SOCIAL 27 iulie 2023

Sunt legale sau nu? Indicatoarele bilingve montate la Întorsura Buzăului nasc nedumeriri

de David Leonard Bularca | 2917 vizualizări

Prefectura Covasna face verificări în acest caz

La Întorsura Buzăului, odată cu finalizarea lucrărilor la Drumul Județean (DJ) 121A, au apărut, la intersecția Întorsura Buzăului-Barcani-Sărămaș, indicatoare bilingve, atât în limba română, cât și în limba maghiară. Unul dintre consilierii locali din oraș, Claudiu Severian Morar, acuză că montarea lor este ilegală și a fost făcută fără acordul autorităților locale. Primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă, spune că astfel de indicatoare au fost montate și în Barcani și la Valea Mare, iar în acest sens primăria a cerut Prefecturii Covasna, printr-o adresă, să se pronunțe dacă montarea lor este legală sau nu. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Henning László, ne-a transmis, prin intermediul biroului de presă, că indicatoarele au fost amplasate conform legii. 

Cel care a dat startul discuțiilor în jurul acestui subiect a fost consilierul local Claudiu Severian Morar, care a pus o fotografie cu noile indicatoare pe contul său de Facebook și a spus că montarea lor este ilegală. 

„Acum câteva zile la intersecția Întorsura-Barcani-Sărămaș au apărut aceste plăcuțe bilingve. Tot Consiliul Județean Covasna a decis amplasarea acestor indicatoare împotriva legii și fără acordul autorităților locale”, susține alesul local. 

În secțiunea de comentarii, majoritatea celor care i-au răspuns consilierului local se arată revoltați de amplasarea noilor indicatoare, fiind nemulțumiți că există traducere în limba maghiară. 

„Nu sunt montate doar în Întorsura”

Primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă, susține și el că primăria nu și-a dat acordul pentru amplasarea respectivelor indicatoare.

„Consilierul local nu acuză, ci spune că au fost montate niște plăcuțe ilegal, de către Consiliul Județean, fără acordul autorităților locale, pentru că el știe realitatea (...), știe că nu au avut acordul. Acel Drum Județean (DJ) 121 A, a fost reabilitat între sectorul Boroșneu Mic și Întorsura Buzăului, Valea Mare, Sărămaș, de către Consiliul Județean. În cadrul acelui proiect, s-au montat și indicatoare pe toată lungimea drumului și în Valea Mare, și în Barcani, și în Întorsura. Aceleași indicatoare bilingve. Deci nu sunt montate doar în Întorsura. Pe tot sectorul. Ei au reabilitat acel drum, au primit de la noi autorizație de construcție, a fost aprobat de poliție, de toată lumea și au trecut la montarea indicatoarelor”, a explicat, pentru redacția noastră, Raul Urdă. 

Primarul întorsurean a refuzat însă să semneze hârtia prin care se făcea recepția respectivelor indicatoare.

„M-am trezit într-o zi cu un reprezentant al lor (n. red.: al CJ Covasna) să semnez o hârtie de recepție. Scria foarte puțin lizibil pe ea, nu se înțelegea ce scrie. L-am rugat pe respectivul domn să îmi spună ce scrie. Și îmi zice: «Păi, am montat niște table», și îmi arată pozele. Eu am zis: «Eu nu știu dacă e tocmai legal, trebuie să mă interesez un pic, nu semnez nicio recepție». L-am întrebat cine l-a pus să facă treaba asta, și a zis că domnul președinte, adică Tamás Sándor. I-am zis că eu mă interesez care e varianta legală și semnez ulterior, pentru că nu știu cum e legea și mai bine întreb. Atunci el a zis că dă un telefon și revine, dar nu a mai revenit”, a detaliat primarul. 

Se așteaptă punctul de vedere al Prefecturii

În aceeași zi, Raul Urdă spune că a luat legătura cu reprezentanții Prefecturii Covasna, pentru a se lămuri cât de legală este montarea respectivelor indicatoare.

„L-am sunat în ziua respectivă pe domnul subprefect Cosmin Boricean. El mi-a spus să facem o adresă către Prefectură prin care ei își vor spune punctul de vedere asupra legalității montării acestor indicatoare. Am făcut acea adresă către Prefectură și încă nu am primit răspuns”, a declarat primarul. 

