STIREA ZILEI 27 septembrie 2018

Aleșii covăsnenilor, față în față cu referendumul pentru definirea familiei

de Iulia Drăghici - Taraș | 884 vizualizări

Cine îi îndeamnă pe cetățeni să iasă la vot și cine nu, dar și ce cred liderii partidelor politice despre cheltuielile cu referendumul.

Referendumul pentru definirea familiei, una dintre cele mai dezbătute teme din ultimul timp, a împărțit din nou societatea din România în două sau mai multe tabere. De o parte a „baricadei” se poziționează cei care susțin că o definire concretă a „familiei” este necesară pentru a nu lăsa loc ambiguităților. De altă parte stau cei care consideră că referendumul este o cheltuială inutilă, în contextul în care votul oricum nu va rezolva mare lucru. Mai sunt și cei care consideră că, dacă oricum se folosesc banii, atunci trebuie mers la vot.

Statistici care să arate de care parte a baricadei se plasează majoritatea covăsneană, sau măcar cea mai mare parte a celor interesați, nu există, ci doar un sondaj, nereprezentativ, realizat pe site-ul www.covasnamedia.ro. Aici, 74% dintre respondenți spun că nu li se pare util referendumul pentru definirea familiei, în vreme ce 18 procente văd necesitatea inițiativei. Restul de 8 procente declară că nu sunt interesați de subiect.

Liderii partidelor politice reprezentative de la nivelul județului Covasna au păreri mai mult sau mai puțin diferite când vine vorba despre referendum, așa că, pentru a nu lăsa loc speculațiilor, i-am întrebat pe fiecare împarte care sunt opiniile lor, dacă îi îndeamnă pe covăsneni să meargă la vot și dacă 163 de milioane de lei sunt o cheltuială justificată.

PSD: Mobilizare generală pentru familia tradițională

Liderul Partidului Social Democrat Covasna nu se dă înlături în a susține familia tradițională, iar reacția sa este una așteptată, dat fiind faptul că ideea referendumului a fost susținută încă de la început de coaliția de guvernare.

„Și eu și Partidul Social Democrat, după cum știți, militează (sic!) pentru adoptarea acestei legi de modificare a Constituției în sensul în care familia este definită ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, familia tradițională. Eu personal și partidul militează pentru această chestiune și chiar vom fi implicați prin membrii noștri să încercăm să mobilizăm cât mai multă lume la vot, în primul rând. După care, sigur că fiecare se va exprima în funcție de convingerile lui, dar noi milităm pentru familia tradițională”, ne-a declarat Horia Grama.

Întrebat despre cheltuielile privind referendumul și ideea că fondurile ar fi putut fi utilizate în alte scopuri, acesta a răspuns că aceasta este o încercare de denigrare a conceptului de „familie tradițională”.

„Astea sunt niște motive de a ataca acest referendum. Nu cred că sumele aferente organizării acestui referendum sunt niște sume care să determine nu știu ce mari realizări în alte domenii. Astea sunt niște fățărnicii ale unora, care atacă pe diferite fronturi această idee a familiei tradiționale și a trecerii acestui lucru în Constituția noastră”, a mai spus președintele PSD Covasna, Horia Grama.

PNL: Liberă alegere, dar referendumul este o diversiune

De cealaltă parte, covăsnenii din Partidul Național Liberal nu văd cu ochi buni toată mobilizarea de forțe din jurul referendumului și au decis să se poziționeze la mijloc: nici da, nici nu.  

„Nu pot să le fac o recomandare covăsnenilor, dar pot să vă spun ce am discutat cu colegii. Am avut o ședință de BPJ (Birou Politic Județean) aseară și am lăsat libertatea fiecăruia de a alege dacă se va prezenta sau nu la vot. Problema pe care noi am sesizat-o este că nu ne dorim foarte tare să participăm. Nu avem o prioritate, ca să zic așa, în a participa la vot fiindcă nu suntem de acord nici cu sumele care se cheltuie pentru referendumul ăsta și nu considerăm că este chiar o prioritate pentru țară. Plus de asta, avem impresia că este și o diversiune în sensul în care avem impresia că se încearcă distragerea atenției populației de la realitățile de zi cu zi. Nu vreau să fac critică cuiva prin ceea ce spun, dar cred că orice zi trecută în care nu se vorbește despre președintele PSD și despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în țară este o victorie pentru el. În sensul ăsta vedem noi lucrurile și nu am recomandat membrilor noștri să se prezinte la vot. Dar cine dorește să o facă, cine simte că trebuie să o facă, are libertatea să meargă să voteze. Nu am luat o decizie clară și nu am transmis un punct de vedere foarte clar membrilor noștri”, ne-a spus președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian.

