SOCIAL 17 septembrie 2013

Șomajul trece de 7 procente în județul Covasna

de Monica Vrânceanu | 583 vizualizări

Salariul mediu brut în județ este de 1.343 de lei.

Rata șomajului în judeţ a ajuns la 7,13% la finele lunii trecute, mai mare decât cea de la nivel național, care este de 5,03%. Astfel, situația statistică a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) arată că numărul șomerilor din județul nostru este de 6.388, din care 2.750 sunt femei și restul bărbați – în continuare, bărbații sunt mai afectați de lipsa unui loc de muncă, în comparație cu femeile. Peste 4.300 de șomeri sunt neindemnizați, în vreme ce în mediul rural avem aproape 4.200 de șomeri, iar în mediul urban numărul acestora este considerabil mai mic, 2.270. Cei mai mulți șomeri din mediul rural sunt în comunele Vâlcele – aproape 500, Bățani – 367, Belin – 290, Brăduța – 243 și Zagon – 223.

În ultima perioadă, în evidențele Agenției au intrat și 1.155 de absolvenți, din care 659 din mediul urban și 496 din cel rural. Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că cei mai mulți absolvenți din mediul rural intrați în evidențe sunt de la Cernat – 38, în vreme ce există și comune din care nu a intrat niciun absolvent, cum ar fi Dobârlău.

În continuare, cei mai mulți șomeri, adică 66%, provin din segmentul muncitorilor necalificați, segment ce e reprezentat cu 85 de procente de romi.

În ceea ce privește declarațiile depuse de angajatori la ANAF pe luna august, acestea relevă că 3.900 de agenți economici au despus astfel de declarații, în vreme ce salariul mediu brut în județul Covasna este de 1.343 de lei.

Disponibilizări colective nu s-au anunțat pe perioada următoare, dar au fost angajați 333 de șomeri în luna august. S-au făcut angajări pentru zidari, vânzători, șoferi, confecționări și cel mai mare număr de persoane angajate, adică 150, pe posturi de muncitori necalificați”, a declarat Kelemen Tibor.

Nu sunt locuri de muncă pentru studii superioare

Potrivit acestuia, o problemă concretă o reprezintă cei cu studii superioare, care nu reușesc să-și găsească locuri de muncă. Este vorba mai ales de economiști și ingineri, oameni care în urma unor restructurări din sistemul bancar au rămas fără locuri de muncă și care nu au găsit oferte potrivite calificărilor lor. În mod paradoxal însă, doar 3% dintre șomerii covăsneni au studii superioare, însă asta poate însemna că cei cu astfel de studii se orientează spre oferte din alte județe și nu că și-au găsit ocupație în județ.

Nu prea există oferte pentru cei cu studii superioare, iar faptul că pe piața locurilor de muncă din județ nu găsim locuri de muncă pentru ei ne poate determina să le oferim locuri de muncă în alte județe precum Brașov sau Harghita. În plus, pentru astfel de calificări salariile sunt destul de bune, plus că mai există și stimulentul de mobilitate, în valoare de 1.000 de lei – dacă distanța până la locul de muncă oferit este mai mare de 50 de kilometri”, a mai spus Kelemen Tibor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.