El spune că până când nu primește punctul de vedere al juriștilor din Prefectura Covasna nu va acționa în niciun fel.

„Nu consider că este normal să le dau eu jos, pentru că o să mă acuze de distrugere sau altele. Atunci, cei care le-au montat și dacă sunt montate ilegal, Prefectura se ocupă de treaba asta, de respectarea legii în județ. Eu am cerut punctul de vedere al juriștilor din Prefectură, să spună dacă sunt legal sau ilegal montate acele indicatoare”, a punctat Raul Urdă. 

Henning László: „Din populația județului 71,8% este de etnie maghiară”

Vicepreședintele (CJ) Covasna, Henning László, spune că prin montarea respectivelor indicatoare se respectă legea, mai exact Codul Administrativ. 

„Legat de faptul că indicatoarele sunt bilingve, dorim să precizăm: din populația județului 71,8% este de etnie maghiară, astfel asigurăm folosirea limbii maghiare conform Codului Administrativ – care spune că în unitățile administrative teritoriale – cum este și județul Covasna – în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ, UAT-urile asigură folosirea limbii minorităților naționale. De altfel, folosirea limbii minorității este impusă de lege unde ponderea minorității este peste 20%, iar în cazul în care este sub 20% legea NU interzice amplasarea plăcuțelor multilingve. Exemple bune sunt în acest sens: Timișoara, Mediaș, Brașov, Cluj-Napoca”, se arată în răspunsul dat de vicepreședintele CJ Covasna pentru redacția noastră, prin intermediul biroului de presă. 

În același răspuns, se precizează că respectivele indicatoare conțin strict informații despre folosirea DJ 121A. 

„Privind amplasarea indicatoarelor de circulație bilingve la intersecția Întorsura Buzăului-Barcani-Sărămaș, Consiliul Județean Covasna a luat în considerare cerința vizibilității și, prin urmare, asigurarea siguranței circulației. În aceste indicatoare sunt informații legate strict de folosirea drumului județean, DJ 121A, care a fost reconstruit integral din fonduri guvernamentale, şi care astfel leagă Zona Buzaielor cu microregiunea orașului Covasna”, a mai transmis Henning László.

Prefectura Covasna: se fac verificări 

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, spune că a solicitat verificări în teren pentru a se stabili cu exactitate pe ce tip de drum au fost amplasate indicatoarele. 

„Acolo trebuie să fie verificată mai amplu problema, pentru că este și o confuzie destul de puternică. Apoi intervenim pe legalitate. Domnul primar Raul Urdă vorbește în acea sesizare pe care a făcut-o că sunt amplasate niște indicatoare rutiere pe drumurile județene Covasna, iar colegii mei care au pregătit o adresă către Primăria Orașului Întorsura Buzăului spun că este vorba despre un Drum Național (DN), mai precis DN 13E. Atunci, ca să fim siguri că nu facem o greșeală, am solicitat de la colegii mei verificare pe teren, să fie identificate exact toate locurile unde sunt amplasate aceste indicatoare bilingve, dacă e vorba de drum județean, național, comunal și așa mai departe”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Ráduly István

Abia după ce va fi clar pe ce tip de drum sunt amplasate acele indicatoare se va putea merge mai departe, spune prefectul de Covasna, pentru că atunci va fi clar cine este administratorul respectivului drum. 

„După ce vor fi identificate clar aceste indicatoare, atunci în funcție de cine este administratorul drumului, că e vorba de drumuri naționale, sau Consiliul Județean Covasna sau primăria, pot să solicit dacă a fost aprobat în ultima perioadă vreun proiect prin care s-a făcut acea modernizare și s-au amplasat aceste indicatoare. După toate aceste informații, putem lua noi o atitudine din punct de vedere legal în legătură cu acest subiect”, a explicat prefectul. 

Lucrările pentru modernizarea DJ 121A Boroșneu Mare – Întorsura Buzăului au început în anul 2018, iar termenul de finalizare al lucrărilor a fost depășit cu aproximativ un an, din cauza unor probleme juridice și administrative apărute pe parcursul realizării investiției.

În total, reabilitarea DJ 121A Boroșneu Mare – Întorsura Buzăului a costat 31,74 de milioane de lei.

Sursa foto: Claudiu Severian Morar/Facebook

A contribuit și Diana Pantelimon

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.