Strigăt de ajutor al sistemului medical covăsnean, în pandemia de coronavirus
Apel la donații pentru achiziționarea de echipamente de protecție
Lipsa materialelor de protecție pentru personalul medical începe să se simtă și la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Unitatea spitalicească mai are deocamdată stoc de echipamente pentru maximum trei săptămâni. Pentru a preveni o criză în cazul unui val de îmbolnăviri cu virusul COVID-19, o asociație covăsneană a lansat un apel către toți cei care pot ajuta cu donații în bani sau, acolo unde este posibil, cu bunuri. Urgența este maximă, spun specialiștii, pentru că stocurile de materiale sunt reduse.
Campania „Asociației Peleș – pentru acces la sănătate” are în vedere, în primul rând, secția de Boli Infecțioase a spitalului, de altfel cea mai expusă în cazul înmulțirii cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus – COVID-19.
„Având în vedere situația actuală referitoare la CORONAVIRUS și criza de materiale cu care se confruntă spitalele, facem apel la voi să ne sprijiniți cu donații în bani în contul asociației pentru a cumpăra echipamente de protecție: combinezoane și halate de unică folosință pentru a le dona cadrelor medicale de la Secția de Infecțioase Copii din Spitalul Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf.
Este mare nevoie de echipamente de protecție, dar este foarte important să ne păstrăm sănătoase cadrele medicale care vor fi în prima linie în lupta cu CORONAVIRUS, deoarece o să avem nevoie de ele!”, arată mesajul publicat pe pagina de Facebook „Donatii Echipamente Medicale Sectia Copii”.
„Ce e astăzi, s-ar putea ca săptămâna viitoare să nu mai fie”
Reprezentanții spitalului spun că au apelat la acest tip de ajutor pentru a preveni o criză, care în prezent pare aproape iminentă.
Potrivit șefei secției de Boli Infecțioase – Copii, dr. Gabriela Porumboi, necesitățile de bază ar fi echipamentele de protecție, care constau în: salopete speciale, botoși lungi – tip cizmă, mănuși, halate de unică folosință, dar și, bineînțeles, măști. Doar pe secțiile de infecțioase lucrează cinci medici, 12 asistente, 10 infirmiere și patru femei de serviciu.
„Deocamdată mai avem, dar ce e astăzi, s-ar putea ca săptămâna viitoare să nu mai fie”, a spus dr. Gabriela Porumboi.
Aceasta spune că a reușit chiar să contacteze o fabrică de textile din Codlea, care în contextul actual s-a reprofilat pe producerea de echipamente de protecție, dar că e nevoie de fonduri pentru a plasa comenzi.
„Dacă în două-trei săptămâni nu se rezolvă la nivel central, o să fie un colaps”
În același timp, și managerul spitalului județean, András Nagy-Róbert, confirmă nevoia de echipamente de protecție și spune că orice ajutor este binevenit.
„Sunt binevenite și donațiile. Inițiativele de a ajuta sunt binevenite. Mă bucur că și populația se gândește în acest sens, să ocrotească personalul medical și mulțumim anticipat pentru ajutorul pe care fiecare poate să îl dea”, a spus acesta.
Managerul punctează însă că, din păcate, și pentru cumpărare materialele sunt greu de găsit.
„Colegii mei stau câte 12 ore în fața calculatoarelor și caută oferte. Dar nu sunt stocuri. În momentul de față nu se găsesc măști cu filtru special pentru viruși, halate, mănuși, combinezoane, nu se găsesc dezinfectanți. E o recomandare a OMS (n.red. Organizația Mondială a Sănătății) pe baza căreia săptămâna viitoare o să facem câteva sute de litri de dezinfectant. Am ajuns acolo”, a spus András Nagy-Róbert.
Acesta a explicat și că a primit oferte de donații de măști de bumbac, dar că acestea nu sunt bune, pentru că nu au filtrele speciale care au rolul de a proteja împotriva virusului.
Managerul punctează și că dacă autoritățile centrale nu vor găsi curând soluții, situația va deveni critică și nu doar la nivelul județului Covasna, ci în toată țara. Asta în condițiile în care prețurile la bunurile de bază au crescut foarte mult, de exemplu, de la 40 de bani, la 16 lei bucata, sau dezinfectantul la 0,33 de litri de la 6 lei la 44 de lei. Dar, problema majoră este nu doar a prețurilor exagerate, ci mai ales a faptului că stocurile sunt mici chiar și la prețurile actuale.
András Nagy-Róbert atrage atenția totuși că soluțiile trebuie să vină de la autoritățile centrale, pentru că altfel, dacă personalul medical va fi expus virusului, tot sistemul medical va intra în colaps.
„Problema nu este numai de bani. Aici autoritățile ar trebui să se sesizeze. Problema este că nu se găsesc pe piață. E un deficit nebun de materiale, dezinfectanți și echipamente, în toată țara. Avem un stoc pentru două – trei săptămâni. Dar dacă în două-trei săptămâni nu se rezolvă la nivel central, o să fie un colaps. Iar asta e valabil în toată țara. În momentul de față nu ai de unde să cumperi. Părerea mea este că statul ar trebui să intervină, ori prin legea rechiziției și să rechiziționeze din stocurile producătorilor sau să facă achiziție centralizată și să împartă la spitale, după priorități. Este o situație reală, care trebuie rezolvată. Sunt convins că va fi rezolvată. Nu se poate altfel, pentru că în caz contrar se va închide tot sistemul medical. Intră spitalele carantină pentru că jumătate dintre medici sunt bolnavi, cealaltă jumătate urmează să se îmbolnăvească. Să nu mai vorbesc de asistente și de celălalt personal. Și instalatorul este important, pentru că dacă nu este curent la capătul celălalt al aparatului de ventilație, atunci nu am făcut nimic. Și el trebuie să aibă echipament de protecție”, a explicat managerul spitalului.
Unde se pot face donații
Firmele pot solicita contract de sponsorizare și pot efectua plata prin virament bancar, iar persoanele fizice pot dona direct în contul Asociației:
ASOCIATIA PELES – PENTRU ACCES LA SANATATE
CUI 34268742
IBAN RO69RNCB0124149436550001
BCR SFÂNTU GHEORGHE
Sursă foto: Observatorul de Covasna și Facebook/ Donatii Echipamente Medicale Sectia Copii/ Cristina Peleș.