SPORT 19 octombrie 2023

Cum devii campion național la înot, dintr-un oraș fără condiții

de Iulia Drăghici - Taraș | 2155 vizualizări

Váncsa Fruzsina are 13 ani și e diferită de mulți dintre tinerii de seama ei din Sfântu Gheorghe. La vârsta la care alții au ca ocupație principală școala și ieșitul cu prietenii, statul în cafenele sau în parcuri, ori pe rețelele sociale, ea este campioană națională. Și nu la orice sport, ci la unul la care reședința județului Covasna nu reușește să îi ofere condițiile necesare să evolueze. Este vorba de înot. Fruzsina a răzbit, iar cu determinare, multă (foarte multă) muncă, sprijin din partea familiei și curajul de a vrea mai mult, a obținut, pentru prima oară, convocarea în echipa națională a României. Iar în curând va marca o nouă premieră și un alt nivel.

Avea 5 anișori când a început să înoate. Norocul și circumstanțele au făcut să ajungă sub aripa antrenorului Ciprian Grosu, despre care știm că a format câteva nume importante în acest sport de performanță (Raluca Artene, Barabás András, Tompa György Kadosa fiind unele dintre acestea). A remarcat astfel talentul și voința micuței Fruzsina și i-a îndemnat familia să o îndrepte spre înotul de performanță. Ceea ce s-a și întâmplat. Și nu s-a terminat totul când s-a închis (temporar, dar suficient cât să strice ritmul sportivilor care voiau performanță) bazinul din Sfântu Gheorghe, pentru că nu era rentabil să fie ținut în funcțiune, nici când a venit pandemia. Dimpotrivă.

Dragostea pentru acest sport, transformată în stil de viață de la o vârstă așa de fragedă, a adus-o pe Váncsa Fruzsina într-o nouă etapă a vieții sale sportive. Astfel că din 2021 face naveta, zi de zi, la Brașov. Din 2022 se antrenează în echipa Asociației Hyperion. Acum este legitimată în această echipă.

„Îmi place foarte mult să fiu cu prietenii mei, cu antrenorul de la Brașov, îmi place să mă concentrez, îmi place apa foarte mult. (...) Acum e un stil de viață. (...) Încerc să fiu cât mai aproape de cele mai bune fete din țară”, ne-a spus Fruzsina miercuri, când ne-am întâlnit cu ea și tatăl ei, înainte să plece la antrenamente. Purta echipamentul roșu al asociației sportive Hyperion, cu bluza semnată de Camelia Potec, și un zâmbet cald, plin de viață.

La fel ca Attila, tatăl Fruzsinei, care avea în privire multă mândrie și bucurie pentru alegerile pe care le-a făcut fata lui până acum.

„Muncește foarte mult. Are și ceva talent, dar și ea știe că fără multă muncă, nu prea contează”, ne-a spus părintele.

Modelul ei este Hosszú Katinka, multiplă campioană olimpică a Ungariei la acest sport, dar îi place și devotamentul lui David Popovici.

„Și ea a înotat mixul foarte bine. Aș vrea să fiu și eu ca ea. Va fi greu, dar încerc. (...) Îmi place (n.red. și de David Popovici) pentru că nu renunță niciodată și că e ambițios”, ne-a împărtășit Fruzsina.

Brașovul i-a adus multe provocări și oportunități

Pe lângă condiții, tehnice, dar și resurse umane, mutarea la Brașov i-a adus tinerei înotătoare din Sfântu Gheorghe și alte oportunități și provocări. Una dintre ele a fost chiar vorbitul în limba română.

„Când a ajuns acolo, în 2021, vorbea foarte puțin română. Doar ce a învățat de la Ciprian. Iar acolo era echipă pur românească și nu a avut decât să vorbească, pentru că de înțeles înțelegea”, ne-a spus Váncsa Attila, mândru că fiica sa a depășit astfel un alt obstacol cu brio.

Program de campion

Cum arată programul unei campioane naționale la înot? S-ar putea să vreți să îl arătați oricărui tânăr care se plânge că are prea mult de muncit la școală.

Sunt zile când de la 7:00 până la 7:50 își începe activitatea cu niște ture de bazin la Sfântu Gheorghe. De la 8:00 până la 14:00, uneori 15:00, merge la școală. Pentru că este elevă, cu bursă de merit (!) în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Váradi József. Apoi, când majoritatea adulților termină ziua de lucru și merg acasă, Fruzsina abia începe! Zilnic, uneori de la 15:30, alteori de la 16:30, merge la Brașov la înot. De la 11 ani a învățat să facă naveta singură cu microbuzul și să se întoarcă acasă în același fel. Programul de antrenament se termină la ora 19:00. Ajunge acasă în jur de 20:00. Și… se apucă de temele pe care nu a reușit să le termine în pauzele de la școală. Toate acestea se întâmplă în timpul săptămânii. Singura zi de odihnă este duminica, pentru că și sâmbăta, de la 8:30 la 12:00 este program de antrenament, tot la Brașov. 

Iar în vacanțe merge în cantonamente. Noi ne facem programul în funcție de activitățile ei”, a adăugat Váncsa Attila.

Prima convocare la națională

Toate acestea i-au adus și rezultate. Pe lângă faptul că merge foarte bine și cu școala, are acasă și un perete plin de medalii. Diplome nici nu mai știe câte. 12 premii a câștigat doar din 2022 încoace, iar cel mai important este titlul de campioană națională. L-a obținut în iulie a.c., la Campionatul Național - Cadeți 13-14 ani, derulat la Târgu Mureș, după ce a obținut locul I la proba 400 de metri mixt (cadeți feminin 13 ani), la o diferență de 8 secunde față de următoarea clasată.

„Am fost bucuroasă. Nu mă așteptam (n.red. să fie convocată). Mi-a zis antrenorul că dacă merg bine și câștig locul I o să am șansa, dar nu m-am gândit serios la asta”, ne-a spus Fruzsina.

Urmează prima competiție europeană în numele României

Și credeți că povestea frumoasă și motivațională se termină aici? Nu vai, abia acum începe! Váncsa Fruzsina a fost convocată la echipa națională. Ea va concura pentru România, la finele lunii noiembrie, la un campionat central-european, care se va derula în Slovenia. Va fi, cu siguranță, o provocare să intre în apă și să concureze cu sportive din 17 țări, printre care și cele mai dezvoltate (Germania, Franța, Italia etc.).

Întrebată despre obiectivul setat pentru acest concurs, Fruzsina ne-a spus că își dorește „timp mai bun ca la naționale și aș vrea să prind, dacă pot, o finală, dar este foarte greu”.

Cu toate că este născută și crescută la Sfântu Gheorghe și îi place foarte mult aici, pe termen lung viitorul înotătoarei se îndreaptă spre un liceu sportiv, competitiv, fie din Brașov, fie din București, iar o carieră de antrenor de înot, după una de sportiv de performanță, îi sună foarte bine.

Încheiem cu un mesaj venit dintr-un suflet tânăr de sportiv către toți cei care au parcurs acest articol și se simt motivați de povestea Fruzsinei: „O să fii un om foarte serios dacă faci sport”.

Sursa foto: arhiva personală a sportivei

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.