Regim de criză la Direcția Județeană de Sport
Au rămas mai puțin de jumătate din angajați
Direcția Județeană de Sport (DJS) Covasna funcționează, în prezent, în regim de criză, cu mai puțin de jumătate din numărul angajaților care ar trebui să alcătuiască organigrama. Exodul s-a produs în ultimii ani din cauza salariilor mici, incertitudinilor funcțiilor și a ieșirilor la pensie.
Gyerő Etelka, director executiv al Direcției Județene de Sport Covasna, spune că situația este critică, mai ales că instituția nu mai are acum nici contabil și nici alți colegi în funcții cheie. Comisia de Tineret nu mai funcționează din octombrie 2023, de când au plecat toți angajații, astfel că activitățile pe această linie nu mai au loc.
„Structura organizatorică la sfârșitul anului 2023 arăta astfel: aveam 18 posturi, din care nouă s-au vacantat. Din păcate, anul acesta încă două posturi s-au vacantat, deci am rămas numai șapte din 18 posturi. Este gravă situația, mai ales la compartimentul de contabilitate, care este post unic. N-am putut face angajări întrucât posturile sunt blocate și ANFP-ul (n.red. Agenția Națională a Funcționarilor Publici) nu ne-a dat acordul. Nici la compartimentul financiar, buget, plăți, nici la resurse umane nu avem salariați. Aveam trei posturi la tineret și toate trei s-au vacantat anul trecut. Nu știu cum o să fie”, a spus directoarea marți, într-o conferință de presă susținută la prefectură, cu scopul de a prezenta bilanțul pe anul trecut al instituției.
Aceasta spune că plecarea masivă a angajaților a fost cauzată de nesiguranță, după ce în ultimii ani au avut loc mai multe schimbări la nivelul instituției.
„De 10 ani se vorbește de descentralizare, nu se face cum s-a prezentat. Hotărâri după hotărâri de guvern, dar neaplicabile, că ies din termen și nu se face nimic. La nivel de țară vorbesc”, a mai spus Gyerő Etelka.
Bugetul total alocat anul trecut Direcției de Sport a fost de peste 930.000 de lei, din care fondul de salarii a fost de peste 846.000 de lei.
În iunie 2023, Guvernul României anunța înființarea Agenției Naționale pentru Sport, organism care a luat locul Ministerului Sportului, desființat ca urmare a unor modificări la nivel de Guvern.
În plus, tot anul trecut, Sindicatul Național pentru Sport și Tineret avertiza că procedura de despărțire a celor două domenii, Tineret și Sport, a fost demarată greșit. Acum, prima este în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.