STIREA ZILEI 15 martie 2021

5 informații utile de la DGASPC Covasna despre noile reduceri la transport

de Iulia Drăghici - Taraș | 2223 vizualizări

Sunt aproximativ 5.500 de persoane cu handicap grav și accentuat din județul Covasna care pot beneficia de acestea, cu toate că procesul este unul destul de anevoios 

O schimbare legislativă recentă permite persoanelor cu handicap să opteze, la cerere, fie pentru acordarea gratuității la transportul interurban (bilete de tren sau de autobuz), fie, mai nou, pentru decontarea carburantului necesar deplasărilor pe care acestea le fac. Potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, modul în care se aplică normele s-a clarificat de curând. Tocmai de aceea, instituția a venit cu o serie de informații utile celor peste 5.500 de persoane cu handicap grav sau accentuat care pot beneficia de decontarea benzinei sau a motorinei, cât și a însoțitorilor acestora. 

1. Beneficiarii sunt persoane cu handicap grav și accentuat  

Gratuitatea la transport pentru persoanele cu dizabilități nu este în sine un concept nou, pentru că se aplica și până acum. Diferența este că dacă până recent se puteau oferi gratuități doar pentru autobuz și tren, pentru călătoriile interurbane (nu sunt incluse aici și cele urbane), începând de anul acesta se decontează și carburantul. 

Persoanele cu dizabilități pot opta pentru bilete gratuite sau pentru decontarea carburantului. (...) Beneficiari sunt persoanele cu handicap, cu dizabilități și, în cazul copiilor, reprezentanții legali ai acestora”, a explicat directoarea DGASPC Covasna, Vass Maria, joi, într-o conferință de presă. 

Aceasta a precizat că primul lucru pe care un viitor beneficiar trebuie să îl facă, este să depună la DGASPC o cerere în care să își exprime opțiunea, fie de gratuitate la bilete, fie pentru decontarea carburantului, iar apoi să depună acte pentru decont. „Ca să nu vină de mai multe ori, noi am decis că în momentul în care vine să depună decontul, poate să depună atunci și cererea pentru această opțiune. Un lucru important este că dacă a exprimat opțiunea pentru decontarea carburantului nu mai poate să solicite bilete gratuite pe perioada de valabilitate a certificatului pentru care deja a solicitat decontarea carburantului și invers”, a spus Vass Maria. 

Cererea pentru exprimarea opțiunii și cea pentru decont se fac după un model - fix, publicat pe site-ul DGASPC. Dosarul pentru decont mai trebuie să conțină și o cerere pe proprie răspundere care să precizeze că deplasarea s-a făcut în interesul persoanei cu dizabilități, acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal și un extras al contului bancar în care să fie virați banii. 

Actele se pot depune în termen de 60 de zile de la efectuarea deplasării. Plata se face apoi, tot în termen de 60 de zile, în contul deschis pe numele beneficiarului, adică al persoanei cu dizabilități. 

2. Se pot solicita decontări pentru maximum 24 de călătorii și cel mult 1.500 de lei   

La capitolul „reguli importante” se înscrie și numărul de călătorii pentru care se decontează carburantul în cursul unui an, adică 24 de călătorii pentru persoana cu handicap grav și 12 călătorii pentru persoana cu handicap accentuat.

Totodată, cumulat la aceeași cerință este și faptul că suma maximă ce se poate deconta este 1.500 lei în cazul persoanei cu handicap grav și 750 lei în cazul persoanei cu handicap accentuat. 

Deci, în total, ar fi vorba de maximum 24 de călătorii, care să se încadreze în suma de 1.500 de lei, pentru persoanele cu handicap grav. Dar va fi greu de ajuns la această sumă. 

Și asta pentru că mai este de punctat și că DGASPC Covasna va realiza calculul sumei aferente care se poate deconta, având ca reper tarifele biletelor de călătorie cu trenul IR-SNCFR, cu regim de rezervare la clasa a II-a, chiar dacă ruta declarată nu este prevăzută în infrastructura feroviară

Practic, nu se decontează întreaga sumă cu care s-a alimentat mașina, deci prevăzută pe un bon (obligatoriu ștampilat la stația de alimentare), ci o parte, adică atât cât s-ar fi plătit pentru un bilet de tren pentru aceeași distanță. 

Adică, pentru o distanță de, să zicem, 180 de kilometri, se poate plăti maximum 44 de lei. Chiar dacă suma cheltuită pentru transportul cu mașina este mai mare.  „Să nu creadă oamenii că fac o deplasare, fac plinul și noi decontăm câți litri pe suta de kilometri. Se iau tarifele transportului cu trenul Inter-Regio SNCFR. (...) E foarte important. Chiar ne gândeam că dacă există posibilitatea să meargă cu trenul, poate e mai bine să solicite bilet, decât decontarea carburantului”, a punctat Vass Maria.  

„Persoanele cu dizabilități pot recupera doar o parte din cheltuielile pe care le au. Practic li s-a dat oportunitatea, ca să zic așa, de a alege ce anume este mai bine pentru fiecare în parte. Dacă până acum bună parte dintre persoanele cu dizabilități nu au avut această ocazie, au făcut deplasări cu mașinile familiei sau proprii, nu au putut să deconteze, acum pot să facă acest lucru, chiar dacă nu își pot recupera întreaga sumă cheltuită”, a declarat și șefa interimară a Serviciului de Asistenţă Socială Adulţi, Fejer Ana-Maria. 

