STIREA ZILEI 2 martie 2021

Adopția câinilor, soluția anti-eutanasie

de Iulia Drăghici - Taraș | 2574 vizualizări

Adăpostul de la Câmpu Frumos are 167 de câini, număr care depășește, chiar dacă nu cu mult, capacitatea de găzduire

Și la Sfântu Gheorghe, ca și la Întorsura Buzăului, problema câinilor abandonați pare una fără de sfârșit. Nu se adoptă, pe cât se capturează. În reședința de județ, situația a devenit ceva mai alertă în ultima perioadă, pentru că adăpostul autorizat a fost controlat de Direcția Sanitar Veterinară (DSV), ca parte a unei ample verificări care vizează toate adăposturile de animale din județ. La adăpostul de la Câmpu Frumos, administrat de Tega, s-a descoperit că sunt prea mulți câini pentru numărul de cuști construite. Legea spune că cei care sunt „în plus” pot fi eutanasiați. Dar nici Tega, și nici DSV, nu recomandă această practică, mai ales dacă e vorba de câini sănătoși. Mai degrabă însă, ei invită cetățenii care au posibilitate să nu ezite să adopte, pentru că astfel vor deveni cu adevărat salvatori de vieți. 

Zvonuri că mai mulți câini de la adăpostul de la Câmpu Frumos ar urma să fie eutanasiați din cauza unei dispoziții transmise de către DSV, pe motiv că sunt prea multe animale adunate aici, au apărut de curând în spațiul public din reședința de județ. Discuțiile cu autoritățile implicate ne-au arătat că situația poate nu este chiar așa dramatică precum pare la prima impresie, dar nu este nici de neglijat. De aceea, articolul de față vine cu un nou îndemn spre adopție, pentru a nu se ajunge la acest scenariu de groază, care nu este de dorit, dar este posibil, în condițiile legii. 

„A fost un control obișnuit de la DSV. Au constatat că sunt mai mulți câini și ne-au arătat că este legea care zice că după ce e prins câinele, după 14 zile, dacă nu reușim să îl dăm în adopție, să îl eutanasiem. Acum, la sfârșitul lui februarie au revenit și ne-au întrebat de ce nu am aplicat măsura care s-a impus încă din ianuarie și de ce nu aplicăm legea”, ne-a declarat luni directorul Tega, Máthé László. 

La primul control, potrivit șefului Tega, erau cu 20 de câini în plus, iar la cel de-al doilea, din februarie, după ce s-au suplimentat locurile, ar fi 10. „Variază de la o zi la alta, dacă aplicăm legea așa. În fiecare săptămână sunt capturări”, a explicat Máthé László, care ne-a spus că luni, la adăpost, erau 167 de câini, iar autorizația inițială viza 140 de animale, dar în ultima perioadă s-au creat încă 5 locuri, prin construirea de noi boxe. 

Încă nu vrem să aplicăm legea asta (n.red. care prevede eutanasia). Am suplimentat locurile. Facem tot posibilul să reușim să dăm în adopție. O să scoatem din evidențe să vedem câți câini au fost anul trecut, să facem o scrisoare către ei (DSV), pentru că eu zic că încă nu este cazul să aplicăm legea asta. Nu e așa gravă problema la adăpostul de câini, că neapărat trebuie să aplicăm legea”, a spus directorul Máthé. 

Către autorități, Tega transmite „să aibă puțină înțelegere, că toată lumea, și voluntari și angajați, lucrează să fie dați în adopție cât mai mulți câini, ca să nu îi eutanasiem după 14 zile”. 

Procedura de adopție este foarte simplă, se rezolvă repede. Cine este interesat, să vină la adăpost, să ia legătura cu noi. Și dacă nu au cu ce să transporte, noi îi transportăm, nu se pune problema, facem actele repede. E o modalitate să salvezi o viață”, a punctat acesta.  

Constatările DSV 

Tot luni am contactat și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna pe subiect, iar directorul dr. Sikó-Barabási Sándor ne-a spus că nu s-a impus eutanasia, cu care nici nu ar fi de acord, dar că s-a făcut o recomandare înspre a promova mai intens campanii de adopție. 

