STIREA ZILEI 16 septembrie 2013

A început școala!

de Covasna Media | 1374 vizualizări

Aproape 38.000 de elevi şi preşcolari din judeţ au început ieri un nou an şcolar

Cu emoții pentru unii și bucuria revederii pentru alții, elevii covăsneni au pășit ieri pe porțile școlilor, odată cu începerea unui nou an școlar. Forfota s-a simțit dis de dimineață, când străzile tuturor oraşelor au fost inundate de flori, copii și părinți, care de care mai eleganți și mai aranjaţi pentru prima zi de școală. O zi frumoasă, cu un soare blând, care parcă a așteptat o ocazie specială pentru a-și face loc printre norii din ultimele zile.

Peste o mie de elevi la CNMV

La Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, primul clopoțel i-a adunat pe elevi, părinți și profesori pe terenul de sport, unde a avut loc ceremonia începerii noului an școlar. Printre invitați s-au numărat prefectul Dumitru Marinescu, preotul Cristian Groza și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) și ai Consiliului Local. Ceremonia a fost una simplă și scurtă, însă plină de încărcătură, vestindu-le elevilor mai mari, precum și celor mai mici, că de acum încolo îi așteaptă luni bune de învățătură, dar și de răsplată la final, pentru eforturile lor.

În ceea ce-i privește pe elevi, aceștia erau încântați de începerea noul an școlar – cei mici de noutatea în sine a clădirii impunătoare și a zecilor de copii din jurul lor, iar cei mai mari, bucuroși de revederea cu colegii. Chiar și elevii de liceu s-au arătat bucuroși, privind cu optimism la ceea ce urmează și la Bacalaureatul care-i așteaptă pe cei care ieri au intrat în clasa a XII-a.

Cred că va fi frumos la școală, ne vom juca, vom cânta și vom învăța lucruri noi”, ne-a spus Maria, o fetiță care în luna noiembrie va împlini șapte anișori iar acum a intrat în Clasa Pregătitoare. Pe de altă parte, părinții, înarmați cu stăpânire de sine, pentru a nu le da lacrimile, și cu aparate foto pentru a imortaliza momentul ne-au spus că nici nu mai contează cheltuielile destul de mari sau grijile pe care și le-au făcut, căci emoția de a-și vedea copiii cu ghiozdanele în spate, gata să se avânte în tot ceea ce înseamnă Școală, le-a răsplătit toate așteptările.

Prima zi de scoala septembrie 2013 - 08

Noul an școlar a început cu îndemn la învățătură

Directoarea CNMV, Luminița Costea, i-a prezentat pe cei mai mici dintre școlari, cei care au intrat acum în Clasa Pregătitoare, iar aceștia au fost conduși la locurile lor de către elevi mai mari.

Sper ca elevii să conștientizeze că a învăța înseamnă să ai parte, totuși, de ceva în viață. Căci până la urmă, fără carte, probabil că unii reușesc, dar dacă nu ai acumulat anumite cunoștințe – că faci sau nu apoi o facultate, e mai greu. Și trebuie să ai un anumit bagaj de cunoștințe, astfel încât în momentul în care te-ai dus în societate, oriunde te-ar purta viața, să poți face față. Sper că elevii claselor a XII-a să conștientizeze că Bacalaureatul nu este chiar așa ușor cum a fost anul trecut – da, promovabilitatea a fost foarte mare la noi în Colegiu, dar munca a fost pe măsură – atât a colegilor, cât și a elevilor, căci până la urmă s-au mobilizat și copiii și s-a văzut. Sperăm să nu scadă promovabilitatea, iar dacă procentul acesteia va crește, nu ne va deranja… Îmi doresc ca elevii să fie aplecați mai mult spre carte și studiu în acest an. În ceea ce-i privește pe colegi, mi-aș dori un colectiv care să acționeze într-o singură direcție și trebuie să recunosc, au depus eforturi colegii mei, şi prin orele suplimentare neplătite”, ne-a declarat Luminița Costea.

Aproape 1.200 de elevi au început luni școala la CNMV, ceea ce înseamnă, mai exact, 42 de clase, de la Pregătitoare până la Liceu. În ceea ce privește cadrele didactice, acestea sunt calificate în totalitate. Pe lângă elevii din Sfântu Gheorghe, la CNMV mai ajung și elevi din alte localități ale județului, care optează fie pentru navetă, fie pentru internat, precum și câțiva elevi, mai puțini, ce-i drept, din județe învecinate.

Momente festive și la Grupul Școlar Constantin Brâncuși

Prefectul Dumitru Marinescu s-a aflat ieri și la Grupul Școlar Constantin Brâncuși, unde a deschis noul an școlar alături de reprezentanții școlii. Ceremonia de deschidere a fost ținută în curtea Grupului Școlar, iar la aceasta au luat parte elevi, părinți și cadre didactice.

Am deschis noul an școlar cu cele mai bune gânduri. Avem planul se școlarizare realizat, cu aproximativ 400 de elevi și 19 clase”, a declarat directoarea Rodica Pârvan, arătând că în curând va fi inaugurată sala de festivități a școlii, în vreme ce investiția prioritară este realizarea unei săli de sport.