Printre schimbările recent apărute se numără și cea despre numărul de bilete de tren sau autobuz (pe rute interurbane) de care poate beneficia o persoană cu handicap. Dacă până anul trecut se puteau deconta 12 bilete pentru călătorii dus-întors pentru persoanele cu handicap grav, în prezent se pot deconta 24, dar doar pentru un drum. „Este același lucru. Deci să nu creadă lumea că acum o să primească 24 de bilete dus-întors. Nu, este pentru un singur drum”, a explicat directorul DGASPC Covasna.  

3. Nu se impun restricții pentru tipul călătoriilor, ci doar să fie în interesul persoanei cu handicap 

Este de menționat și că în legislație nu se precizează și scopul călătoriilor, dacă e de relaxare, la mare, în vizită la rude, tratament sau pentru acte, ci doar că trebuie să fie în interesul persoanei cu dizabilități, pe teritoriul țării.  

De asemenea, chiar dacă pe cererea de decont trebuie menționat cine este proprietarul mașinii, numele nu trebuie să corespundă cu cel al beneficiarului decontului. Adică proprietar al mașinii poate fi orice persoană care însoțește persoana cu dizabilități. „Deci nu este necesar ca mașina să fie în proprietatea persoanei cu dizabilități”, a spus Vass Maria. 

4. Schimbarea a apărut anul trecut, dar neclaritățile s-au eliminat recent  

În lunile iulie, respectiv august 2020 au apărut două acte normative care modifică și completează Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (Legea nr.145/2020, Legea nr.193/2020). Deși pe data de 27 decembrie 2020, prin HG.1118/2020 a fost aprobată modalitatea de decontare a carburantului necesar deplasării cu autoturismul, valabil de la 1 ianuarie 2021, doar acum s-a reușit clarificarea modului de aplicare la nivel național.

Din păcate, au existat foarte multe neclarități și nu aș fi vrut să facem informări incorecte față de populație”, a spus joi Vass Maria. 

Este util de menționat și că DGASPC Covasna a deschis un ghișeu special pentru aceste decontări, care este deschis în cadrul sediului din Sfântu Gheorghe, de luni până joi, între orele 8:00 – 12:00. Detalii pot fi obținute și la telefon 0267/314660, interior 109 sau pe site-ul DGASPC Covasna, https://www.protectiasocialacv.ro/172

Beneficiarilor li se recomandă să depună actele personal la sediul DGASPC, la ghișeu, pentru că astfel se pot oferi informații privind completarea corectă a documentelor, dar pot fi trimise și prin Poștă, pentru a se evita încă un drum în plus. 

5. „E mai mult decât zero”   

Inițiativa este văzută cu ochi buni de unii dintre beneficiarii cu care am stat de vorbă. Deși au remarcat o serie de neajunsuri, speră că acesta este unul dintre pașii înainte, că vor urma îmbunătățiri, dar și că autoritățile se gândesc și la celelalte lucruri importante care trebuie făcute în beneficiul persoanelor cu dizabilități, ca de exemplu accesibilizarea spațiilor publice, unde și județul Covasna are carențe. 

Părerea mea personală este că este o inițiativă bună, dar doar pentru cei care se descurcă foarte, foarte greu cu banii. (...) Sincer, din punctul meu de vedere evit complicațiile pentru 40 sau 70 de lei cât mi-ar da în urma a nu știu câte drumuri. (...) Cred că e un avantaj foarte mare pentru cei care fac tratament, pentru părinții care pleacă cu copiii cu handicap grav sau accentuat care trebuie să meargă frecvent în centre de recuperare, pe distanțe mari. Atunci da, sunt niște bani care se întorc în buzunar. Pentru ei contează foarte mult. Noi, cei care avem deplasări ocazionale, cel puțin din punctul meu de vedere nu merită, pentru că este foarte puțin. (...) Dar în linii mari mi se pare un lucru bun, simt că e un început. E mai mult decât zero”, ne-a spus renumitul sportiv din Sfântu Gheorghe, Ciprian Anton, vicepreședinte al Comitetului Paralimpic Român, multiplu campion național la tenis în scaun rulant, totodată ambasador al Comitetului Național Paralimpic Român pentru Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2021.

Orice inițiativă care vine în ajutorul lor e binevenită”, ne-a spus și președintele asociației Pro Pectus din Târgu Secuiesc, Sütő Mária Rita, organizație care de curând a câștigat fonduri norvegiene pentru a înființa un centru de recuperare și tratament pentru copiii cu dizabilități cu vârste între 0 și 6 ani, un segment care, pentru că deocamdată nu are altă posibilitate în zona Târgu Secuiesc, trebuie să ajungă la cele mai apropiate centre din zonă, din Brașov sau Sfântu Gheorghe, călătorind cu copilul bolnav cel puțin 40-60 km. Așa că, cel puțin până se implementează proiectul „Fii începutul pentru viitor”, decontarea carburantului, chiar și așa puțin cât este, poate fi un ajutor pentru părinții acestor copii. 

Până la finele săptămânii trecute, la DGASPC Covasna au fost depuse cinci cereri pentru decontarea de carburant. 

Este de precizat și că anual, înainte de pandemie, de la DGASPC Covasna persoanele cu handicap solicitau cam 2.000 de bilete de tren și autobuz. 

Eu zic că este o posibilitate în plus pentru persoanele cu dizabilități. Acum, cu privire la decontare sau la tarifele la care se decontează aceste deplasări e cu semn de întrebare și nu știu dacă se va reveni la acest lucru”, a spus, în concluzie, directoarea DGASPC Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.