STIREA ZILEI 9 decembrie 2020

Bube ale spitalelor din județ: autorizațiile de securitate la incendiu

de Iulia Drăghici - Taraș | 911 vizualizări

Ce spun managerii celor mai importante unități medicale covăsnene​

În județul Covasna, nouă din cele 18 clădiri unde funcționează spitalele nu au autorizație de securitate la incendiu, potrivit datelor furnizate de ISU Covasna, la solicitarea ziarului Observatorul de Covasna. Nu doar Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe se află în această situație, ci și Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, respectiv Spitalul de Recuperare Boli Cardiovasculare „Dr. Benedek Géza” – Covasna. Managerii instituțiilor medicale spun că totul se leagă de legislația exigentă, dar și clădirile foarte vechi, care nu mai corespund cerințelor. În plus, după controalele urmate incendiului de la Piatra Neamț, toate cele trei spitale au fost amendate cu câte 10.000 de lei. 

La nivelul județului Covasna există 6 unități spitalicești cu paturi, de stat și private, 4 dintre acestea  funcționează în 20 de clădiri, iar 2 sunt închise și se află în conservare – Spitalul Vâlcele, respectiv Spitalul „Semper Sanitas” Sâncraiu, comuna Ilieni

Cu privire la situația din punct de vedere al avizării/autorizării avem 9 clădiri care funcționează fără a deține autorizația de securitate la incendiu, astfel:

  • Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe – 1 clădire (Clădirea principală),  deține aviz de securitate la incendiu, pentru care nu s-a solicitat autorizația de securitate la incendiu; 
  • Spitalul de Recuperare Boli Cardiovasculare „Dr. Benedek Géza” Covasna – 5 clădiri (Vila Centrală, Vila D, Vila E, Secția exterioară Covasna, respectiv Spitalul orășenesc Întorsura Buzăului) pentru care nu s-au solicitat autorizațiile de securitate la incendiu;
  • Spitalul Municipal Târgu Secuiesc – 3 clădiri (Centrul Materno-Infantil, Secția Psihiatrie, Policlinica TBC), pentru care nu s-au solicitat autorizațiile de securitate la incendiu;

De asemenea, celelalte 11 clădiri ale spitalelor nu au suferit lucrări de investiții care să necesite avizul/autorizația de securitate la incendiu”, se arată într-un răspuns formulat, la cererea ziarului Observatorul de Covasna, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” Covasna. 

Pentru o mai bună informare și clarificare a terminologiei specifice, ISU explică și care este diferența și ce înseamnă avizul, respectiv autorizația de securitate la incendiu.  

Pentru corecta informare facem următoarele precizări:

Avizul - se referă la măsurile propuse de beneficiar în vederea îndeplinirii obligațiilor legale privind securitatea la incendiu. 

Autorizația - constată implementarea măsurilor propuse în etapa de avizare. 

Pentru a obține Avizul de Securitate la Incendiu, beneficiarul întocmește documentații tehnice prin care propune anumite soluții tehnice. 

Autorizația de securitate la incendiu poate fi obținută doar după punerea în practică a tuturor măsurilor propuse prin documentația de avizare și după verificarea din teren, pe care o efectuează inspectorii ISU”, informează pompierii covăsneni. 

Spitalul de Cardiologie lucrează la documentații

Spitalul de Recuperare Boli Cardiovasculare „Dr. Benedek Géza” din Covasna are cinci clădiri fără această autorizație ISU, printre care și Secția exterioară din Covasna, respectiv Spitalul din Întorsura Buzăului, după cum arată datele ISU. Managerul unității spitalicești spune că aici se lucrează în prezent la documentații. 

