SOCIAL 30 martie 2011

Protestele de la Vâlcele au ajuns în faţa Prefecturii

de Monica Vrânceanu | 749 vizualizări
Pacienţii şi personalul de la Spitalul ”Dr. Radu Horia” refuză mutarea la Întorsura Buzăului Aproximativ 60 de persoane au protestat ieri la Sfântu-Gheorghe în faţa Prefecturii Covasna, cerând menţinerea la Vâlcele a Spitalului de Patologie Neuromusculară “Dr. Radu Horia”. Bolnavi în scaune cu rotile, angajaţi ai Spitalului şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Vâlcele s-au strâns ieri la amiază în faţa Prefecturii, alături de liderul Santitas Covasna, Vasile Neagovici, pentru a demonstra împotriva posibilei relocări

Pacienţii şi personalul de la Spitalul ”Dr. Radu Horia” refuză mutarea la Întorsura Buzăului

Aproximativ 60 de persoane au protestat ieri la Sfântu-Gheorghe în faţa Prefecturii Covasna, cerând menţinerea la Vâlcele a Spitalului de Patologie Neuromusculară “Dr. Radu Horia”. Bolnavi în scaune cu rotile, angajaţi ai Spitalului şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Vâlcele s-au strâns ieri la amiază în faţa Prefecturii, alături de liderul Santitas Covasna, Vasile Neagovici, pentru a demonstra împotriva posibilei relocări a Spitalului de la Vâlcele în clădirea nouă a Spitalului de la Întorsura Buzăului.

Oamenii s-au înarmat cu diverse pancarte pe care au scris mesaje precum „Lăsaţi-ne în pace, nu vă dorim să fiţi ca noi!”, „Atenţie! Ne-aţi ciuruit, dar nu ne luaţi dreptul de a trăi, Întorsura e o crimă pentru noi” sau „Ignoranţa voastră - condamnarea noastră!”, au strigat lozinci anti-mutare la Întorsura Buzăului şi au cerut ca prefectul Gyorgy Ervin să vină să discute cu ei.

În timp ce pacienţii Spitalului au insistat pe faptul că mutarea la Întorsura Buzăului le-ar face rău deoarece clima de acolo este una rece, iar angajaţii au arătat că sunt mulţumiţi de actuala stare şi situaţie a Spitalului, primarul comunei Vâlcele, Dumitru Marinescu, a punctat faptul că autorităţile locale sunt dispuse să preia unitatea sanitară, care funcţionează pe excedent şi nicidecum pe pierdere.

În aceeaşi idee, liderul Sanitas, Vasile Neagovici, a arătat că la Vâlcele s-a format un personal calificat, care nu are cum să facă naveta la Întorsura Buzăului, acesta fiind un motiv în plus pentru a păstra locaţia actuală a unicului spital specializat pentru distroficii muscular la nivel naţional.

La protest a luat parte şi preşedintele Asociaţiei Distroficilor Muscular din România, Maria Teodorecu, aceasta arătând că Spitalul de la Vâlcele, cu apele minerale şi condiţiile climatice ale localităţii, este singurul refugiu al celor 1200 de membri pe care-i are Asociaţia.

„Nu vrem să plecăm de la Vâlcele, suntem oricum destul de amărâţi că trebuie să trăim cu o aşa boală. Bolnavii vor refuza să plece de la Vâlcele, acesta fiind locul în care s-au obişnuit de ani de zile, singura lor evadare şi nu trebuie distrus un astfel de loc, unicul din ţară”, a explicat Maria Teodorescu, arătând că printre motivele pentru care nu se doreşte mutarea se numără inclusiv faptul că la Vâlcele distroficii sunt deja demult acceptaţi de către locuitori, în vreme ce la Întorsura Buzăului ar avea, probabil, probleme legate de prejudecăţile oamenilor.

Decizie exclusiv a Ministerului

Prefectul Gyorgy Ervin a ieşit în cele din urmă pentru a sta de vorbă cu demonstranţii. Acesta a subliniat faptul că mutarea de la Vâlcele la Întorsura Buzăului este o decizie care aparţine exclusiv Ministerului Sănătăţii, făcând parte din planul naţional de regândire a sistemului sanitar. În ceea ce priveşte dorinţa autorităţilor locale de la Vâlcele de a prelua Spitalul, Gyorgy Ervin a atras atenţia că acestea nu vor putea suporta cheltuielile unităţii şi a subliniat faptul că o finanţare din partea Ministerului, în aceste condiţii, nu e deloc garantată, legislaţia schimbându-se.

„Condiţiile la Întorsura Buzăului vor fi, probabil, mult mai bune, a arătat prefectul, iar în acest sens bolnavii ar avea de câştigat. Am avut deja o discuţie cu cei de la Asociaţia Distroficilor Muscular din România, am înţeles care sunt motivele pentru care dumnealor vor să rămână la Vâlcele, am primit protestul lor, l-am şi transmis Guvernului, dar Spitalul este de interes naţional iar decizia finală aparţine Ministerului”, a explicat Gyorgy Ervin.

