Muzică… și doar atât

Programul tânărului este unul încărcat. „Cânt la pian în jur de 10 ore pe zi, așadar nu prea am timp pentru nimic altceva. Orele de curs le ținem după masa, iar dimineața repetăm. Nu mă plâng pentru că nu am timp liber pentru că iubesc ceea ce fac, muzica, pianul este totul pentru mine. Când nu cânt, nu prea fac nimic” – spune Botond. Dacă totuși mai are timp, îi place să iasă în aer liber.

Partituri de 3.000 de euro

A fi pianist nu e tocmai ușor. Pe lângă talent și multă muncă, ai nevoie și de bani. Profesoara Rápolti Irma ne-a povestit o întâmplare care este un bun exemplu în acest sens. „Anul trecut nu am putut participa la un concurs cu o orchestră pentru că partiturile scrise pentru orchestră au costat 3.000 de euro, bani de care nu am dispus. Așadar, nu e o distracție tocmai ieftină. Anul acesta vom participa de asemenea la concursuri cu orchestră, sperăm să nu întâmpinăm aceleași probleme ca și anul trecut” – spune profesoara.

Pe scenă la Zilele Liceului de Artă

Am aflat că Botond va urca pe scenă chiar azi, în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilelor Liceului de Artă „Plugor Sándor”. El va cânta atât singur, cât și acompaniat de alți colegi în cadrul unui concert maraton, inclus în șirul de evenimente ce vor începe azi în curtea liceului. De asemenea, el se pregătește de o apariție scenică ce va avea loc în Sala Albastră a Bibliotecii Județene „Bod Péter”, data nefiind deocamdată stabilită.

El va susține recitaluri și concerte la școlile de artă din împrejurimi, unde este deja o prezență constantă. Va avea și concursuri în viitorul apropiat, unde speră să obțină rezultate cât mai bune. Întrebat ce preferă, recitalul sau concertul, Botond spune că îi plac ambele la fel de mult și se simte în largul lui atât singur, cât și acompaniat de colegi.

După Sfântu Gheorghe urmează Brașov

Botond spune că îi place foarte mult școala unde învață, iar după terminarea liceului vrea să meargă la Conservatorul de la Brașov. De ce Brașov? Pentru că într-un fel și-a început deja drumul acolo, fiind meditat de decanul Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov, Prof. Dr. Stela Drăgulin. „Este una dintre cele mai bune profesoare de pian din România, și a acceptat să se ocupe de Botond pentru simplul fapt că are talent, indiferent dacă are sau nu bani pentru meditații” – spune Rápolti Irma.

Având sprijinul familiei, al profesorilor și colegilor, Botond își continuă drumul în lumea muzicii clasice, sperând ca într-o zi să urce pe scena celor mai prestigioase festivaluri de gen. Este ambițios, harnic și talentat, așadar are toate „ingredientele” necesare unei cariere de succes.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.