Legea s-a modificat de-a lungul timpului. După incendiul de la Colectiv, cerințele au fost drastice, iar clădirile nu le puteau îndeplini tehnic. După aceea, s-a modificat legea și s-a permis funcționarea și nu s-a mai solicitat autorizație la incendiu pentru clădirile care nu au suferit modificări și au o anumită vechime. Noi am început demersurile pentru obținerea autorizațiilor pentru toate clădirile, am făcut o documentație. Ne-am împotmolit, ca să zic așa, pentru că nicio scară nu corespunde pentru că nu are lățimea necesară pentru evacuare și atunci scenariul la incendiu trebuie elaborat cu proiectări pentru căile de evacuare. Sumele sunt foarte mari, dar sunt cuprinse pe capitolul investiții. La ora actuală încercăm să achiziționăm această lucrare de proiectare a sistemului de avertizare la incendiu și de construcție a acestor căi de evacuare la clădiri. Pentru una dintre clădiri avem o documentație depusă la ISU, însă nu este conformă, deoarece avem nevoie de aceste proiecte, care au un alt regim juridic de contractare. Sunt alte investiții, finanțările vin de la Ministerul Sănătății sau din bugetul nostru, constituit cu destinație investiții. Sunt sume enorme”, ne-a explicat managerul Spitalului  de Recuperare Boli Cardiovasculare „Dr. Benedek Géza” – Covasna, Monica Sporea. 

Aceasta a menționat și că pe lângă scările de evacuare la incendiu, spitalul mai are nevoie în unele locuri de generatoare, sisteme de avertizare, căi de evacuare luminate independent, serviciu de pompieri și altele. În plus, sunt și puține persoane în țară care au autorizații să întocmească documentații pentru avizare, ceea ce face și mai grea situația, a punctat managerul. 

Totuși, Monica Sporea spune că niciun efort depus pentru obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu nu este în zadar, pentru că, deși sunt greu de pus în aplicare, cerințele din legislație sunt de fapt necesare pentru a se evita tragedii. 

„Sunt necesare, lucrăm la finalizarea acestor documentații, până la urmă, din păcate ne asumăm noi riscul să funcționăm așa, Doamne ferește!, dacă se întâmplă ceva noi răspundem, dar nu cred că această autorizație ar schimba așa de mult condițiile de evacuare sau de funcționare, de siguranță a pacientului. Dar dacă legea prevede, noi trebuie să ne conformăm și să le obținem”, a mai spus managerul de la Spitalul de Cardiologie. 

Aceasta spune și că este în derulare o analiză a ofertelor pentru a contracta un control temeinic, făcut de experți, de verificare a instalațiilor electrice ale spitalului, al cărei scop va fi să găsească punctele slabe și soluții pentru remediere. 

Ce am putut să facem am făcut. Am verificat hidranții, iar acum cerem informații și culegem oferte pentru verificarea instalațiilor electrice, pentru că aceasta este o problemă a tuturor spitalelor, zic eu, construite din 1960 încoace. Deci facem lucruri concrete, nu care țin doar de o ștampilă, ci efectiv de rezolvarea unor probleme concrete, cu riscuri mari”, a punctat Monica Sporea. 

O amendă de 10.000 de lei a luat și Spitalul de Cardiologie în urma controlului de luna trecută, cerut de Ministerul Sănătății după incendiul de la Piatra Neamț, dar atunci s-a verificat mai degrabă zona cu paturile ATI, decât situația clădirilor care nu au securitate la incendiu. 

Spitalul Târgu Secuiesc: „Există plan de evacuare, personal pregătit în acest sens”

Managerul Spitalului Municipal din Târgu Secuiesc, Canea-Kocsis András ne-a spus că problema lipsei autorizațiilor pentru cele trei clădiri ale instituției vine de la faptul că s-a schimbat legislația în ultimii ani, iar clădirile sunt vechi. 

Nu corespund clădirile cerințelor ISU. Sunt clădiri vechi, cu circuite deja existente pe care nu putem să le modificăm, adică nu putem pur și simplu să obținem aceste autorizații. (...) Respectăm pe cât posibil cerințele impuse de ISU, însă nu putem să mutăm pereții. Sunt clădiri de 100 de ani. Iar Centrul Materno-Infantil a fost proiectat la vremea respectivă conform altor reglementări și acum nu mai corespund. (...) Sunt clădiri sigure, pe cât posibil respectăm măsurile impuse de ISU”, ne-a declarat Canea-Kocsis András. 

