STIREA ZILEI 18 noiembrie 2021

6 luni de Pedibus: peste 200 de voluntari au însoțit până acum copiii care merg pe jos la școală

de Iulia Drăghici - Taraș | 1020 vizualizări

Programul Pedibus al Primăriei Sfântu Gheorghe a împlinit miercuri 6 luni de la înființare. Bilanțul întocmit cu această ocazie arată că cei aproximativ 100 de copii care aleg să meargă în fiecare dimineață pe jos la școală au fost însoțiți până acum de 208 voluntari. 

Programul Pedibus, inițiativa prin care se dorește motivarea elevilor din Sfântu Gheorghe să meargă la școală pe jos, pentru că „mersul pe jos este cea mai sigură, cea mai sănătoasă și cea mai distractivă metodă de a începe ziua”, a debutat în 17 mai. Acesta a continuat în ciuda pandemiei, și învățarea online, cu unele întreruperi impuse de vacanțele elevilor. S-au adunat astfel 13 săptămâni și 65 de zile în care acest program s-a desfășurat. 

De-a lungul acestei perioade de șase luni, copiii au fost însoțiți de peste 200 de voluntari, persoane din diverse domenii: sportivi, consilieri locali, actori, reprezentanți ai presei locale, angajați ai Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, polițiști ai Inspectoratului de Poliție al Județului Covasna, angajați ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Covasna, din cadrul Agenției Naționale Antidrog, reprezentanți ai bisericii reformate și angajați ai Căminului de bătrâni „Zathureczky Berta”, voluntari ai Serviciului de Ajutor Maltez, medici, asistenți medicali și infirmiere din cadrul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf”, angajați ai Consiliului Județean și ai Prefecturii Covasna și alții. 

Unii dintre cei mai îndrăgiți însoțitori au fost cei mai buni prieteni ai omului, câinii.  

Pedibus-urile pornesc în fiecare dimineață cu zi de școală din cinci puncte ale oraşului. De aici, voluntarii împărțiți pe grupe, preiau copiii. Grupurile se măresc din stație în stație, iar întâlnirea finală este în parcul Elisabeta.  Acolo urmează o regrupare, pe unităţi de învăţământ și se continuă deplasarea până la aceasta. 

În aceste șase luni au fost înmulțite și stațiile de pe traseele Pedibus-ului, în funcție de cerere și necesități. 

Cele mai populare trasee sunt cele de la Gară, care adună în fiecare dimineață între 35 și 40 de copii, respectiv pe ruta „Nicolae Colan”, unde zilnic se reunesc 20 – 25 de elevi care merg pe jos pe traseul casă – școală. 

După 6 luni de la lansarea programului pot să spun și în numele colegiilor mei, că suntem foarte mulțumiți cu rezultatele obținute. La primul interviu după anunțarea programului nici nu visam că într-o zi vom avea 100 de participanți. Acest fapt arată că nimic nu este imposibil, trebuie să fim perseverenți și creativi și în viitor. Sinceră să fiu, am muncit foarte mult ca să ajungem de la 60 de participanți la 100. Feedback-urile sunt pozitive din partea pedagogilor. În fiecare dimineață și noi ca însoțitori ajungem plini de energie și cu zâmbetul pe buze la muncă, după însoțirea copiilor”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, unul dintre coordonatori, Székely Kincső.

Programul a pornit din dorința de a oferi o alternativă părinților care dimineața își duc copiii cu mașina la școală. 

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți copii sunt duși la școală cu mașina de către părinți. Acest fapt nu doar că afectează independența copiilor, ci contribuie și la aglomerarea traficului și la creșterea nivelului de poluare a aerului din jurul școlilor. Programul Pedibus reprezintă o alternativă pentru transportul copiilor până la școală și pentru creșterea activității fizice”, au transmis coordonatorii programului. 

Pentru a-i stimula pe copii, au fost organizate până acum și concursuri cu premii, atât pentru răsplătirea copiilor care adună cele mai multe autocolante cu simbolul programului, împărțite în fiecare dimineață, cât și pentru desene. 

Pe viitor, coordonatorii au de gând să extindă și mai departe programul, cu mai multe trasee, dar și să încheie parteneriate cu școlile, respectiv să intre în legătură cu părinții, în rândul cărora să promoveze beneficiile acestui demers atât de îndrăgit. 

Avem planuri pentru viitor. Dorim să extindem traseele pentru Colegiul Reformat și Școala Generală Váradi József. Dorim să promovăm programul în mai multe instituții de învățământ, acolo de unde avem mai puțini participanți, pentru a putea crește numărul acestora și cât mai mulți elevi să aibă acces la acest program”, ne-a mai dezvăluit Székely Kincső.

Amănunte și noutăți despre program se găsesc pe pagina de Facebook Lábbusz/Pedibus. 

Sursa foto: Facebook/ Lábbusz/Pedibus. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ibolya Ilyés, 18 noiembrie 2021
Felicitări tuturor pentru inițiativă, pentru implementarea proiectului pentru perseverență şi determinare!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.