Prima zi de scoala septembrie 2013 - 26

Prima zi de școală la „Váradi”

Şi la Școala Generală Váradi József din Sfântu Gheorghe sute de elevi, cadre didactice și părinți au fost emoționați de începerea noului an școlar. La ceremonia primului clopoțel a luat cuvântul conducerea școlii, dar și viceprimarul Tischler Ferenc și consilierul local Miklós Zoltán. Copiii, în special cei mici, nu au avut prea multă răbdare pentru a asculta ce au de spus cei mari și au început să povestească despre vacanță sau despre așteptările pe care le au de la noul an școlar. Probabil cei mai emoționați au fost cei care azi au trecut pentru prima oară pragul școlii, copiii din clasele pregătitoare. Colegii lor mai mari i-au întâmpinat aşa cum se cuvine, prin formarea unui tunel de flori, pe sub care au trecut timizi cei mici, care de mâine se vor așeza în băncile școlii.

În discursul ei de bun venit, directoarea adjunctă Luminița Gavrilă le-a spus părinților și bunicilor să aibă încredere în școală și să fie parteneri pentru buna creștere a copiilor.

Mesajul nostru pentru părinți este acela de a avea încredere în noi, pentru că vom face tot posibilul pentru buna educație a copiilor, și îi rugăm să ne fie parteneri în acest sens. Pe copii îi așteaptă săli de clasă noi, curate, iar noi le urăm succes în noul an școlar. Probabil că cei mai emoționați sunt cei din clasa pregătitoare și cei din clasa a VIII-a. Pe aceștia din urmă îi așteaptă un examen important la sfârșitul acestui an școlar. Sperăm ca fiecare din ei să aibă parte de succes și să primească răsplata după efortul depus” – a declarat Luminița Gavrilă.

Liceenii au invadat terasele

Și cum niciun început de an școlar n-ar fi complet fără cafea și flori, primii care au avut de câștigat din această zi au fost florăriile şi patronii de cafenele care au deschis devreme ieri dimineaţă. Și dacă elevii mai mari, cei de liceu, au poposit încă de la prima oră la câte o cafea caldă înainte de a ajunge pe băncile școlii, părinții s-au aprovizionat conștiincios cu flori parfumate și proaspete, pentru profesori. În vreme ce câștigurile florarilor au tot crescut preț de două-trei ore, cele ale barurilor au fost mai consistente, căci tinerii liceeni au poposit din nou la cafea, după ceremoniile deschiderii, căci prima zi de școală e una scurtă și nu se pune, oficial, plus că a fost o zi cu soare, numai bună de stat la o terasă, la o ceașcă de vorbă cu colegii.

A sunat clopoțelul și la Întorsura Buzăului

În jur de 600 de elevi au început școala şi la Liceul Teoretic Mircea Eliade din Întorsura Buzăului. Aceștia vor frecventa cursurile după masa, între orele 14 și 20, cel puțin până în luna noiembrie, când se vor putea muta înapoi în clădirea proprie, aflată în renovare. Directoarea Liceului, Maria Badiu, spune că la noua școală se lucrează în ritm alert, și deși toată lumea așteaptă să se întoarcă în clădirea renovată, sunt dispuși să facă acest sacrificiu pentru ca apoi să se poată bucura de clădirea renovată din temelii. „Am vizitat șantierul zilele acestea și am văzut că se lucrează rapid și bine. Așteptăm să ne putem întoarce, dar știm că așteptarea merită” – spune directoarea. Cât despre festivitatea de începere a noului an școlar, Maria Badiu ne-a spus că a fost una emoționantă, elevii din clasa a XII-a le-au pregătit o surpriza celor mici, întâmpinându-i cu flori.

„Ceea ce mi-a plăcut a fost că au venit mulți părinți, și este bine că părinții simt nevoia să participe la asemenea evenimente care marchează etape importante din viața copiilor lor” – a conchis directoarea.

Voineștenii au condiții bune

Cu gânduri bine și speranța unui an plin a început anul şcolar și la Școala Gimnazială Avram Iancu din Voinești – Covasna. Directorul Școlii, Henorel Olărescu, ne-a declarat că 24 de copii au început ieri Clasa Pregătitoare la Voinești, în vreme ce efectivul întregului centru financiar – şcoala și două grădinițe, una cu program normal și alta cu program prelungit, se ridică la 360 de copii.

Sper că în acest nou an școlar vom menține ștacheta din anii trecuți și, chiar dacă există lipsuri materiale, credem că ne-am achitat cu onoare de ceea ce înseamnă pregătirea sălilor de clase, condiții. Toate unitățile au autorizații de funcționare, poate mai era nevoie de unele mici investiții, dar condițiile actuale sunt decente, chiar peste media din județ, ceea ce ne mulțumește”, ne-a mai spus Henorel Olărescu.

Primul clopoțel a sunat și pentru preșcolari, iar grădinițele județului i-au primit pe cei mici, nerăbdători și curioși în același timp. Mai mititei sau mai măricei, preșcolarii s-au lăsat cuceriți și ei de noutatea zilei, bucurându-se fie de revederea cu colegii, fie de alte jucării, diferite de cele de acasă. Iar după orele dimineții, care i-au lăsat pe afară doar pe părinții îngrijorați și mândri totodată, a urmat o liniște de câteva ore, prevesitoare a altor dimineți care de acum vor începe cu agitația orelor matinale și se vor încheia cu truda pentru lecțiile de a doua zi… lăsând în urmă emoțiile și mirarea firești ale oricărui început.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.