SOCIAL 14 martie 2011

Urgențele stomatologice, blocate de discuții

de Monica Vrânceanu | 744 vizualizări
Consiliul Județean (CJ) Covasna intenționează să reabiliteze vechea clădire a Urgențelor stomatologice din Sfântu Gheorghe, urmând ca aici să fie amenajate locuințe pentru tinerii medici care vor alege să vină să profeseze în orașul nostru. Intenția de realizare a locuințelor se află însă în stadiul de proiect încă, iar între timp unele încăperi de aici stau goale, în vreme ce o parte a clădirii se degradează din cauză că nimeni nu

Consiliul Județean (CJ) Covasna intenționează să reabiliteze vechea clădire a Urgențelor stomatologice din Sfântu Gheorghe, urmând ca aici să fie amenajate locuințe pentru tinerii medici care vor alege să vină să profeseze în orașul nostru. Intenția de realizare a locuințelor se află însă în stadiul de proiect încă, iar între timp unele încăperi de aici stau goale, în vreme ce o parte a clădirii se degradează din cauză că nimeni nu vrea să investească într-o locație din care poate fi evacuat aproape oricând.

În vechea clădire a Urgențelor stomatologice mai funcționează în prezent un singur cabinet stomatologic, medicul de aici având contract de închiriere direct cu CJ Covasna. Potrivit unor surse, doi tineri stomatologi ar fi vrut să vină să-și amenajeze aici un cabinet, astfel încât să existe posibilitatea de a se oferi populației servicii stomatologice nu doar ziua și în timpul săptămânii ci inclusiv sâmbăta și duminica, precum și pe timp de noapte, însă s-au izbit de refuzul celor de la CJ, drept pentru care spațiul care ar fi putut fi închiriat acestora este nefolosit în prezent.

Pe de altă parte, la etaj funcționează cabinetele unor tehnicieni dentari, iar aceștia spun că deși parterul clădirii a fost lăsat în paragină, s-au făcut totuși investiții în acoperiș, zugrăveală și o minimă întreținere. Tehnicienii susțin că s-a dorit foarte mult cumpărarea clădirii de la CJ astfel încât în aceasta să se poată realiza investiții serioase, mai ales că locația este foarte bine cunoscută de oameni, iar acum se pierde posibilitatea de asistență stomatologică noaptea și în zilele nelucrătoare.

”Există acum un singur medic pentru Urgențele stomatologice, ceea ce face ca acestea să fie practic descoperite. Au fost doi medici stomatologi tineri, care au vrut să ia în chirie un cabinet existent la parter, însă CJ i-a refuzat. Sigur, Consiliul susține că va deschide în viitor un cabinet în incinta Spitalului Județean de Urgență (SJU), dar acum vorbim de situația imediată”, a explicat Maria Movilă, unul dintre tehnicienii dentari care-și desfășoară activitatea la etajul clădirii.

Potrivit acesteia, prin cumpărarea clădirii de la CJ s-ar fi dorit realizarea aici a unui centru stomatologic complex, însă acest lucru nu este posibil deoarece CJ, proprietarul construcției, lucrează doar cu contracte de închiriere în ideea unor viitoare investiții, în vreme ce cei care sunt acum chiriași nu au curajul să investească în reabilitarea unor spații în care nu au garanția că vor putea profesa mai mulți ani la rând.

Vicepreședintele CJ Covasna, Henning Laszlo, a declarat că CJ are un contract de închiriere până în 2013, încheiat cu singurul stomatolog ce-și desfășoară acum activitatea la parterul clădirii. Potrivit lui Henning, CJ nu s-ar aventura în încheierea altor contracte tocmai din cauză că are alte planuri cu construcția.

”Dorim să reabilităm această clădire în care se aflau urgențele stomatologice, astfel încât să amenajăm aici locuințe pentru medicii care vor veni în Sfântu Gheorghe. Tocmai din acest motiv CJ nu a investit până acum în reabilitarea clădirii, care în niciun caz în actuala stare nu se pretează condițiilor sanitare ale secolului nostru”, a declarat Henning.

Potrivit acestuia, tehnicienii dentari de la etaj au contracte de închiriere încheiate anual cu CJ, instituția fiind dispusă să colaboreze în acest sens cu ei până în ultimul moment în care se vor putea demara lucrările de reabilitare. Conducerea CJ Covasna estimează că, cu tot cu proiectul clădirii și atragerea fondurilor pentru refacere, vor mai trece aproximativ doi ani, timp în care chiriașii nu trebuie să-și facă griji pentru spațiile ocupate.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
mcroby, 16 martie 2011
am fost anul trecut acolo cand am vazut aparatura cu care se lucreazaam plecat mai ine am rezistat cu durerea 2 zile pana m-am dus la privat acolo am platit dar stiu un lucru ca am facut bine e citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.