SOCIAL 5 iunie 2011

Sărbătoarea Copiilor Adoptaţi a ajuns la cea de-a șasea ediţie

de Monica Vrânceanu | 573 vizualizări
Baloane multicolore, muzică, clovni puși pe șotii, zeci de joculețe, zâmbete și multă distracție - asta a definit cea de-a șasea ediție a Sărbătorii Copiilor Adoptați, care a avut loc sâmbătă la Tabăra Benedek Elek dinspre Vâlcele. Peste 100 de persoane - familii adoptive și copiii acestora, s-au întâlnit sâmbătă la sărbătoarea familiilor adoptive care are loc anual în organizarea Asociației Părinților Adoptivi Pro Adopt.

Baloane multicolore, muzică, clovni puși pe șotii, zeci de joculețe, zâmbete și multă distracție - asta a definit cea de-a șasea ediție a Sărbătorii Copiilor Adoptați, care a avut loc sâmbătă la Tabăra Benedek Elek dinspre Vâlcele.

Peste 100 de persoane - familii adoptive și copiii acestora, s-au întâlnit sâmbătă la sărbătoarea familiilor adoptive care are loc anual în organizarea Asociației Părinților Adoptivi Pro Adopt. La întâlnire au venit nu doar familii adoptive din Covasna, ci și unele din alte județe, precum și familii care sunt în așteptarea unei adopții și care au dorit să se întâlnească cu oameni care au deja experiență în acest domeniu. Principalul scop al întâlnirilor de acest gen îl reprezintă apropierea participanţilor între ei, socializarea şi relaţionarea acestora, printr-un schimb de experienţă spontan şi fără formalităţi. Timp de mai multe ore - de dimineață și până după-masă târziu, părinții, bunicii și copiii s-au bucurat de o serie de activități distractive pentru cei mici, de concursuri, jocuri și discuții care i-au relaxat și i-au făcut să se cunoască mai bine între ei.

„Este o zi frumoasă care a devenit deja tradiție, copiii se joacă, participă la tot felul de concursuri și jocuri interactive, primesc diplome de participare și facem și o fotografie de grup, cu toţii. Celor mici le-am pregătit dulciuri și sucuri, având de asemenea pregătit și un gulaș tradițional. Este o zi superbă cu mult soare, dedicată bucuriei”, a declarat reprezentanta Asociaţiei Pro Adopt, Clementina Trofin, care de mai mulţi ani se ocupă de adopţii în judeţul Covasna, în calitate de asistent social al Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului.

Preşedintele Asociaţiei Pro Adopt, preotul unitarian Kovacs Istvan, a declarat că aceste întâlniri sunt unele dintre cele mai bune prilejuri de a vorbi deschis cu părinții adoptivi și cu familiile aflate în așteptarea unei adopții, fiind vorba despre o zi dedicată în primul rând copiilor dar și încurajării adopției. Potrivit lui Kovacs Istvan, în Asociație există în prezent aproximativ 140 de copii adoptați, aceștia având diverse vârste, iar adopția este privită din ce în ce mai deschis, chiar dacă încă mai există unele prejudecăți.

”Este nevoie încă de o schimbare a mentalității în societate, cu toate că adopția este încurajată ca un fenomen benefic. Familiile adoptatoare sunt cel mai sănătos mediu în care pot crește copiii abandonați, fiind totodată și cel mai puțin costisitor sistem pentru Stat. Este nevoie totuși ca fenomenul adopției să fie acceptat și mai mult de societate, căci sunt încă fenomene și prejudecăți care îl pot descuraja. De aceea, noi oferim materiale și consiliere, în primul rând dorind să încurajăm adopția prin exemplul nostru. Este un lucru care tinde spre miracol - căci în primul rând, miracolul iubirii se întâmplă în familiile adoptatoare; în momentul în care din punct de vedere biologic nu a mai existat nicio soluție, a intervenit iubirea care trece peste orice barieră”, a declarat Kovacs Istvan.

Acesta este de părere că adopția nu trebuie să fie doar o soluție ultimă pentru cei care nu pot avea copii, ci ar trebui să fie o opțiune pentru orice familie normală, care pe lângă proprii copii ar mai putea adopta un copil sau mai mulți.

”Adopția ar putea deveni un fenomen prin care am putea eradica acest fenomen al copiilor abandonați - doar așa le putem oferi o viață cu adevărat umană (...). Copiii se pot integra în orice familie - iubirea este singurul lucru care rezolvă totul”, a mai spus Kovacs Istvan, arătând că familiile adoptatoare sunt conștiente de marele adevăr - copiii nu sunt o proprietate, ci o binecuvântare pe care o primim cu toții, spre creștere și dăruire.

În același context, Kovacs Istvan a apreciat că legislația română privind adopția ar trebui să devină mai permisivă, astfel încât un copil abandonat să poată fi dat spre adopție cât mai rapid.

 

Adopţia le-a îndeplinit cel mai arzător vis

Mariana și Gheorghe Racolțea sunt din Belin, cei doi devenind în urmă cu mai bine de trei ani părinții adoptivi ai unei fetițe pe nume Georgiana. Mariana spune că, provenind dintr-o familie în care au existat numai băieți în afară de ea, și-a dorit întotdeauna o fetiță. Soarta a vrut însă ca în 13 ani de căsnicie, cei doi să nu poată avea un copil; după mai multe tratamente, Mariana și Gheorghe s-au decis să adopte un bebeluș, iar singura ”pretenție” pe care au avut-o a fost ca acesta să fie o fetiță.

”Ne-am dorit mult un copil și dacă nu s-a putut, am mers spre adopție. Am găsit un pliant la medicul de familie, iar de acolo am aflat cum să luăm legătura cu cei de la Direcția Copilului, la Sfântu-Gheorghe. La puțin timp de la primele discuții, a fost demarată procedura. Nu am pus nicio condiție - decât aceea de a fi fetiță. A durat ceva timp - câteva luni, iar prima întâlnire cu Georgiana, care avea atunci un an și jumătate, a fost foarte naturală - mi-a spus din prima ”mami”. Trăim într-o comunitate mică, iar ceea ce pot spune este că toată lumea m-a lăudat pentru acest lucru. Dincolo de asta, e cea mai mare bucurie a vieții mele - simt că am pentru ce trăi, am pentru ce lupta. Nu mi-a fost teamă nicio clipă că nu aș reuși, e un copil abandonat, iar noi îi putem oferi mai mult decât oricine - în primul rând dragoste și apoi lucruri materiale. Niciodată nu am avut vreo clipă de regret, simt că mi s-a îndeplinit cel mai puternic vis - am devenit părinți”, ne-a povestit Mariana Racolțea.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.