ACTUALITATE 22 noiembrie 2024

Târgu Secuiesc se alătură inițiativei europene CLIMAAX, pentru gestionarea riscurilor climatice

de Covasna Media | 600 vizualizări

COMUNICAT DE PRESĂ. Primăria Municipiului Târgu Secuiesc a demarat un nou proiect important, intitulat „KEZDI_adapt”, parte a programului CLIMAAX, cu scopul de a analiza impactul schimbărilor climatice asupra comunității locale. Inițiativa, coordonată de viceprimarul dr. Szilveszter Szabolcs, se concentrează pe studierea efectelor secetei, valurilor de căldură și inundațiilor asupra populației. Proiectul este finanțat printr-un contract recent semnat, marcând un pas semnificativ în adaptarea locală la provocările climatice.

Despre programul CLIMAAX pe scurt 

Schimbările climatice pot prezenta numeroase riscuri noi pentru viața comunităților. Printre acestea se numără precipitațiile bruște, pericolele cauzate de secetă sau daunele provocate de caniculă, care pot afecta deopotrivă populația, infrastructura naturală și agricolă, precum și mediul construit. Evaluarea acestor riscuri și pregătirea pentru gestionarea lor este, de o importanță majoră, necesitând implicarea autorităților locale, a organizațiilor profesionale și de reglementare, a actorilor economici, a organizațiilor civile și a populației.

Proiectul CLIMAAX, definit prin expresia „CLIMAte risk and vulnerability Assessment framework and toolboX”, oferă sprijin financiar, analitic și practic pentru îmbunătățirea gestionării riscurilor asociate situațiilor de urgență legate de schimbările climatice, în cadrul programului „Horizon Europe”. În acest scop, Universitatea Politehnică din Catalonia (UPC) a dezvoltat o metodologie de gestionare a riscurilor bazată pe date, împreună cu un set de instrumente, a căror testare a fost câștigată cu succes de Primăria Municipiului Târgu Secuiesc, prin proiectul „KEZDI_adapt” („Dezvoltarea unei strategii de gestionare a riscurilor climatice și de urgență pentru municipiul Târgu Secuiesc, utilizând repere de ultimă oră, pentru a spori reziliența climatică regională”).

Regiunile din țările europene au putut aplica pentru acest proiect, și au fost primite în total 119 propuneri în limba engleză, dintre care 32 au primit finanțare. În ciuda competiției acerbe, propunerea municipiului Târgu Secuiesc a obținut sprijin alături de regiuni precum Alicante (Spania), Antalya și Izmir (Turcia), sectorul XII al Budapestei – Hegyvidék, sau Creta (Grecia). În România, pe lângă Târgu Secuiesc, finanțarea a fost obținută și de Zona Metropolitană Cluj și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor.

În cadrul proiectului, echipa Primăriei, cu implicarea experților internaționali recunoscuți în domeniul schimbărilor climatice și al științei datelor, va învăța mai întâi să utilizeze setul de instrumente CLIMAAX, apoi, folosind datele disponibile și printr-o colaborare amplă între experți și instituții, va elabora un plan de acțiune pentru managementul riscurilor, pe teritoriul municipiului Târgu Secuiesc. 

Gestionarea riscurilor generate de schimbările climatice va necesita implicarea activă a actorilor economici, instituțiilor, organizațiilor civile și comunității locale. Pentru a facilita acest proces, proiectul include organizarea de ateliere menite să sprijine implementarea eficientă și diseminarea pe scară largă a obiectivelor, instrumentelor și rezultatelor propuse.

Implementarea proiectului este susținută financiar de Uniunea Europeană, cu aproape 150.000 de euro. 

Mai multe detalii despre programul CLIMAAX pot fi găsite în limba engleză accesând link-ul https://www.climaax.eu/

Primăria Municipiului Târgu Secuiesc

Teme articol: Târgu Secuiesc
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.