Viteză pe zăpadă [FOTO]
Winter Rally Covasna a fost din nou un succes. Competiția a adunat la start 40 de echipaje din 4 țări
Localitatea covăsneană aflată la cea mai mare altitudine, Comandău, a fost locul de desfășurare a celei de-a opta ediții a raliului internațional pe zăpadă „Winter Rally Covasna”, organizat de Auto Crono Sfântu Gheorghe. Vali Porcișteanu, Szabó Gergő, Marco și Simone Tempestini – iată doar câteva dintre numele grele ale automobilismului prezente la eveniment. Competiția a adunat în total 40 de echipaje din 4 țări, și în ciuda vremii care nu a ținut cu organizatorii, zăpada a rezistat, iar piloții și navigatorii s-au arătat mulțumiți de concurs. De fapt pe parcursul zilei de sâmbătă paleta meteo a fost foarte bogată de la ninsoare, viscol, ploaie, până la un soare călduros, au fost de toate.
Echipajele au sosit la Covasna încă de vineri, după care au mers în recunoașterea traseului de la Comandău. Dat fiind faptul că vremea s-a încălzit, comitetul de organizare a hotărât anularea primei probe speciale, cea dintre Covasna și Comandău. Astfel sâmbătă dimineața parcul de service s-a mutat la Comandău, unde mecanicii au muncit de zori pentru ca fiecare mașină să fie în stare cât mai bună la începerea cursei. Înainte de start piloții erau degajați și au spus că au venit la Covasna în primul rând pentru distracție, și nu pentru clasament. Acest lucru s-a schimbat între timp pentru că după start fiecare a dat totul pentru o clasare cât mai bună.
Duel între tată și fiu
Primii doi piloți pe lista de start au fost româno-italienii Marco și Simone Tempestini de la Napoca Rally Team. A fost așadar un duel între tată și fiu, din care cel tânăr a ieșit câștigător, Marco Tempestini abandonând cursa. Astfel Simone Tempestini și navigatorul său Dorin Pulpea (Subaru Impreza) au câștigat ediția din acest an a Winter Rally Covasna. Pe locul doi s-a clasat un alt echipaj de la Napoca Rally Team, format din Alin Tincescu și Iulian Nicolaescu (Peugeot 208), iar pe trei s-a clasat echipajul Alin Neagoie/Sorin Colceriu (Subaru Impreza).
„M-am simțit foarte bine, a fost o experiență plăcută. Winter Rally este un eveniment inedit care ar merita să intre în calendarul Campionatului Național. Desigur, pentru acest lucru ar trebui rezolvate unele aspecte de ordin logistic, cum ar fi comunicarea, care este anevoioasă, dacă nu imposibilă la Comandău. Dacă acest lucru se rezolvă, cred că acest raliu poate fi inclus în calendar. În legătură cu cursa de sâmbătă, ne-am fi dorit mai multă zăpadă și vreme mai rece, dar acest lucru nu ține de organizatori. Dacă ar fi să numesc un aspect negativ de ordin organizatoric, ar fi timpul lung de așteptare de la finalul primei probe, am stat mult înainte să intrăm în parcul de service, dar acest lucru poate fi corectat la edițiile următoare. General vorbind, m-am simțit bine, mașina nu a avut probleme, și mă bucur că am câștigat” – ne-a declarat Simone Tempestini. Echipajul covăsnean format din Kelemen Péter și Robert Maior a terminat pe locul 11, în timp ce Vlad Pescaru și Cătălin Preoteasa s-au clasat la general pe locul 28. „Îmi place foarte mult această cursă. Am luat startul de 7 ori deja la Winter Rally, iar anul acesta a fost pentru a doua oară când am reușit să termin. Acesta a fost scopul meu, și am reușit” – ne-a declarat Vlad Pescaru.
Cursă de teste
Multiplul campion maghiar Szabó Gergő a declarat înainte de cursă că pentru el Winter Rally este o bună oportunitate de testare a mașinii și a anvelopelor înaintea etapei de campionat mondial de peste două săptămâni din Suedia. „Este a treia sau a patra oară când suntem la acest concurs la Covasna, ne place aici, am reușit să și câștig cursa în trecut. Față de alți ani acum zăpada este mai puțină, dar important e că există. Pe lângă faptul că ne simțim foarte bine aici, acest concurs este pentru noi o bună oportunitate de testare, pentru că peste două săptămâni vom merge la o etapă de campionat mondial ce va avea loc în Suedia, și unde probabil că vom ava condiții similare ca și aici. Ceea ce am remarcat la recunoaștere este prezența unor trasee noi care îmi plac. Trăgând linie, pot spune că vrem să ne simțim bine, să ne bucurăm de această cursă. Acesta este scopul nostru, nu am venit să ne batem pentru primul loc. Nu avem emoții, le păstrăm pentru Suedia” – ne-a declarat Szabó Gergő. La final s-a arătat mulțumit de cursă, și cu toate că nu a prins podiumul la general din cauza unei defecţiuni, spune că experiența din Comandău a fost una plăcută.
