SPORT 3 iunie 2022

Nemulțumiri în campionatul județean de fotbal U19: „Copiii nu sunt roboți”

de David Leonard Bularca | 1702 vizualizări

Reprezentanții echipei de fotbal Viitorul Întorsura Buzăului sunt nemulțumiți de cum au fost programate meciurile din cadrul campionatului județean U19, pentru că tinerii fotbaliști au jucat o dată la două zile, ceea ce este epuizant, spun atât antrenorul, cât și părinții băieților. Pe de altă parte, Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Covasna, prin vocea secretarului general, Ștefan Donciu, spune că este vina echipei din Întorsura Buzăului că nu și-a reprogramat meciurile pe care nu le-au jucat inițial. Regulamentul arată că „AJF organizează etapa / faza județeană a competiției”.  

La ultimul meci al echipei Viitorul Întorsura Buzăului, în zona tribunelor stadionului din oraș a fost pus un banner pe care scria „Copiii nu sunt roboți”. A fost un semnal al părinților prin care și-au arătat supărarea că fotbaliștii au avut, în ultima perioadă, un program mult prea încărcat.

Pentru a înțelege mai clar situația în mijlocul căreia se află echipa Viitorul Întorsura Buzăului, înființată anul trecut, am vorbit cu antrenorul Mihai Datcu. Acesta este de părere că protestul părinților este pe deplin justificat. Ba mai mult, acesta susține că s-a încercat evitarea aglomerării meciurilor și că i-a rugat pe cei de la AJF Covasna să amâne măcar o partidă, cea cu Brăduț, însă cererea i-a fost refuzată. 

„Principala mea nemulțumire este că echipa Viitorul Întorsura Buzăului a jucat din două în două zile. Sunt totuși niște copii, de 15, 16, 17 ani. Nu putem să-i supunem la un astfel de tratament, pentru că organismul nu are timp de refacere. Nu am găsit înțelegere la domnul Donciu. L-am rugat să ne amâne măcar un singur joc, trebuia să aibă loc la Brăduț, și mi-a motivat că nu se poate pentru că trebuie să anunțe echipa campioană până în data de 29 mai. Bun, am înțeles și lucrul ăsta, dar s-a ajuns la această situație din cauza unor factori care nu au depins de noi. Adică echipa adversă nu s-a prezentat la jocul care trebuia să aibă loc la Întorsura Buzăului, noi am fost anunțați cu două ore înainte de meci și, lucru ciudat, au aflat și arbitrii și nu s-au prezentat nici ei. Noi am amânat un singur meci, pentru că am avut patru cazuri de COVID. În rest, a mai fost un joc, cel de la Brăduț, când nu s-a găsit brigadă de arbitri să ne dea. Am fost singura echipă care în etapa respectivă nu am jucat, din cauză că nu am avut brigadă de arbitri”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, antrenorul. 

La ultimul meci din campionat, care a avut loc sâmbătă, 28 mai, și pe care Viitorul Întorsura Buzăului l-a și câștigat, părinții au vrut să protesteze față de programul meciurilor, fluturând batiste albe, însă ploaia le-a stricat planurile. A fost afișat totuși bannerul care a fost postat apoi în imagini și pe rețelele de socializare.

„Părinții, fiind foarte, foarte nemulțumiți de faptul că echipa a fost nevoită să joace din două în două zile, au organizat un protest, s-a scris pe un banner, au vrut să protesteze cu batiste albe, în tribună, dar din cauza vremii nu au mai putut să ducă la bun sfârșit, pentru că a fost o ploaie torențială și majoritatea au plecat din tribună. Dar au vrut să tragă un semnal de alarmă, că nu este normal ce se întâmplă sau ce s-a întâmplat cu echipa noastră”, a mai spus Mihai Datcu. 

Părinții: copiii nu sunt roboți! 

Câțiva părinți ai copiilor care fac parte din echipa Viitorul Întorsura Buzăului, pe care i-am contactat pe marginea acestui subiect, s-au arătat revoltați de programarea meciurilor, mai ales că tinerii au și alte activități, ba chiar unii se află pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru Bacalaureat. 

„Ultimele meciuri au fost: o zi meci, o zi pauză, ținând cont că ei sunt la școală, au și alte activități. În plus, chiar nu sunt roboți, e exagerat de mult. Nici profesioniștii nu au așa partidele de fotbal. Am vrut să tragem un semnal de alarmă prin acel protest, era unul pașnic, să atragem atenția, că așa nu se poate organiza un campionat”, ne-a spus Ionuț Comăniță, al cărui copil face parte din echipa întorsureană. 