UDMR: Iresponsabilitate a factorilor decizionali din București să cheltuiască cincizeci de milioane de euro pe referendum

Cu toate că se declară un susținător al familiei tradiționale și spune că va participa la referendum și va vota „da”, liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România a județului Covasna, Tamás Sándor cataloghează totuși drept o iresponsabilitate modalitatea aleasă de factorii decizionali din capitală de a cheltui 164 de milioane de lei pe un referendum, când altele sunt problemele care îi afectează pe oamenii de rând.

Potrivit punctului de vedere al UDMR, vom participa la referendum și vom vota, ghidându-ne după sistemul nostru de valori.

Conform valorilor mele, căsătoria dintre bărbat și femeie este o uniune liber consimțită, iar familia reprezintă o unitate care ia naștere din această uniune. Familia este alcătuită dintr-un bărbat și o femeie, precum și copiii acestora, iar aceasta rămâne familie chiar și atunci când această unitate juridică și emoțională suferă vreo schimbare datorită apariţiei unor evenimente de viaţă – moarte, divorț etc. Deși nu este subiectul acestui referendum, bineînțeles, sunt de acord că parteneriatul dintre un bărbat și o femeie trebuie, în sfârșit, reglementat juridic, pentru că această problemă vizează tot mai mulți oameni și ridică tot mai multe probleme juridice și omenești.

În concordanță cu cele de mai sus, voi participa la referendumul din 6-7 octombrie și voi vota cu „Da”. Cu toate acestea, consider că referendumul nu este oportun și este o iresponsabilitate a factorilor decizionali din București să cheltuiască cincizeci de milioane de euro pe acest referendum, atunci când sistemul de asistență socială și de protecția copilului întâmpină mari greutăți peste tot în țară, dar problemele cele mai acute, care sunt amânate invocând lipsa banilor, ar putea fi enumerate până la nesfârșit”, ne-a spus Tamás Sándor.

ALDE: Natalitatea și mortalitatea, plus iubirea, într-un An Centenar

La fel ca în cazul PSD, răspunsul pro referendum al liderului ALDE Covasna nu vine ca o surpriză.  

„Familia este foarte importantă în societate. De acolo pleacă iubirea între părinți și copii, bunici și copii, semeni, neamuri. Deci este foarte important, mai ales în zilele noastre când femeile stau în țară, bărbații sunt plecați. Îndemnăm cu această ocazie ca oamenii să meargă la vot și să voteze. Biserica și familia trebuie să fie sfinte la noi în societate. (...) Pentru mine cea mai importantă este familia, deci banii care s-au alocat pentru referendum sunt bineveniți și este un lucru bun că natalitatea e foarte mică la noi, mortalitatea mult mai mare și avem nevoie de familie, de iubire, de dragoste, într-un An Centenar”, ne-a spus liderul ALDE, Gheorghe Simon.

PMP: Trei milioane de semnături trebuie luate în considerare

Dacă trei milioane de oameni și-au exprimat o doleanță, atunci aceasta trebuie luată în considerare, spune liderul Partidului Mișcarea Populară Covasna, senatorul Gheorghe Baciu, care îndeamnă oamenii să iasă la vot.

„Eu îi îndemn pe cetățeni să meargă la vot, fiindcă în spatele inițiativei stau trei milioane de semnături. Acestea vin de la oameni cu drept de vot de la toate partidele. Singurii care au votat contra referendumului au fost cei de la USR, care..., mă rog, e alegerea lor. În rest toate partidele din Senat au votat pentru organizarea acestui referendum”, a spus Gheorghe Baciu.

În ceea ce privește cheltuiala pentru organizarea referendumului de două zile, acesta a spus: „Întotdeauna găsim astfel de discuții, indiferent de ce acțiuni faci. Cineva poate zice că „acești bani puteau să meargă în altă parte”. Dar dacă trei milioane de oameni, eu de aici plec în a judeca, au solicitat acest referendum prim semnătură, atunci trebuie să îl ținem. Trebuie să admitem că la un moment dat cel care face agenda publică este electoratul, nu Guvernul, nu Parlamentul”, a ținut să precizeze senatorul PMP de Covasna.

USR: Referendumul nu schimbă nimic

Cu toate că sunt de părere că referendumul nu va produce nicio schimbare în viitorul apropiat, reprezentanții USR din Sfântu Gheorghe îi îndeamnă totuși pe cetățeni să meargă la vot, să-și exercite acest drept. În același timp, aceștia subliniază că Uniunea Salvați România va avea observatori în secțiile de votare.

„Pe moment noi căutăm observatori care să facă parte din secțiile de votare. Ar trebui să avem cât mai mulți oameni implicați. Nu avem o părere bună (n.red. despre referendum) pentru că nu schimbă nimic în România a doua zi. Pe 7 mergem la referendum și pe 8 nu se schimbă nimic. Nu câștigăm mai mult. E totuși important să iasă lumea la vot, să nu meargă pe principiul că votul lor nu contează. E un moment bun ca oamenii să iasă afară din case”, ne-a spus președintele USR Sfântu Gheorghe, Dulanyi Szidonia.

