SPORT 3 noiembrie 2013

Nu are adversar printre amatori

de Székely Emőke | 544 vizualizări

Demeter László din Sfântu Gheorghe a câștigat Motocros Cup 2013

A început să practice motocros relativ târziu, la vârsta de 25 de ani, însă ambiția și determinarea l-au ajutat să obțină rezultate remarcabile în timp record. Este dublu vicecampion național, și anul acesta a terminat Campionatul Europei de Est printre primii 10 sportivi. Demeter László ne-a povestit în cadrul unui interviu despre cariera lui ca motociclist amator.

– László, când și de ce te-ai apucat de acest sport?

– Am practicat ciclismul ani la rând, apoi în 2006, pe vremea când eram student la Cluj, gașca de bicicliști s-a cam destrămat, fiecare a luat-o pe calea lui. Eu mi-am dorit să rămân în continuare în zona celor două roți, și am văzut că în motorsport sunt oameni de treabă, sunt mai mulți sportivi din Sfântu Gheorghe, este atmosferă bună și de aceea am hotărât să intru în această lume. Pentru mine atmosfera înseamnă foarte mult. Contează enorm să am fețe cunoscute alături de mine. După un timp îi cunoști pe toți, nu e atât de important să ai alături oameni de acasă, dar la început da, pentru mine a fost important.

Demeter moto noiembrie 2013 - 1

– Când te-ai apucat de competiții și care sunt cele mai importante rezultate ale tale?

– Din 2008 am început să concurez la categoria amatori, iar în 2009 am reușit să obțin medalia de argint în Campionatul Național. În 2010 am avut un accident și a trebuit să abandonez din campionat, deși eram pe primul loc. În 2011 am devenit din nou vicecampion național, apoi în 2012 m-am axat pe un campionat particular, Motocros Cup, aici am concurat, am terminat pe locul 2, iar anul acesta l-am câștigat. Din cele șase manșe am câștigat 5, iar la o etapă m-am clasat pe locul 2.

– De ce ai ales acest campionat particular în locul celui național?

– Pentru că, fiind vorba de un campionat particular, organizarea este mult mai bună, pistele sunt mai bune, organizatorii sunt oameni care știu despre ce este vorba în motocros, sunt specialiști. Programul îl știm din timp, totul este bine. În Campionatul Național au fost mereu probleme organizatorice, de aceea am ales acest campionat privat, la fel ca mulți alți sportivi. Dacă pistele nu sunt pregătite corespunzător, dacă este mult praf, acest sport poate fi foarte periculos, pentru că nu vezi ce se întâmplă.

– Poate fi periculos și din alte privințe…

– Da, e adevărat, însă asemenea probleme reprezintă un factor de periculozitate suplimentar. Ca în fiecare sport extrem, dacă te antrenezi atunci nivelul de periculozitate scade. Dacă te duci la un concurs neavând condiție fizică sau fără antrenament, atunci te poți accidenta ușor.

– Te-ai gândit să îți încerci norocul la profesioniști?

– În 2012 Federația Română de Motociclism a adoptat o lege care spune că fiecare sportiv care termină campionatul de amatori pe locurile 1, 2 sau 3, în următorul sezon trebuie să participe la campionatul profesioniștilor. Eu nu îmi doresc acest lucru, pentru că mi-am propus să continui cariera ca amator și pe plan internațional.

– Ai avut deja participări internaționale?

– Am început anul acesta, am participat la Campionatul Europei de Est, în Campionatul Național al Ungariei, în Campionatul Național al Bulgariei. Eu am început motorsportul la 25 de ani, așadar nu am cum să mă ridic la nivelul profesioniștilor. Poate că în România aș avea ceva șanse, pentru că numărul sportivilor este relativ mic, dar peste hotare nu ai nicio șansă. De aceea mi-am propus să rămân la amatori și să scot din mine tot ce se poate în această zonă. Anul acesta în Campionatul Europei de Est m-am clasat în primii 10.

Demeter moto noiembrie 2013 - 3

– Cât te antrenezi pentru a fi în formă?

– Mă antrenez de două ori pe săptămână, iar dacă în weekend nu am concurs, mă antrenez și atunci. Iarna fac pregătire fizică, iar din primăvară încep cantonamentele. Îi datorez foarte multe antrenorului meu, Kerekes Károly, care este alături de mine de la început, și căruia îi mulțumesc pentru că m-a îndrumat și mă îndrumă în continuare. De asemenea, un rol important îl are mecanicul meu, Kónya Ernő, care setează motocicleta pentru ca eu să pot evolua cât mai bine. Suntem o echipă, și le mulțumesc celor doi pentru că îmi sunt alături.

– Ce planuri ai pentru următorul sezon?

– Anul viitor voi concura din nou pe mai multe planuri. Dacă se vor schimba legile de la Federație, mă voi înscrie în Campionatul Național, de asemenea, voi participa la Motocros Cup și Campionatul Europei de Est. În Europa sper să obțin un loc cât mai bun și să capăt experiență.

– Tu cum vezi, sunt șanse pentru ca situația de la Federație să se îmbunătățească?

– În fiecare an pornim cu speranța că va fi mai bine. Câteodată este așa, alteori nu. Deseori la federații, nu numai la cea de motociclism, sunt puși oameni care se uită la propriile interese, și astfel scriu legi care sunt în favoarea acestor interese.

– Te-ai apucat de acest sport relativ târziu. Ce le spui celor care spun că sunt prea „bătrâni” pentru a se apuca de acest sport?

– Nu este târziu niciodată. Unii s-au apucat de acest sport chiar și mai târziu. Există mereu campionate de amatori, ba chiar și de veterani. Desigur, dacă începi orice sport la o vârstă cât mai fragedă, este un avantaj, însă cred cu tărie că niciodată nu este târziu dacă îți dorești cu adevărat.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.