SPORT 30 august 2021

REPORTAJ. „Hai la Barcani”, între teama de ploaie și bucuria oamenilor de a petrece împreună timp în aer liber

de David Leonard Bularca | 6402 vizualizări

Cum s-a desfășurat evenimentul organizat sâmbătă de Asociația de Tineret „Împreună pentru Barcani” și autoritățile locale

Câțiva oameni cu inițiativă și-au propus să organizeze un eveniment în premieră la Barcani. Au încercat astfel să promoveze atât sportul, cât și petrecerea timpului în aer liber. Doar că, pe lângă obținerea de avize și aprobări, un „dușman” și-a mai făcut apariția: vremea instabilă, manifestată când prin coduri portocalii de ploi, când prin coduri galbene de inundații. Totuși, oamenii au răspuns îndemnului organizatorilor „Hai la Barcani”, chiar dacă nu într-un număr foarte mare. În zona Lughet a comunei au avut loc campionatele de cros și fotbal. Cei prezenți au putut să își cumpere de la tarabe băuturi răcoritoare, alcoolice și non-alcoolice și de mâncare. La lăsarea întunericului, după ce în timpul zilei pe lângă reprizele din campionatul de fotbal, au fost și câteva „reprize” de ploaie, a fost aprins și un foc de tabără. 

Am ajuns sâmbătă în zona evenimentului înainte de ora 10:00. Până și eu eram sceptic cu privire la desfășurarea evenimentului, pentru că vremea se anunța ploioasă, iar norii erau și ei prezenți pe cer.

Totuși, încă de la ora 10:00, de când au anunțat organizatorii că vor începe atât campionatul de fotbal, cât și cel de cros, oamenii se strânseseră. Semn că, până la proba contrarie, toți își doreau să ia parte la activitățile propuse de organizatori. 

La concursul de cros au participat mai mult copiii, însă am avut plăcerea să văd și persoane din categoria +25 care, sunt convins, au oferit un exemplu celor prezenți prin ambiția lor de a alerga 3.000 de metri. Unii au alergat chiar mai mult, căci, după cum spunea unul dintre participanți mai în glumă, mai în serios: „N-am avut creierul oxigenat și am trecut eu de 1.500 de metri, dar nu mi-am dat seama că trebuie să mă întorc. Că 1.500+1.500=3.000. Așa că m-am tot dus”

Unii, puțini, dar trebuie menționați și ei, au fost nemulțumiți de organizare. Dar când mergi la un eveniment aflat la prima ediție, organizat de tineri pentru tineri, tocmai pentru a se promova mișcarea și petrecea timpului în aer liber, cred că trebuie să lași o parte din spiritul tău critic acasă. Până la urmă, nimeni nu și-a propus să organizeze cel mai profesionist campionat de cros, iar organizatorii, după cum mi-au spus și ei, prin acest eveniment au acumulat experiență, ceea ce va face ca viitoarele activități organizate de aceștia să fie din ce în ce mai aproape de perfecțiune. 

Revenind la copii – căci ei au fost principala sursă de energie a întregii zile – aceștia erau nerăbdători să alerge, să se ia la întrecere cu prietenii lor, mai mici sau mai mari. Astfel, până când organizatorii și-au pregătit listele de prezență, dar și alte lucruri ce țin de logistică, cei mici deja, se vedea pe fețele lor, se bucurau și distrau, înconjurați de rude, prieteni și mult verde: copaci, iarbă, pădure oriunde te uitai în depărtare. Un peisaj de poveste.

La cros, participanții au fost împărțiți pe categorii de vârstă, iar clasamentul final a fost următorul:

4 ani, fete:

Locul I: Iancu Ana Maria;

6 ani, băieți:

Locul I: Radu Vlad;

Locul II: Iancu Ianis Matei;

7-11 ani,  băieți:

Locul I: Márton Dávid;

Locul II: Șerban Damian; 

Locul II Arnăut Rareș;

7-11 ani, fete:

Locul I: Arnăut Larisa;

Locul II: Balint Maria Gabriela; 

Locul II: Iene Antonia;

11-13 ani, băieți:

Locul I: Olaru Ionuț

Locul II: Mariș Denis

Locul III: Marin Alexandru

11-13 ani, fete:

Locul I: Grijan Ioana Diana

Locul II: Neagoe Mara

Locul III: Benciu Alexandra

13-15 ani, băieți:

Locul I: Sima Petru;

Locul II: Mănăilescu Robert Mihai; 

Locul III: Burtea George 

12-15 ani, fete: 

Locul I:  Sima Roxana;

Locul II: Banciu Gabriela; 

Locul III: Stroie Gheorghița;

18 -25 ani, băieți: 

Locul I: Bocârnea Toader; 

Locul II: Csoma Călin;

Locul III: Hosu Andrei; 

18-25, fete:

Locul I: Ticușan Denisa;

+25, băieți: 

Locul I: Roșca Dionisie;

Locul II: Petcu Cătălin;

Locul III: Drecea Marian; 

+25, fete:

Locul I: Neagoe Asineta.

Totul pentru fotbal: ploaia nu i-a intimidat pe jucători

Multe echipe de fotbal s-au înscris la campionatul zonal, iar, la un anumit punct, mi-au spus organizatorii, s-au văzut nevoiți să și refuze câteva echipe, pentru că ar fi fost imposibilă desfășurarea campionatului într-o singură zi. În total, 12 echipe din zonă s-au duelat pentru a obține trofeul cel mare. 