Protestul celor de la Vâlcele a durat o oră întreagă, după care oamenii s-au retras, cu promisiunea că nu vor înceta demonstraţiile decât în momentul în care vor şti cu siguranţă că nu vor fi mutaţi, nici la Întorsura Buzăului şi nici altundeva.

Un proiect de HG publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, proiect ce vizează reorganizarea sistemului sanitar inclusiv prin desfiinţarea unor unităţi din ţară, arată că Spitalul de Patologie Neuromusculară de la  Vâlcele ar urma să se desfiinţeze prin mutarea întregii activităţi la Întorsura Buzăului. Acolo există o clădire modernă a Secţiei externe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Sfântu-Gheorghe, care însă nu a funcţionat niciodată din cauza lipsei de dotare şi medici. Ministerul doreşte, prin acest proiect, să utilizeze clădirea de la Întorsura şi să eficientizeze activitatea medicală, inclusiv prin schimbarea de management de la Vâlcele şi trecerea în administrarea Spitalului de Cardiologie Covasna.

Relocare administrativă, nu şi fizică

Preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, declarase marţi că relocarea Spitalului de la Vâlcele la Secţia de la Întorusra Buzăului este un proiect care nu beneficiază de susţinerea politică a PDL Covasna, reorganizarea sistemului sanitar covăsnean vizând în primul rând relocarea juridică a unor unităţi sanitare.

Dan Manolăchescu a declarat că protestele de la Vâlcele nu îşi au sensul, atâta vreme cât Spitalul de acolo nu va fi mutat fizic, ci singura relocare ce va fi efectuată va fi cea referitoare la management, care va fi preluat de Spitalul de Cardiologie Covasna, locaţia şi structura propriu-zise ale uniăţii sanitare continuând să rămână cele de până acum.

“Pot înţelege nervozitatea de la Vâlcele, a angajaţilor şi a sindicatelor, pentru că vor exista schimbări la vârful managementului, însă le sugerez celor de acolo să nu fie speriaţi deoarece menţinerea locaţiei Spitalului la Vâlcele este susţinută inclusiv de noi. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că Spitalul “Dr. Radu Horia” nu este chiar un etalon în buna şi corecta funcţionare, aşa că ceea ce le putem promite bolnavilor este faptul că din cea de-a doua zi a tranşării birocratice a proiectului de schimbare a managementului, situaţia de acolo va fi mai bună”, a explicat Dan Manolăchescu.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 17

Adaugă comentariu
eu, 4 aprilie 2011
DOMNISOARA DOCTOR BACIU: e frumoasa, e desteapta, e gingasa si iubareata...taman buna de (re)maritat. da am si eu o intrebare pentru cei ce o cunosc: de ce mi-a pleznit ecranul la televizor cand a citeste integral
culita, 3 aprilie 2011
cum va simtiti d-na dr.baciu ioana(pardon domnisoara), bolnavii au dreptate ca nu stiti sa puneti un diagnostic pai nu aveti timp sa va specializati ca nu va da voie patriche. ce nostim. bafta vad citeste integral
mili, 3 aprilie 2011
ce nai aveti de musamalizat rodica,camelia si geo?nu va mai saturati,de plecati numai dupa orele 18.00 de la birou(contabilitate).
laszlo, 2 aprilie 2011
este destul de clar a scris si in ziar DISPARE MANAGIMENTUL spre bucuria tuturor ca scapa de stres si de furia unei fiinte de rea credinta
katyka, 2 aprilie 2011
de vorbesti numai prosti d-na sas lenuta asa ti-a instruit menajera vigheci. sa-ti fie rusine fata de toti colegi si mai puneti fermoar la gura ,gandeste inainte sa vorbesti.
vilika, 1 aprilie 2011
domnu ionescu de ce nu ne spui si noua ce ai vorbit (tratat) cu preasfintitul de(Harghita si Covasna).
dodo, 1 aprilie 2011
asa le place la fraieri sa apere conducerea ca doar numai asa poate sa-i puna cu botu pe labe,se pare ca a si reusit .
vasy, 1 aprilie 2011
Vad multe comentarii aici,insa tot de ale voastre vorbiti,despre situatia bolnavilor care si ei au de suferit nu ziceti nimic ?
L, 31 martie 2011
Poate ca ministerul a vazut ce poate pielea unora si in loc sa desfiinteze a hotarat mutarea.De fapt este acelasi lucru,doar ca s-au spalat pe maini temeinic.NU??Sunt tare curios care din angajati o citeste integral
karol, 31 martie 2011
vai ce jale mare va fi pentru uni.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.