Tot acesta a spus și că spitalul are plan de evacuare și personal pregătit în caz de urgență. 

Având în vedere că Centrul Materno-Infantil a fost construit în 2006, putem să spunem că e o clădire cât de cât nouă și rețeaua electrică e funcțională, e bună, și la Psihiatrie a fost o renovare și acolo a fost renovată toată secția. Eu zic că aceste clădiri sunt sigure pentru pacienți. Există plan de evacuare, personal pregătit în acest sens, numai că din punct de vedere legislativ, clădirile nu mai corespund, pentru că s-au construit conform altor reglementări”, a mai spus managerul Spitalului Târgu Secuiesc, subliniind în același timp că obținerea autorizațiilor nu depinde de conducerea unității spitalicești. 

Canea-Kocsis András ne-a mai spus că și această instituție a fost amendată cu 10.000 de lei după controlul impus de Ministerul Sănătății, la scurt timp după incendiul de la Piatra Neamț. 

În același timp, în ceea ce privește instalația electrică a Spitalului, managerul spune că aceasta a fost verificată, iar în unele locuri chiar sunt tablouri noi de curent.

Privitor la faptul că autorizația de securitate la incendiu nu s-a solicitat, Canea-Kocsis András a făcut precizarea că documentele necesare nu s-au depus tocmai pentru că aceste clădiri oricum nu corespund cerințelor din legislație, deci solicitarea nu ar fi aprobată. 

Spitalul Județean nu are autorizație din cauza… reabilitărilor 

În cazul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna, situația a fost explicată luna trecută, de managerul András-Nagy Róbert, într-o conferință de presă. 

Motivul pentru care noi nu deținem autorizație ISU este pentru că am făcut reabilitări. Spitalul a avut, până când am început să reabilităm clădirile, autorizație. Proiectele noastre sunt avizate de către ISU. Numai că, în ansamblu, nu. Vă dau două exemple: trebuie să constituim un serviciu privat pentru situații de urgență. Asta înseamnă că trebuie să angajăm 20 de persoane. Nu asta e problema, de angajare, ci de faptul că aceste 20 de persoane nu sunt pentru că nu există cursuri. Nu poți să mergi la o firmă de formare profesională și să te înscrii la un curs de membru la un serviciu privat pentru situații de urgență. Al doilea motiv este că în momentul de față nu este rezolvată problema rezervorului de aici. Per ansamblu, acestea sunt motivele pentru care nu putem să primim, sunt și altele, dar astea sunt principalele probleme. Dar, la acest capitol, țin să precizez că având în vedere avizele ISU pe proiecte, toate clădirile respectă cerințele pentru securitate la incendiu. Avem senzori de fum, avem senzori de căldură unde trebuie, avem siguranțele respective pentru oprirea furnizării energiei electrice în condițiile cerute de lege. Sunt mecanisme de siguranță funcționale, constatate de către cei de la ISU”, a declarat, luna trecută, într-o conferință de presă, managerul spitalului, András-Nagy Róbert. 

Reprezentanții Spitalului Județean au spus atunci că instituția a fost amendată cu 10.000 de lei de ISU pentru lipsa acestei autorizații de securitate la incendiu. 

Până la urmă, merită subliniat și faptul că dacă alte spitale nu sunt în această listă a celor fără autorizații ISU, nu înseamnă că acolo totul funcționează perfect, ci că nu a fost nevoie de un asemenea document, potrivit legislației. 

În plus, situația spitalelor fără autorizații ISU nu pare că se va rezolva curând, având în vedere că nu e vorba doar de simple hârtii, ci de investiții în toată regula, care au, în final, scopul de a proteja viețile oamenilor care ajung în aceste spitale.  

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.