Totuși, drumul până la premiu a fost lung și… alunecos. Campionatul de fotbal a început puțin după ora 10:00 și a ținut până aproape de ora 20:00. În tot acest timp, ploaia și-a făcut apariția de mai multe ori, însă jucătorii nu s-au lăsat intimidați. De fiecare dată când începea din nou să plouă, singurii care părăseau zona terenului de fotbal erau spectatorii. Jucătorii rămâneau pe teren, încercând să aducă puncte echipei din care făceau fiecare parte. 

La un moment dat, urmărind și eu meciul ce se desfășura în acel moment pe teren, l-am observat chiar și pe edilul din Barcani, Nicolae Pastor, jucând pentru echipa din Sărămaș – satul lui natal. Semn că acest eveniment chiar a unit, în ciuda vremii, pe toată lumea dornică să petreacă o zi altfel. 

„Am participat și eu la competiție alături de băieții din echipa satului Sărămaș! Tocmai în amintirea anilor copilăriei, când ne strângeam în spatele școlii să jucăm fotbal câteva ore bune în zilele de sărbătoare, iar la final ne opream la magazinul din sat să ne luăm suc și înghețată”, a spus primarul.

Clasamentul final al campionatului de fotbal a fost următorul:

Locul I - F.C. Vinerea Mare;

Locul II - F.C. Viitorul;

Locul III - F.C Valea Mare.

Un membru al echipei „F.C. Viitorul”, din Întorsura Buzăului, clasată pe locul II, spune că ziua de sâmbătă a fost una relaxantă și plăcută.

„A fost o zi relaxantă, mi-a plăcut mult, sincer. Nu mă așteptam să fie atât de bine organizat. În ceea ce privește turneul, a fost plăcut, mă așteptam să facem o figură frumoasă, având în vedere că am format o echipă tânără și talentată. Atmosfera frumoasă, mâncarea și muzica au fost mai mult decât ok, iar oamenii sunt foarte prietenoși. Păcat că vremea nu prea a ținut cu noi, dar, în general, a fost o zi foarte plăcută”, mi-a spus Rareș Proț. 

„Rămâne plăcutul sentiment că am fost împreună noi tinerii și nu numai”

Edilul din Barcani, Nicolae Pastor, este de părere că evenimentul a fost unul reușit, aducând în special tinerii în același loc, pentru a-și petrece timpul împreună. 

„Mă bucur enorm că împreună cu Asociația de Tineret „Împreună pentru Barcani” am reușit să strângem mulți tineri! Ziua de ieri nu a fost doar despre competiție, a fost despre socializare, bucurie și mișcare! M-am bucurat să-i văd pe cei mici alergând, iar la final, să-i văd zâmbind când primeau câte o diplomă, fie ea și de participare! Toți participanții au pus suflet și au dat curs competiției, iar la final au stat cu toții la masă, împreună, un sentiment deosebit! Vremea nu a ținut până la sfârșit, dar cu siguranță am dat start unei prime ediții pentru și despre tineri organizată sub numele „Hai la Barcani”! Echipa asociației a reușit prin ajutorul sponsorilor și voluntarilor să creeze acest eveniment fără costuri prea mari, dar dincolo de partea financiară, rămâne plăcutul sentiment că am fost împreună noi tinerii și nu numai”, mi-a spus Nicolae Pastor. 

Raluca-Maria Bularca, președinta Asociației de Tineret „Împreună pentru Barcani” spune că ploaia a avut și părțile sale bune, pentru că a „condimentat” atmosfera. 

Cuvântul care descrie cel mai bine experiența trăită sâmbătă este cuvântul „nou”. A fost o experiență nouă pentru mine, dar pe care vreau să o repet din ce în ce mai des. Atmosfera a fost una minunată, de poveste aș putea spune, dacă ar fi să descriu zâmbetele picilor de la „BARCANI TRAIL RUN”. Și cei mari ne-au încântat cu prezența lor, iar pe jucătorii de la „CAMP10NATUL ZONAL DE FOTBAL” îi cataloghez drept campioni, deoarece au rezistat până la final chiar dacă ploaia le-a dat puțin bătăi de cap. Chiar dacă ne-a creat puține piedici, cred că ploaia a „condimentat” puțin atmosfera și ne-a demonstrat nouă că putem face față oricărei situații! Participanții păreau foarte încântați de atmosferă și cred că am reușit să-i scoatem puțin din rutina zilnică! Pe această cale, vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne-au bucurat cu prezența. Mulțumirile speciale se adresează sponsorilor, voluntarilor, echipei U.A.T Barcani și domnului primar pentru tot sprijinul acordat în realizarea evenimentelor”, mi-a spus aceasta după încheierea primului eveniment de acest tip organizat de asociația pe care o reprezintă.

Evenimentul „Hai la Barcani” a fost primul eveniment desfășurat în aer liber din comună după mai bine de un an.  

În anii trecuți, se organizau „Zilele Comunei Barcani”, însă în acest an evenimentul nu va mai avea loc, din lipsa fondurilor, a anunțat Nicolae Pastor. 

Oricum, cel mai probabil în viitor cele două evenimente vor fi organizate în paralel pentru că, după cum am văzut, temele lor sunt diferite, de la tradiție și familie, la sport și bucuria mișcării.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.