Spitalele private, tăiate de la finanțare
„E o mișcare împotriva pacienţilor”, susţine medicul Bálinth István.
Ideea sistării fondurilor pe care spitalele private le primesc încă prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu este privită cu ochi buni de către medicul ginecolog Bálinth István, cel care în urmă cu câțiva ani a deschis primul spital particular din județ, la Sâncrai. Bálinth István consideră că o astfel de schimbare în sistem nu va face decât să ne aducă din nou în față ca exemplu negativ pe noi, ca țară europeană, în condițiile în care fiecare pacient care plătește contribuția la sistemul de sănătate ar trebui să aibă opțiunea de a alege.
„Sigur, încă este vorba despre niște idei expuse de către ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu, dar sincer eu nu cred că este posibil ca acestea să se concretizeze și să intre în cadru legislativ. Ceea ce propune dumnealui ar fi o mișcare împotriva pacienților, care au dreptul de a alege, din moment ce plătesc contribuția”, a declarat medicul Bálinth.
Acesta spune că oricum sistemul privat nu a fost niciodată susținut de sistemul de stat, investițiile în domeniu derulându-se fără niciun sprijin bugetar, cu toate că poate apariția clinicilor și spitalelor private a mai mișcat lucrurile, creând o concurență pentru sistemul de stat.
„Sistemul particular costă oriunde în lume, deoarece este un lux în cele din urmă. Noi nu vom crește prețurile, așa că sunt convins că tot vom avea paciente. Este însă incorect din partea Statului să ia posibilitatea pacientelor de a vedea cum este să naști într-un spital particular, de a cunoaște condițiile de aici. În cele din urmă, chiar nu cred că se va concretiza această idee”, a mai spus Bálinth, referitor la subiect.
Ori la stat, ori la privat
Medicul crede însă că există un alt aspect pe care Ministerul Sănătății, prin Raed Arafat și Eugen Nicolăescu, ar trebui să-l considere prioritar: posibilitatea medicilor de a lucra simultan în sistemul de stat și cel privat.
„Nu cred că este corect ca un medic să activeze în ambele sisteme, deoarece este foarte greu să facă față și apar foarte multe incorectitudini. Se știe că sistemul este manipulat astfel prin pacienți, un medic care lucrează în ambele sisteme preferând să ducă tratamentele mai scumpe la stat, înțelegându-se cu pacientul. Nu este corect, mai ales dacă un medic este șef de secție într-un spital de stat și lucrează și la particular – este clar o incompatibilitate care ar trebui stopată. Mie îmi plac lucrurile clare, cred că fiecare medic ar trebui să decidă unde vrea să lucreze și cred că așa ambele sisteme ar merge mai bine. De asta ar trebui să se ocupe în primul rând Ministerul, de separarea clară a sistemului de stat de cel privat”, a conchis Bálinth István.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că românii care vor dori să se interneze în spitalele private nu vor mai beneficia de niciun decont din partea CNAS: măsura va fi inclusă, potrivit ministrului, în contractul-cadru pe 2013, care ar putea intra în vigoare de la 1 martie. Prin acest contract, se va sista finanțarea din fondurile Casei pentru spitalele particulare, astfel încât toți banii de la asigurările sociale de sănătate să meargă către spitalele publice care în acest fel și-ar putea îmbunătăți serviciile. Referitor la lucrul simultan în sistemul de stat și cel privat, Nicolăescu a declarat că nu știe încă dacă le va mai fi sau nu permis medicilor.