„Alături de Ginel Cornel”, campanie umanitară la Întorsura Buzăului
Asociația filantropică „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” din zona Buzaielor face încă o dată un apel către oamenii binevoitori în vederea sprijinirii unui bărbat în vârstă de 39 de ani din Întorsura Buzăului, care este grav bolnav.
Ginel Cornel Neagovici este diagnosticat cu diabet de tip 2, care necesită insulină, dar şi cu o boală renală în stadiu avansat, care îl face dependent de dializă de trei ori pe săptămână. Pentru a putea fi supus unui transplant renal, bărbatul trebuie să urmeze înainte un tratament costisitor. Situaţia întorsureanului este cu atât mai nefericită cu cât, din cauza problemelor de sănătate acesta nu are un loc de muncă. Mai mult decât atât nici soţia lui, care se pregăteşte să aducă pe lume al doilea copil al familiei, primul având numai trei ani, nu munceşte.
„Este foarte important ca Ginel Cornel să urmeze aceste tratamente pentru a se recupera cât mai repede. Numai cu ajutorul nostru poate reuşi acest lucru, din cauza situaţiei financiare în care se află în acest moment. Nici el şi nici soţia lui nu pot lucra. Această familie are mare nevoie de el în calitate de tată al unei fetiţe de 3 anişori şi al unui copilaş care urmează să vină pe lume. Contăm pe sprijinul dumneavoastră cât de modest pentru a ajuta această familie!”, transmit într-un pliant coordonatorii campaniei, reprezentanţii Asociaţiei „Reuniunea Femeilor Ortodoxe”.
Iniţiatoarea campaniei, Maria Comăniţă, ne-a spus că deşi strângerea de fonduri este la început, lumea din zona Buzaielor se mobilizează. „Noi am mai organizat astfel de strângeri de fonduri. Ginel Cornel Neagovici are diabet încă din adolescenţă. El şi soţia lui au fost plecaţi în Italia. Acolo s-a născut primul copil. Cât timp au stat în Italia, Ginel s-a simţit mult mai bine. După ceva timp, lucrând în construcţii, s-a îmbolnăvit şi de o formă de TBC, dar care s-a tratat. De vreo trei ani au venit acasă, în România, şi a început şi problema cu rinichii. E tânăr şi acum îi mai vine încă un copil. Am simţit că lumea trebuie să ştie despre situaţia lui Ginel pentru că noi în comunitate trebuie să ne ajutăm. De când suntem în Asociaţie privim lucrurile altfel şi parcă suntem mai deschişi să dăm şi altora din puţinul pe care îl avem”, ne-a spus Maria Comăniţă.
„Cazul este în derulare. Am reuşit până în prezent să organizăm, în cadrul Parohiei, o serată caritabilă, în urma căreia am strâns 3.750 de lei, pe care i-am şi donat familiei Neagovici. Acum avem în contul Asociaţiei în jur de 3.000 de lei tot pentru acest caz. Dacă nu o să reuşim să strângem o sumă mai consistentă, o să organizăm, în toamnă, o altă serată caritabilă”, ne-a declarat preşedinta Asociaţiei „Reuniunea Femeilor Ortodoxe”, Maria Popica.
Donaţii
Donaţiile se pot face atât în contul Asociaţiei, deschis la BCR: RO28RNCB0126125293420001, cât şi direct la sediul acesteia din Întorsura Buzăului, situat în strada Bisericii nr. 4. Mai mult, la unele magazine din zona Întorsurii Buzăului se găsesc cutii special amplasate pentru donaţii în campania „Alături de Ginel Cornel”.
Cazul lui Ginel Cornel Neagovici nu este singurul care este în atenţia Asociaţiei „Reuniunea Femeilor Ortodoxe”. „Deja primim o nouă cerere de sprijin pentru o tânără din Floroaia Mare, care are nevoie de o operaţie la spate şi o să încercăm să o ajutăm şi pe ea. Binele întotdeauna se întoarce şi bunătatea te face mai frumos. Noi abordăm toate cazurile care vin la noi. Toţi cei care fac cerere şi ni se adresează, în măsura posibilităţilor, îi ajutăm”, a mai spus Maria Popica.
Asociaţia „Reuniunea Femeilor Ortodoxe”
Casa de Cultură din Întorsura Buzăului a găzduit miercuri, 29 iunie, Adunarea Generală a membrilor Asociaţiei „Reuniunea Femeilor Ortodoxe”, iniţiatoare a campaniei „Alături de Ginel Cornel”. În cadrul întâlnirii, Maria Popica a precizat că organizaţia umanitară are 247 de membri, dintre care 135 sunt activi prin plata cotizaţiei anuale.
Bilanţul anului 2015 arată că „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” a avut un venit în sumă de 42.988 de lei, proveniţi din cotizaţia membrilor (8.055 de lei), din donaţii (14.191 de lei) şi din sponsorizări (20.742 de lei). Banii au fost investiţi în burse pentru studenţi, ajutorarea unor familii sărace, donaţii pentru o tânără cu tumoare cerebrală, pachete cu cadouri pentru elevi, donaţie pentru un tratament post-transplant de plămâni, donaţie pentru Mănăstirea Mărcuş şi altele.
Asociaţia „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” a luat fiinţă în data de 1 septembrie 2011 la iniţiativa membrilor fondatori – Maria Popica, Liliana Maria Tohănean, Carmen Maria Găitan, Ioana Bosânceanu, Maria Magdalena Găitan, Alemănuţa Sorina Lihor, Laura Mitrofan, Cristina Mitrofan, Cornelia Aurora Banciu, Rodica Stroie, Otilia Bularca şi Marcela Tohănean.
Potrivit site-ului oficial www.asociatia.ortodoxa-intorsura.ro, „ideea înfiinţării acestei Asociaţii a pornit de la nevoia de existenţă în zona Buzaielor a unei organizaţii non-guvernamentale care să preia şi să rezolve parte din problemele sociale şi culturale cu care se confruntă comunitatea locală. Modelul şi baza de la care s-a plecat a constituit-o organizaţia de femei existentă în Întorsura Buzăului înainte de 1945, care se numea „Reuniunea Femeilor Române".
„Cineva îmi spunea că în ziua de azi e foarte greu să mai faci bine. Această Asociaţie nu e făcută de oameni, ci este întemeiată de Duhul Sfânt, întemeiată printr-o jertfă a unui Părinte care a murit la canal şi a unei Preotese care s-a străduit să ascundă şi să păstreze steagul ca să nu fie găsit de cei de la Securitate. După Revoluţie, când mai avea puţin de trăit, Preoteasa ne-a donat steagul şi a devenit simbol al Asociaţiei. Steagul, care este la Catedrală, are cusut pe el icoana Maicii Domnului. Acest simbol este de fapt istorie, un testament”, a spus preotul paroh din Întorsura Buzăului, Ciprian Popica, la Adunarea Generală de miercuri.
Printre obiectivele Asociaţiei se numără „organizarea de evenimente de ajutorare a bătrânilor singuri şi bolnavi, a copiilor orfani sau proveniţi din familii cu probleme, stimularea de activităţi de voluntariat în rândul elevilor, acordarea de sprijin material pentru copii cu rezultate deosebit de bune la învăţătură şi iniţierea de proiecte pentru evitarea abandonului şcolar”, a spus Maria Popica.