Este nevoie de astfel de competiții
Unul dintre cei mai cunoscuți piloți români, Vali Porcișteanu, ne-a spus că există o deschidere pentru asemenea evenimente, motiv pentru care Winter Rally Covasna crește de la an la an. „Mi-a fost dor de zăpadă, anul trecut nu s-a ținut, iar eu din 2007, de când există această cursă, am fost prezent la fiecare ediție și am susținut acest gen de competiții. Felicitări organizatorilor pentru faptul că în ciuda condițiilor meteo au reușit să facă compromisuri și să organizeze concursul și în acest an. În anumite porțiuni ale traseului zăpada s-a topit, a ieșit macadamul la suprafață, dar nu contează, ne bucurăm de cursă. Este surprinzător numărul mare de concurenți înscriși la start, înseamnă că acest gen de competiții a prins și la noi. Îmi pare rău că sunt la deschidere, dar din păcate nu am avut decât mașină de stradă la dispoziție, dar le mulțumesc organizatorilor că mi-au dat totuși ocazia să particip pentru că din punct de vedere de securitate nu e bine. Mă bucur și pentru spectatorii care au venit să se bucure de ceea ce le oferim, și sper că vom fi aici și la anul” – spune Vali Porcișteanu.
Tarța David – concurentul de 12 ani
Una dintre petele de culoare ale raliului a fost un puști de 12 ani din Baia Mare, Tarța David. În ciuda vârstei fragede acesta a putut participa la cursă cu acordul Federației Române de Automobilism Sportiv, și a terminat concursul, spre deosebire de mulți alți piloți cu ani grei de experiență în spate. „Am obținut acordul FRAS pentru ca David să poată participa la concurs, nefiind o cursă de etapă în Campionatul Național. Cred că trebuie să le dăm șansa acestor copii talentați să capete experiență și cunoaștere. Tot respectul pentru David” – spune organizatorul Simon Árpád. După cursă David, epuizat, ne-a spus că Winter Rally Covasna „a fost un eveniment super fain”, la care ar mai vrea să participe.
Eveniment important pentru Comandău și Covasna
Printre mașinile turate și mecanicii puși pe treabă l-am găsit și pe primarul comunei Comandău, Kocsis Béla. Acesta spune că administrația publică locală va fi mereu partener la asemenea evenimente. „Drumul dintre Comandău și Covasna este favoritul iubitorilor sporturilor cu motor, așadar oamenii locului s-au obișnuit cu asemenea evenimente. Winter Rally contribuie la răspândirea numelui localității noastre, mă bucur că această competiție a crescut la nivel internațional pentru că astfel numele localității va ajunge departe peste hotarele țării. Primăria este deschisă la astfel de evenimente, îi asigurăm pe organizatori de tot sprijinul nostru. Felicit organizatorii, din păcate vremea nu a ținut cu ei, dar sper că în anii următori vor avea parte de mai multă zăpadă” – spune primarul comunei Comandău, Kocsis Béla. La rândul său consilierul local din Covasna, Domaházi János, a spus că stațiunea găzduiește concursuri de automobilism de 14 ani, și și-a exprimat speranța că acest lucru va continua și în anii următori.
Ediția a VIII-a raliului Covasna Winter Rally a fost organizată de Clubul Auto Crono sub tutela FRAS și susținută de Consiliul Județean Covasna, Primăria Covasna, Primăria Comandău. Evenimentul s-a desfășurat sub directa supraveghere a Poliției Locale Covasna, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Covasna, Inspectoratului Județean de Poliție Covasna – Serviciul Rutier și al Serviciului de Ambulanță Covasna.
Concursul a avut loc pe traseul pus la dispoziție de Consiliul Județean Covasna – Serviciul Drumuri Județene și de Direcția Silvică Sfântu Gheorghe, Ocolul Silvic Comandău.