PCM: E profund greșit să nu se țină cont de referendum

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna nu doar că îndeamnă cetățenii să iasă la vot, ba chiar va organiza și o campanie de informare în acest sens, a spus liderul formațiunii politice, deputatul ales pe listele UDMR, Kulcsár-Terza József-György. Acesta a amintit totodată și de referendumul din 2009, care s-a organizat, dar de care nu s-a ținut cont.

„Partidul nostru și eu însumi spunem „da” acestui referendum. O să mobilizăm simpatizanții noștri și nu numai, o să încercăm să facem o campanie și deja lucrăm pe acest proiect, ca oamenii să meargă la vot și să voteze pentru. (...) Poate că acești bani s-ar fi putut canaliza în învățământ, în infrastructură, sănătate, în alte domenii, dar nu eu am adus această hotărâre. S-a mai ținut un referendum când s-a întrebat dacă din două camere să se facă numai una, deci numărul parlamentarilor să scadă și nu s-a luat în considerare. Foarte greșit din punctul de vedere al conducerii țării. Dacă și acum așa procedează este o greșeală imensă. Și părerea mea este că sunt domenii poate mult mai „fierbinți”, unde acești bani ar fi putut ajuta. Acum, asta nu am decis noi. Dar dacă este referendum, noi chiar ne dorim să aibă rezultat pozitiv. Dar dacă se alocă acești bani și nu e rezultat, atunci nu e bine”, ne-a spus Kulcsár-Terza József-György.

PPMT: Dacă tot se cheltuie bani, să mergem și să votăm „da”

Și Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), filiala Covasna vine cu îndemnuri pro referendum și pro familie tradițională, cu toate că, susține liderul formațiunii, țara are alte probleme mai importante.

„Părerea mea este că erau multe alte probleme de rezolvat și mai importante sau banii puteau să își găsească și altă folosință pentru că și în momentul actual, dacă cineva vrea să se căsătorească, un bărbat și o femeie, o poate face. Deci nu este nicio problemă. Dar dacă tot se organizează acest referendum și deja banii, o parte, au fost și cheltuiți, atunci să mergem și să votăm „da” pentru că așa suntem noi, majoritatea celor care trăim în această țară, creștini și așa credem, că din familie face parte bărbatul și femeia și copiii și e bine să sugerăm că e bine ca o căsătorie să se facă între un bărbat și o femeie”, ne-a spus liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Bálint Iosif.

RO100: Întrebarea e pusă greșit

Chiar dacă nu este o formațiune politică, mișcarea civică Ro100 prinde tot mai mult contur și în Sfântu Gheorghe, astfel că am vrut să aflăm și opinia unui reprezentant al platformei inițiată în jurul Guvernului Cioloș. Artista Luiza Zan este unul dintre aceștia și ea ne-a spus, din capul locului nu doar că nu va participa la vot, dar și că întrebarea adresată este greșită.

„Părerea mea este că nu poți să pui oamenii să voteze cu „da” sau „nu” o întrebare pusă greșit. Întrebarea care a fost anunțată vizavi de referendum este total greșită. Omul nu știe ce votează. Și atunci de ce să mă duc la vot? Nu există nicio descrie și omul este practic încurajat, discret, să voteze cu „da”. (...) Nu consider că este normal să faci un referendum care ține de drepturile omului. Este aberant. E ca și cum ai întreba lumea: crezi în Dumnezeu sau nu? Asta este o opțiune personală, umană, unică. Vizavi de mers la vot pentru referendum, părerea mea este că nu ar trebui să ieșim pentru niște lucruri aberante. E o strategie ”, ne-a spus Luiza Zan.

POL Covasna: Avem destul loc sub soare

Cu toate că este un partid regional, cu sediul central la Târgu Mureș, Partidul Oamenilor Liberi (POL) are reprezentanți și la nivelul județului Covasna, astfel că am considerat că o părere în plus nu strică:

„Atât timp cât acești oameni respectă comunitățile în care trăiesc și nu afectează cu nimic demnitatea celorlalți, eu zic că putem trăi, că avem destul loc sub soare. Habar nu avem dacă cel de lângă noi este homosexual, de pildă, pentru că el păstrează treaba asta intim. Trebuie și ei lăsați să trăiască. Nu suntem Dumnezeu să-i desființăm”, ne-a spus reprezentanta POL Covasna, Maria Movilă.

În mai puțin de două săptămâni, în 6 și 7 octombrie, se vor deschide secțiile de votare, iar cei aproape 164 de milioane de lei vor fi deja cheltuiți pentru organizarea referendumului pentru definirea familiei. Că e bine sau nu, nu aceasta este întrebarea. Întrebarea este: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.