„Programul a fost foarte încărcat, deci începând de joi, nu joia trecută, acum două, au jucat joi, sâmbătă, după aceea marți, apoi iar joi și sâmbătă. Deci au fost cinci meciuri în nouă zile, ceea ce este destul de greu cu privire la antrenamente, oboseală fizică. Pe deasupra a fost și perioadă de teze, unde au trebuit să neglijeze ba una, ba alta. Copiii nu sunt niște roboți, până la urmă, trebuie ținut cont de ei, că sportul se face pentru ei. Ei fac sport ca să performeze, așa, vă dați seama, e extraordinar de mult de alergat, nici timp de recuperare. Nu ai timp după o zi de pauză să te recuperezi fizic”, ne-a spus un alt părinte, Marius Neculae. 

„Trebuiau să joace mai mult în weekend, nu în timpul săptămânii, că au avut foarte mult de învățat, teze de dat”, este de părere și Maria Macoș, mama unui fotbalist de la Viitorul Întorsura Buzăului. 

AJF Covasna: „Se joacă peste tot din două în două zile”

Am luat legătura și cu un reprezentant al AJF Covasna, Ștefan Donciu, care este secretarul general al asociației. 

Acesta spune că de vină pentru programul meciurilor este echipa Viitorul Întorsura Buzăului, pentru că ar fi avut multe meciuri amânate pe care nu le-au reprogramat, deși li s-ar fi oferit această ocazie. 

„Se joacă peste tot din două în două zile. Ce s-a întâmplat? Ei au avut o grămadă de meciuri amânate și au fost lăsate la latitudinea lor, să discute cu echipa adversă când au posibilitatea să joace. Nu au făcut, până în ultima săptămână, a trebuit să sun eu să văd când se termină, pentru că este un calendar sportiv, până în data de 28 mai trebuia să se termine campionatul la U19. Până când nu se termina campionatul nu aveam cum să dau câștigătorul. Asta a fost toată problema. Deci este vina lor. Eu puteam să programez oricând, la orice oră, pentru că nu trebuie să întreb eu, conform regulamentului, nici o echipă când să programez. Dar fiind așa, și copiii fiind la școală, având unii dintre ei și ultimul an școlar, asta este problema. Ei știu, asta le-am explicat, deci conform regulamentului. Nu știu regulamentul, (n. red.: ei) nu citesc regulamentul. Bunăvoința noastră a fost să lăsăm la latitudinea lor să ajungă la un consens cu echipa adversă. Nu au sunat clubul advers. Eu pot să programez din două în două zile, nu contează dacă sunt de acord sau nu sunt de acord”, a spus, pentru redacția noastră, Ștefan Donciu. 

Legat de situația în care la un meci al echipei întorsurene nu au fost disponibili arbitrii, secretarul general al AJF Covasna spune că de multe ori arbitrii covăsneni sunt convocați de Federația Română de Fotbal, deci nu este vina asociației. 

„Conform regulamentului, dacă nu există arbitri la meciul respectiv, acel meci nu se dispută. Nu este nici vina arbitrilor, pentru că avem mulți arbitri care arbitrează în campionatul organizat de Federația Română de Fotbal. Ca să spun așa: sunt așa de buni arbitri din județul Covasna că sunt delegați la fiecare sfârșit de săptămână aproape toți arbitrii. Noi trebuie câteodată să apelăm și la colegii noștri de la Brașov”, a explicat Ștefan Donciu. 

Acesta a subliniat, încă o dată, că nu este vorba despre rea-voință din partea AJF Covasna. 

„Dacă eu eram așa cum zic ei, puteam să programez, fără să îi întreb pe ei, miercuri de la ora 15:00 sau de la 13:00 și nu puteau să vină la Brăduț, pierdeau cu 3-0 și era meciul rezolvat. Nu ei hotărăsc când programez eu, dar eu am zis că e la latitudinea lor, când pot, când au posibilitatea să vorbească cu Brăduț să reprogrameze meciul, ca să fie bine pentru ei, că e deplasarea destul de mare de la Întorsura Buzăului la Brăduț (...). Conform regulamentului ei pot juca din două în două zile și două săptămâni la rând. Deci asta a fost lăsat, din bunăvoința noastră, ca să nu zică lumea că noi suntem ai dracului și noi avem ceva cu Întorsura, sau avem ceva cu OSK, Zagon, Ozun, indiferent ce spun ei, noi am lăsat, pentru că știu că sunt copiii: vedeți cum puteți să adunați copii, vorbiți cu echipa adversă și jucați, la 17:00, la 18:00, 19:30 sau chiar la 20:00, cum e și la OSK, câteodată joacă și pe nocturnă, că ei au nocturnă. Și Brăduțul are nocturnă, se putea rezolva, numai că ei au stat pe scaun, eu nu vreau să învinovățesc pe nimeni de acolo”, a mai spus, în final, secretarul general al AJF Covasna. 

