SOCIAL 23 aprilie 2018

Tratament preferențial și umilințe la Bursa Locurilor de Muncă?

de Geanina Lupșa | 1174 vizualizări

Un cetățean din Sfântu Gheorghe s-a declarat foarte dezamăgit de evenimentul organizat vineri de AJOFM Covasna

Nerespectarea programului și atitudinea preferențială a organizatorilor doar față de anumite persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au fost reclamate de un cetățean din Sfântu Gheorghe, care s-a declarat dezamăgit de organizarea de la Bursa Locurilor de Muncă. Reprezentanții AJOFM Covasna, organizatorii evenimentului din 20 aprilie, de la sala de sport din strada Vânătorilor, contestă acuzațiile și subliniază că rolul instituției este de a media relația dintre angajat și angajator.

Covăsneanul în vârstă de 52 de ani, care a mers vineri la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată la Sfântu Gheorghe în căutarea unui serviciu, a plecat de acolo nu doar fără perspective de angajare, ci și dezamăgit de felul în care evenimentul a fost organizat, dar și de atitudinea coordonatorilor acțiunii.  

 „Dacă își caută loc de muncă, să nu încerce să îi umilească”

„Pe orar era scrisă ora 09:00 şi nici la 10:15 nu a început...Antreprenorii nu au venit la timp.. Oamenii ăia chiar nu merită, adică dacă ei îşi caută un loc de muncă, să încerce să nu îi umilească. Spui o oră, păi ora aia să fie oră. Și nu iei câte 2, 3 sau 10 şi alţii vin şi îi cheamă preferenţial înăuntru. E jenant. Nu mi s-a părut corect”, ne-a declarat bărbatul din Sfântu Gheorghe.

„Nu mi-a plăcut cum au fost trataţi oamenii acolo şi peste toate astea s-a nimerit să fie şi preferenţial şi intrau alţii care probabil dădeau sms-uri... Au venit două femei, au cerut şi ele o hârtie şi imediat a venit cineva din organizatori şi le-a chemat înăuntru. Mi s-a părut nedrept. Pe intrarea principală ne lăsa să intrăm doar câte 5 şi mai exista o intrare laterală pe unde băgau câte 10. Cine a venit corect să aştepte, stătea la intrarea principală”,  a mai adăugat acesta.

„Nu se pune problema că am avea noi preferinţe”

Directorul executiv AJOFM Covasna, Kelemen Tibor a negat că ar fi fost vorba de vreun tratament preferințial, altul decât cel care îi privește pe cei fără studii, cu venit minim garantat. Mai mult,  directorul a precizat că decalarea dintre ora anunțată de început și cea în care s-a demarat evenimentul nu a influențat derularea Bursei, dat fiind faptul că la ora 12:00, ora anunțată de final, nu mai era nimeni în sală.  

„Nu există preferinţe. Agenţia are interesul să medieze între angajat şi angajator. Nu se pune problema că am avea  noi preferinţe. Aş putea să vă spun concret că am luat persoane de etnie rromă, fără studii şi am dus la angajator. Dacă asta înseamnă o diferenţiere, înseamnă că da, faţă de persoanele de etine rromă am fost deschişi, ca să nu trebuiască să deranjeze pe angajatorii la care oricum nu ar fi avut şansă. Dar altfel de a face diferenţe între persoanele care vor, doresc  şi au venit acolo cred că nu se fac şi nu s-au făcut. Cât priveşte programul, da, programul a fost decalat puţin, dar vreau să vă informez că la ora 12:00  nu a mai fost nimeni în sală. Persoana respectivă, care consideră că ar fi trebuit să nu stea, poate că are dreptate, dar mai mult ca sigur că nici nu a fost interesată să-şi găsească un loc de muncă. Aş dori să vă spun că am împărţit sala în două, pe o parte intrau persoanele cu venit minim garantat, majoritatea de etnie rromă... I-am separat pentru că nu au îndeplinit condiţii pentru a găsi un loc de muncă, majoritatea fiind persoane care nu recunosc că ştiu să scriu sau să citească...Deci persoana care a reclamat, pe bună dreptate, îndrumaţi-o către noi ca să clarificăm situaţia... Ne pare foarte rău de cele întâmplate, consider că rămânem în continuare deschişi către toţi cei care doresc să ocupe un loc de muncă, să ne caute şi cu toată silinţa noastră o să o ajutăm să îşi găsescă un loc de muncă”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, directorul AJOFM, Kemelen Tibor.

În cadrul Bursei Generale a Locurilor de Muncă, din data de 20 aprilie s-au prezentat 33 de angajatori, oferind un număr de 595 de locuri de muncă. În calitatea de potenţiali angajaţi au participat 516 persoane, dintre care au fost selectate 118 pentru interviu. Selecţiile s-au făcut pe mai multe domenii:  textil, alimentaţie publică, servicii, comerţ, prelucrarea lemnului şi construcţii.

La nivelul finalizării bursei, nu s-a angajat nicio persoană.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.