STIREA ZILEI 2 august 2012

158.000 de euro pentru promovarea turistică a Ojdulei

de Székely Emőke | 549 vizualizări
Primăria a câştigat un proiect de promovare a zonei prin care va fi realizat chiar şi un film. De Zilele Comunei Ojdula, care s-au desfășurat cu câteva săptămâni în urmă, a fost prezentat și un film de promovare a comunei.

Primăria a câştigat un proiect de promovare a zonei prin care va fi realizat chiar şi un film.

De Zilele Comunei Ojdula, care s-au desfășurat cu câteva săptămâni în urmă, a fost prezentat și un film de promovare a comunei. Acesta însă nu este singurul proiect de acest fel din Ojdula, scopul fiind acela de a atrage cât mai mulți turiști în zonă.

Un film ca multe altele…

Primarul comunei, Brânduș Vasile Silvestru, ne-a declarat că filmul proiectat cu ocazia zilelor comunei este unul de prezentare a localității, așa cum multe alte comune din județ au deja. „Acest film de prezentare este un proiect mai vechi. Am luat legătura cu studioul Vario din Odorheiu Secuiesc în vederea realizării acestui film, dar din cauza problemelor financiare nu s-a produs nicio mișcare până în primăvara acestui an. DVD-ul este asemănător cu multe altele din județ, este vorba de o prezentare a comunei, nimic deosebit” – afirmă primarul.

…dar și ceva mai mult

Pentru că proiectul filmului de prezentare a întârziat și nu a mai fost sigur dacă se va face până la urmă sau nu, cei din Ojdula s-au gândit să nu aștepte în zadar și astfel au pornit demersurile pentru un alt proiect de promovare a zonei, care s-a dovedit a fi câștigător. Este vorba de un proiect european coordonat de Benedek Huszár János, șeful SC Sepsi Consult, și constă în realizarea unui film, dar și a altor materiale de promovare a comunei: pliante, cataloage, calendare și hărți turistice în limbile română, maghiară și engleză. „Valoarea proiectului este de 158.000 de euro, din care 150.000 de lei este partea de cofinanțare, iar acești bani i-am pus deja deoparte. Trebuie știut faptul că prin acest proiect vom construi și un centru local de informare turistică, unde vor lucra doi angajați ai primăriei cu un program de două ore” – spune Brânduș Vasile Silvestru.

Despre ce va fi filmul?

Erdély András și Dobondi Lehel sunt cele două persoane care au la dispoziție un an de zile pentru a face filmul. „Este vorba despre o producție care le arată turiștilor care se cazează în Ojdula ce oportunități turistice au în zonă. Filmul este nu numai despre Ojdula, ci despre zona Ojdulei. Încercăm să cuprindem cât mai multe obiective de la plaiurile din Ojdula la muzeul de la Cernat, Târgu Secuiesc, festivalul de la Sânzieni, dar vom merge și în cealaltă parte, spre Vrancea” – spune Erdély András. Ei au început munca de Zilele Comunei Ojdula și au luat la rând obiective mai mult sau mai puțin cunoscute pentru a le aduce în fața oricărui turist din lume.

În ograda meșterilor

Filmul este o provocare și pentru Erdély András și Dobondi Lehel. Ei au primit o listă cu numele acelor persoane din comună care se ocupă de activități meșteșugărești. „Am mers la ciobani, care ne-au primit călduros, și au făcut brânză și bulz pentru noi, am fost la un apicultor, care de asemenea ne-a introdus în tainele apiculturii. Sunt oameni deschiși, care se bucură să le arate și turiștilor lucrurile pe care ni le-au arătat nouă. Dacă vine cineva din Olanda, de exemplu, va putea merge atât la stână, cât și la meșteșugari pentru a vedea cum se confecționează diferite produse în mod tradițional” – spune Erdély András.

Obiceiuri și datini vechi – aduse în fața tuturor

Jurnalistul Erdély András spune că s-a întâlnit deja cu mulți oameni de valoare, care păstrează cu sfințenie obiceiurile străvechi. El spune că a fost impresionat atât de apicultorul care i-a primit printre cele 10 milioane de albine pe care le are, cât și de o bătrână care țese de când se știe. „Doamna ne-a arătat războiul de țesut și lucrările ei. A fost incredibil să văd că la 85 de ani țese fără ochelari, s-a uitat la o pânză și a spus că are un defect. Mă uitam și eu și nu vedeam nimic decât după o explicație îndelungată. Ei, această doamnă, precum și celelalte personaje din film au poarta deschisă pentru toată lumea” – povestește Erdély András.

Promovare da, pensiuni ba

Primarul comunei Ojdula, Brânduș Vasile Silvestru, spune că prin această acțiune de promovare speră ca localnicii din Ojdula să prindă curaj și să își deschidă pensiuni pentru că având în vedere poziția geografică a comunei, există un potențial mare în turism. Deocamdată la Ojdula există o singură pensiune.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.