STIREA ZILEI 11 noiembrie 2019

A doua cea mai slabă prezență la vot din România

de Iulia Drăghici - Taraș | 759 vizualizări

Covasna, în aceeași „oală” la prezidențiale cu Vaslui și Satu-Mare 

Județul Covasna a ocupat, și la scrutinul de duminică, un loc în coada clasamentului privind prezența la vot. Doar 67.401 covăsneni s-au prezentat la urne, adică 37% dintre alegătorii înscriși pe liste. În situații similare s-au găsit și județele Vaslui și Satu – Mare, cu 35%, respectiv 38% prezență la vot, în condițiile în care media națională a fost de aproape 48%. 

Încă de dimineață, statisticile plasau județul Covasna în rândul codașelor în ceea ce privește exprimarea dreptului de vot. Până la ora 9:00, nici 3% dintre alegători nu fuseseră la urne, în condițiile în care, de partea cealaltă, cea mai mare prezență se înregistra în Ilfov, cu peste 5%. 

De la ora 12:00, discrepanțele între județe s-au accentuat, pentru că doar 11% dintre votanți își exprimaseră dreptul la vot în Covasna, la fel ca la Satu-Mare. Prezența națională înregistrată la ora 12:00 a fost de 16%, iar Ilfovul conducea în continuare, cu 20,32%. 

În Covasna, cea mai mică prezență se înregistra la secția de la Centrul Multifuncțional de la Belin Vale (0,27%), în vreme ce Clubul Orășenesc Covasna conducea în clasamentul votanților, cu o prezență la urne de 33,96%. 

La ora 16:00, în județul Covasna, ca și în Satu-Mare, votaseră 25% dintre alegători. Asta în timp ce la secția amenajată la Clubul Orășenesc Covasna, prezența era de peste 62%. 

Media națională de prezență la vot era, la această oră, 35,16%. 

La ora 19:00, Covasna ajungea pe locul II de la coadă în ceea ce privește prezența la vot. La fel ca și la Vaslui, aproximativ 35% dintre alegătorii și-au exprimat, până la această oră, dreptul la vot. 

Cea mai slabă prezență s-a înregistrat la secția de la Consiliul Local Boroșneu Mare, unde au votat mai puțin de 14% dintre covăsneni. De cealaltă parte, la Clubul Orășenesc Covasna prezența la vot este de 76%. 

La nivel național, prezența la vot era de 45%, iar Ilfov (58%) și Cluj (55%) fruntașe. 

Ora 21:00 ne-a găsit tot în coada clasamentului, dar după Vaslui, diferența, de această dată, fiind mai vizibilă, de 2 procente. Doar 37% dintre covăsneni au votat la alegerile prezidențiale, în vreme ce la Vaslui, procentul final s-a oprit puțin după 35%. 

Cea mai mică prezență din județ s-a înregistrat la secția de la Consiliul Local Boroșneu Mare, unde nici 15% dintre cei înscriși nu s-au prezentat la vot. 

La polul opus s-a impus Clubul Orășenesc din Covasna, unde au votat  78% dintre alegători. Probabil aici au contribuit și turiștii veniți la tratament în oraș. 

La nivel național, primul loc la prezență îl ocupă Ilfov, cu 63%. Media națională de prezență este 47,66%. 

În final, statistica online a Biroului Electoral Central arată că dintre cei 182.055 de alegători covăsneni, 67.401 au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe listele permanente au fost înregistrați 59.925 de votanți, iar pe cele suplimentare 6.687. Aproape 789 de persoane au solicitat și votat folosind urna mobilă. 

În ceea ce privește ponderea dintre urban și rural, și la nivelul județului Covasna, ca și la nivel național, orășenii au fost ceva mai „harnici”- peste 35.525 de votanți în urban, respectiv 31.876 în rural. 

Partea mai pozitivă este, potrivit polițiștilor, că duminică în județul Covasna nu s-au înregistrat incidente în ceea ce privește votarea. 

La Europarlamentare ne-am autodepășit 

La alegerile Europarlamentare din mai a.c., județul Covasna se putea lăuda cu cea mai ridicată prezență la vot din ultimii 10 ani. Atunci, aproape 43% dintre covăsnenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, față de 36% câți au fost în 2009. 

Interesul covăsnenilor în ceea ce privește alegerea Președintelui României nu s-a schimbat foarte mult în ultimii cinci ani.

La alegerile prezidențiale trecute, prezența pe Covasna în primul tur a fost de  43,12%. În al doilea, 49,85% de alegători s-au prezentat la urne în județ, dar şi atunci Covasna a fost printre ultimele la nivel naţional.

În cursa pentru ocuparea celei mai înalte funcții din stat au rămas, în final, 14 candidați care s-au înfruntat în primul tur: Viorel Cataramă (Dreapta Liberală), Vasilica-Viorica Dăncilă (Partidul Social Democrat), Theodor Paleologu (Partidul Mișcarea Populară), Klaus-Werner Iohannis (Partidul Național Liberal), Ilie-Dan Barna (Alianța USR Plus), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Mircea Diaconu (Alianța Electorală Un Om), Ramona-Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal), Cătălin – Sorin Ivan (Partidul Alternativa Pentru Demnitate Națională), Bogdan-Dragoș-Aureliu Marian-Stanoevici (Candidat Independent), John-Ion Banu (Partidul Națiunea Română), Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Alexandru Cumpănașu ( Candidat Independent) și Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc). 

Până la închiderea ediției, rezultatele oficiale ale alegerilor nu au fost făcute publice. 

Turul II al Alegerilor Prezidențiale este programat pentru data de 23 noiembrie.  

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.