SPORT 28 martie 2013

Distincție europeană de excelență pentru Carol Şanta

de Székely Emőke | 1821 vizualizări

Covăsneanul este singurul antrenor român de atletism care a reușit să obțină acest premiu

Singurul antrenor român de atletism care a reușit până acum să obțină distincția European Athletics Coaching Award, acordată de Juriul Consiliului European pentru Atletism, este nimeni altul decât covăsneanul Carol Şanta. Acest premiu este o distincție pentru excelență în antrenorat, pe care un antrenor o poate primi o singură dată în viață și care răsplătește tehnicienii care au obținut într-un an competițional cel puțin o medalie de aur la campionatele europene.

Distincția vine ca urmare a unor rezultate spectaculoase, obținute prin multă muncă în anul 2012, un an în care Şanta s-a dedicat într-o mare măsură celui mai provocator proiect din cariera sa, creara unei noi generații de alergători de semifond de top în Turcia.

Prin mâna lui Carol Șanta au trecut generații întregi de atleți. În urma a peste 30 de ani de carieră au rezultat câteva sute de medalii la campionatele naționale, zeci de tilturi balcanice, victorii în Cupa Europei dar și medalii importante la campionate Europene, niciodată însă aurul continental. Marea majoritate a performanțele au fost obținute cu sportivi legitimați la Clubul Sportiv Municipal din Sfântu Gheorghe.

În urmă cu mai puțin de doi ani, antrenorul cu cel mai bogat palmares din atletismul masculin din România, Carol Şanta a decis să spună „da” unei noi provocări acceptând postul de antrenor al lotului masculin de elită al Turciei. Deși s-a confruntat cu diferențe culturale importante, cu întoarcerea la cantonamentele de lungă durată și la emoțiile marilor competiții, Şanta declara într-un interviu acordat cu ceva timp în urmă ziarului nostru că satisfacția profesională este cu totul alta atunci când activezi la cel mai înalt nivel al performanței sportive, ceea ce îl face să uite de timpul petrecut departe de familie și de alte greutăți.

Carol Şanta a coordonat un proiect de naturalizare a unor tineri sportivi kenyeni care acum reprezintă Turcia, în trend-ul lansat de marile puteri europene Franța, Marea Britanie, Belgia și mai ales țările nordice, care au „adoptat” etiopieni, marocani și chiar kenyeni.

Medalii mondiale, europene, finale la Jocurile Olimpice, toate într-un singur an!

Rezultatele au apărut într-un timp extrem de scurt, Carol Şanta punându-și serios amprenta asupra carierei sportivilor antrenați. Anul trecut sportivul Ilham Tanui Ozbilen a câștigat argintul la Campionatele Mondiale în sală de la Istanbul (1.500 metri), Polat Kemboi Arikan a reușit aurul în proba de 10.000 de metri și bronzul la 5000 de metri la Campionatele Europene de la Helsinki, iar Tarik Langat Akdag a reușit să obțină argintul la 3.000 de metri obstacole, în cadrul aceleiași competiții.

Toți acești trei sportivi s-au calificat pentru Jocurile Olimpice de la Londra, acolo unde au avut evoluții foarte bune, toți trei reușind să se califice în finale și să termine competiția în primele 10 locuri, deși se aflau la prima participare olimpică.

2013 a început cu o nouă medalie

Anul 2013 a început bine pentru Carol Şanta și echipa lui. Ilham Tanui Ozbilen a reușit să se claseze pe locul secund (1.500 de metri) și să obțină astfel medalia de argint la Campionatele Europene de la Goteborg din luna aceasta. Urmează pentru Şanta un an plin, cu participări la Jocurile Mediteraneene, Campionatul Mondial de la Moscova, dar și competiții de Diamond League acolo unde sportivii săi au șanse importante de a obține rezultate notabile.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.