STIREA ZILEI 13 ianuarie 2022

2022, anul digitalizării la Spitalul Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 782 vizualizări

„Vrem să ajungem acolo ca fiecare medic, fiecare asistent să aibă câte un echipament mobil care să îi ajute să aibă informațiile medicale la patul bolnavului”, spune managerul SJU Covasna 

Printre obiectivele pe care și le-a impus Spitalul Județean de Urgență „Fogolyán Kristóf” pentru anul 2022 se numără digitalizarea serviciilor medicale. 

„Este un proiect de anvergură, cuprinzător, care necesită mai multe etape. (...) Sunt mai multe paliere pe care lucrăm și care sunt la nivel de idee, respectiv planuri în diferite stadii: studii de fezabilitate, de prefezabilitate sau chiar proiecte tehnice. (...) E foarte mult de povestit, dar vrem să ajungem acolo ca fiecare medic, fiecare asistent să aibă câte un echipament mobil care să îi ajute să aibă informațiile medicale la patul bolnavului. Adică să nu trebuiască să se ducă până la cel mai apropiat calculator și să verifice acolo analiza medicală. (...) Ca să ajungem aici trebuie să avem o infrastructură, un hardware, un parc de echipamente informatice care să permită utilizarea acestor echipamente. Și vrem să pregătim aceste investiții în infrastructură digitală, informatică, a spitalului. Mă refer la rețelistică, mă refer și la calculatoare, mă refer la programe de calculator”, a explicat managerul Spitalului, András-Nagy Róbert, miercuri, într-o conferință de presă. 

„Un alt pas pe care vrem să îl facem în această privință este să avem și să putem, într-o formă digitală, categoric cu respectarea normelor de GDPR, să transmitem direct medicilor de familie informațiile medicale ale pacienților. Sunt mai multe paliere. Și laboratorul de imagistică medicală figurează ca sub-obiectiv, adică să digitalizăm transmiterea rezultatelor CT-urilor. Dau un exemplu: dacă în momentul de față este rezolvat că medicul poate să vadă în sala de operații de ortopedie imaginea radiografică sau CT-ul lângă masa de operație, acest lucru să fie posibil și la patul bolnavului”, a mai spus managerul. 

Un calcul estimativ inițial a arătat că suma la care s-ar ridica implementarea acestor planuri ar fi de peste două milioane de euro. Doar software-ul și hardware-ul pentru laboratorul de imagistică medicală este estimat la aproximativ 250.000 de euro. În calcul nu intră tehnologia cu care vor fi dotate clădirile aflate în prezent în construcție, care au fost prevăzute cu acest acces la digitalizare. 

Am numit anul 2022 anul digitalizării spitalului pentru că sunt în curs astfel de posibilități de finanțare europeană”, a punctat András-Nagy Róbert. 

Digitalizarea este al doilea obiectiv dintr-o listă de trei enumerate miercuri, în conferința de presă. Primul ar fi menținerea, în continuare, a asistenței și îngrijirii pacienților care suferă și de alte boli decât COVID-19. Al treilea obiectiv ar fi continuarea proiectelor de investiții demarate la nivelul spitalului. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.