A fost și un control realizat împreună cu cei de la poliție, în special pe medicamentele care se administrează pentru eutanasie. Despre Câmpu Frumos, ce vă pot spune acum este că din păcate este cam suprapopulat, în sensul că nu știu dacă o să mai reușească să captureze și alți câini, până când nu se mai golește vreun loc. (...) Conform legislației în vigoare, animale sănătoase, tinere, cu perspectivă de adopție nu avem cum să eutanasiem. Nu este o metodă nici umană, nici profesională să omorâm câinii. (...) Sunt boxe unde sunt mai mulți câini, pentru că în mod normal un câine ar trebui să fie într-o boxă. Dar de recomandat, nu s-a recomandat absolut deloc, nici măcar nu s-a pomenit de eutanasie. Din partea Direcției Sanitar Veterinare, cu certitudine nu. Din contră, colega care răspunde pentru adăpost a spus că și săptămâna trecută chiar a trecut în procesul verbal întocmit, ca recomandare, să se facă apel la populație să adopte câini. Cumva acest program ar trebui sprijinit, cel de adopție”, ne-a spus Sikó-Barabási Sándor. 

Acesta a mai spus și că legislația mai are în vedere și faptul că dacă sunt câini ținuți în adăpost de mai multă vreme, administratorul, respectiv autoritățile ar trebui să facă o hotărâre prin care să se specifice că există posibilitate și că animalele vor fi găzduite în continuare. 

De menționat este și că nu s-a finalizat campania de control a DSV, care are în vedere toate adăposturile de animale din județ. 

Autoritățile din Sfântu Gheorghe nu prea mai sunt dispuse să aloce fonduri în plus pentru gestionarea problemei câinilor comunitari 

În același timp, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba ne-a spus, pe acest subiect, că nu sunt planuri spre a face noi investiții din bani publici la acest adăpost, pentru că și așa cheltuielile sunt mari. 

Primăria nu deține acolo teren mai mare. Nici nu credem că ar trebui să ținem sute de câini comunitari în adăpost. Va trebui să se facă o selecție, iar dacă nu sunt adoptați, atunci altă soluție nu va fi, decât eutanasierea. Trebuie văzute ce criterii de selecție. Nu este o prioritate de investiții la nivelul primăriei să dezvolte adăpostul. Nu avem asemenea planuri. Și așa costă destul de mult această activitate. Adăpostul funcționează, chiar dacă nu sunt adopții la nivelul intrărilor, dar la un moment dat va trebui chiar să se selecteze. (...) Dar în momentul de față nu cred că este cu mult depășită capacitatea. Dacă sunt cu 5, 10 în plus, atunci cred că este o limită de toleranță ”, ne-a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Legat de campania de sterilizare a câinilor cu proprietari anunțată anul trecut, se pare, potrivit spuselor viceprimarului, că nu a avut mare „chemare” la publicul vizat. „Am făcut apel, am avut bani în buget, dar nu au existat cereri din partea deținătorilor de câini”, a spus viceprimarul. Cel puțin, probabil nu câte s-au așteptat sau câte era nevoie. Și din acest motiv s-a amânat. 

Va mai fi un apel și anul acesta, dar mai întâi trebuie să se aprobe bugetul local, pentru a putea aloca fonduri și face planuri pe ceva concret. 

Până una alta, realitatea este că problema câinilor comunitari nu este rezolvată, nici la Sfântu Gheorghe, chiar dacă există un adăpost, cum nu este nici la Întorsura Buzăului, în ciuda faptului că sunt bani publici investiți în acest serviciu. 

În ambele situații, potrivit specialiștilor în protecția animalelor, este și vina proprietarilor de câini care își lasă animalele libere să umble pe străzile orașelor, să se înmulțească în voie. Consecința este că se umplu apoi adăposturile publice. Dar un alt motiv este și că nu prea am auzit să se vorbească despre amenzi date proprietarilor de câini care nu au grijă cum trebuie de animalele lor. Poate și pentru că este o faptă greu de dovedit. Dar nu este imposibil.  

Cert este că acum, pe moment, până se rezolvă problema de la „rădăcină”, tot la mâna cetățenilor, de această dată responsabili și cu suflet mare, stă problema rezolvării acestei situații delicate cu care se confruntă adăpostul de la Câmpu Frumos. Cu cât se adoptă mai mult, cu atât vor fi locuri mai multe în adăpost și pot fi capturați alți câini de pe străzi, care pot fi pericol pentru ei înșiși și pentru oamenii din jur. 

Sursa foto: Facebook/Kutyamenhely - Szépmező - TEGA

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.