„Nu era nevoie să jucăm din două în două zile”

Antrenorul de la Viitorul Întorsura Buzăului, Mihai Datcu, spune că reprezentanții AJF Covasna ar fi trebuit să programeze meciurile de la începutul campionatului fără să consulte pe nimeni. 

„Noi nu am știut că AJF Covasna trebuie să anunțe în data de 29 mai campioana județeană și am crezut că acele restanțe se vor juca după încheierea campionatului, așa cum era normal, așa cum era firesc. La sfârșit s-ar fi stabilit campioana, se jucau etapele așa cum era normal și la final se jucau restanțele și se stabilea campioana. Nu era nevoie să jucăm din două în două zile (...). Cum domnul Donciu a făcut programările prima dată fără să ne consulte, așa putea să le facă și cu o lună înainte, și atunci jucam miercurea și duminica și nu era nici un fel de problemă”, a spus antrenorul întorsurenilor.

Ce spun regulamentele competiției

Pentru a avea o perspectivă și mai largă asupra acestui subiect, este important de precizat și ce aspecte sunt prevăzute în regulamentele competiției, în legătură cu acest caz. 

Regulamentul Competiției, Campionatul - U19 Județean, ediția 2021-2022, specifică:

  • la punctul 1: AJF organizează etapa / faza județeană a competiției”.
  • la punctul 2, paragraful 6: „Se califică în etapele superioare ale competiției, organizate de FRF, echipele campioane de județ. Numele echipelor calificate vor fi transmise, de către AJF – uri, la Departamentul Competiții, Biroul Copii și Juniori până la data de 01 iunie 2022 la adresa de mail competiții.juniori@frf.ro sau la numărul de fax: 021-302.91.75. (Corespondența prin fax dintre FRF și echipele participante se va face exclusiv prin intermediul AJF - urilor)”
  • la punctul 6 se specifică: etapa județeană se desfășoară în perioada septembrie 2021 – 31 mai 2022. 

Totodată, Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF), specifică:

  • la Articolul 9, punctul 1: „FRF și AJF/AMFB stabilesc formulele de desfășurare a campionatelor, sistemul de promovare şi retrogradare pe categorii, care vor fi anunțate la începutul fiecărui an competițional”
  • la Articolul 11, punctul 1: Forul organizator al competiției programează jocurile oficiale în etape săptămânale și intermediare”

În ciuda programului, Viitorul Întorsura Buzăului a câștigat campionatul județean U19

În ultimul meci al campionatului, echipa din Întorsura Buzăului s-a impus în fața celor de la Cernat, cu scorul de 1-0, rezultat care a asigurat întorsurenilor locul I. Urmează pentru aceștia faza interjudețeană. 

„Am câștigat campionatul, acum o să mergem la faza interjudețeană, pe 16, 17 și 18 iunie. Deocamdată nu se știe locul unde se va desfășura. Eu zic că este o performanță foarte, foarte mare făcută de acești copii, având în vedere că noi ne-am înființat acum opt luni. Este una dintre cele mai mari performanțe de aici, de la Întorsura Buzăului. Sperăm să ne ajute și pe noi de acum încolo primăria, patronii din Întorsura Buzăului, pentru că eu nu vreau să merg la acest turneu final să mă fac de rușine. Eu vreau să merg și fiecare joc să îl luăm pas cu pas și să câștigăm. Eu mă duc cu gândul să joc la finala pe țară, a spus antrenorul echipei Viitorul Întorsura Buzăului, Mihai Datcu. 

Important de acum înainte este să existe mai multă comunicare și înțelegere între cei care iau decizii. Iată cum, din cauza unei comunicări deficitare, copiii care fac sport cu plăcere și pasiune – și care ne oferă motive de bucurie – au fost supuși unui efort suplimentar, atât fizic, cât și psihic, fiind nevoiți să facă față atât ritmului de la școală, cât și ritmului de joc. 

Sursa foto: viitorul.u19 / Instagram

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.