SOCIAL 14 martie 2020

Primii covăsneni confirmați cu coronavirus: „Nu am fost iresponsabili”

de Iulia Drăghici - Taraș | 21344 vizualizări

Maria și Virgil Brașoveanu spun punctul lor de vedere despre zilele dinainte și după diagnosticarea cu virusul COVID-19

Vestea că temutul coronavirus a ajuns și în mica localitate Covasna din județul cu același nume a semănat panică și neîncredere în comunitate. Iar acum, primii dintre cei diagnosticați cu virusul COVID-19 sunt acuzați de lipsă de responsabilitate și rea-voință. Totuși, aceștia, soții Maria și Virgil Brașoveanu, spun că au făcut tot ce a ținut de ei ca să nu răspândească virusul, chiar dacă autoritățile nu le-au cerut în mod expres acest lucru, iar testele făcute, cu excepția cazurilor din familia apropiată, par să le susțină punctul de vedere.

Internați în Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, cei patru covăsneni diagnosticați cu noul coronavirus, soții Maria și Virgil Brașoveanu, mama lui Virgil Brașoveanu și prietena fiului lor, spun că sunt într-o stare de sănătate bună, cu simptome foarte vagi, mai puține decât la o simplă răceală. Doar femeia în vârstă de 78 de ani, internată sâmbătă dimineața, urmează un tratament, fiind și diabetică și cardiacă. Până acum, doar o răgușeală în voce îi dă bătrânei senzația că ceva ar fi în neregulă, în rest nimic, spune fiul acesteia. Atitudinea medicilor de acolo le dă încredere că acest coșmar în care se află va lua sfârșit curând și că se vor întoarce la viețile lor din Covasna.

Ne simțim bine. Medicii de aici ne-au spus că boala se vindecă singură. Eu nu iau niciun fel de tratament, dar trebuie să stau aici 14 zile. Corpul se autoimunizează. Noi avem forme, foarte, foarte ușoare. Stau în cameră cu soția. Suntem bine. Ce avem noi este ca o răceală ușoară, care trece fără tratament. Trebuie să stăm 14 zile la izolare, din ideea de a nu transmite mai departe. (...) Până nu am ajuns aici, până nu am vorbit cu medicii de aici și eu eram speriat. Toți care sunt pe secție sunt cu aceeași formă ca noi, nimeni nu este grav”, ne-a spus sâmbătă, într-un interviu telefonic, Virgil Brașoveanu.

„Povestea” dintre soții Brașoveanu, medici veterinari din orașul Covasna, și noul coronavirus a început, oficial,  de miercuri, când Maria, femeia în vârstă de 53 de ani, a primit vestea surprinzătoare pentru toată lumea: că testul ei pentru coronavirus este pozitiv. S-a testat marți la insistențele proprii, spune ea, pentru că deși nu avea alte simptome, o febră mică, de 37,3, a pus-o pe gânduri.

Nici nu cred că observam febra, dacă nu vedeam că sunt roșie la față. Eu îmi cunosc organismul și nu fac febră. Atunci mi-am măsurat temperatura și am văzut că am 37,3. Mi-am dat seama că ceva nu este în regulă și am anunțat de îndată DSP-ul. Când au venit, ne-au zis că nu ne au în evidență și ne-au întrebat dacă la graniță am fost întrebați ceva. Le-am zis că nu, la graniță nu ne-a întrebat nimeni, nimic”, ne-a explicat telefonic sâmbătă și Maria Brașoveanu.

Duminica trecută, de 8 martie, cei doi s-au întors dintr-o excursie la schi din Italia, zona Trentino. De cum au ajuns acasă, au aflat de situația dramatică de acolo și, la recomandarea șefului acesteia de la DSVSA, cu care a ținut legătura privind situația lor încă de vineri, 6 martie, spun ei, au ales să se țină cât pot de departe de alți oameni. Maria Brașoveanu spune că deși, din propria voință, a stat tot timpul în casă, a ieșit, totuși, până la magazinul din apropiere și s-a ținut la distanță de vânzătoare.

Soțul acesteia a fost plecat *luni și marți câteva ore la biroul din Covasna, unde, la fel, susține el, a stat la distanță de toți cei care i-au ieșit în cale, iar marți a mers și la firma lor din Budila, unde s-a întâlnit cu un singur om, dar cu care nu a interacționat de aproape.  

Nu aveam alte simptome. Dar aveam mici sensibilități în gât, dimineața. Am pus asta pe seama faptului că a fost mai frig la schi, am prins chiar o perioadă rece acolo. (...) Parcă am simțit că ceva nu era în regulă. În această idee am și stat cât mai departe de oameni”, spune Virgil Brașoveanu.

Între timp, marți soția l-a sunat să îi spună că, în afară de palida durere în gât, are și o febră de 37,3, nu mare în alte condiții, dar destul cât să o sperie, știind că nu așa reacționează corpul ei. Împreună, au luat decizia să dea de veste autorităților, tocmai în ideea de a evita răspândirea unui eventual virus.

Când am anunțat la DSP, după ce am sunat la 112, au zis că 37,3 nu e febră și că nu trebuie testat. S-au deplasat la insistențele ei. Au venit și au luat proba respectivă. Eu, din momentul respectiv, nu am mai plecat de acasă. Dar până au venit ei, soția mea avea temperatura 36,5, îi scăzuse temperatura, nu avea niciun simptom, nimic, nimic”, ne-a spus Virgil Brașoveanu, care subliniază: „Am insistat să vină să ne controleze, deși nu aveam niciun semn clinic”.

„Noi am anunțat. Nu am fost iresponsabili. Ca să protejăm și să nu facem ceva rău, am insistat să luăm măsurile corecte. Suntem conștienți de riscuri. Așa am procedat. Luni dimineața ni s-a spus doar că este recomandat să stăm în casă, dar nu obligatoriu”, spune și Maria Brașoveanu.  

„Oricine se poate îmbolnăvi”

La scurt timp după ce s-a confirmat că probele preluate de la Maria Brașoveanu arată prezența temutului virus, a avut loc testarea soțului acesteia. Ulterior a venit o a doua veste proastă: un nou pozitiv.

Știam că va fi extraordinar de complicat, că ne așteaptă o perioadă foarte grea. Indiferent de riscuri, noi am vrut să anunțăm, să fim liniștiți că nu îmbolnăvim pe nimeni. Eram conștienți de consecințe. Nu știu câți ar fi făcut la fel”, a punctat Virgil Brașoveanu.

După ce aceștia au ajuns la spital, au aflat că alte două persoane din jurul lor sunt infectate cu noul coronavirus: mama lui Virgil Brașoveanu și prietena fiului lor, pe care le-au întâlnit duminică, acasă, la Covasna, în ziua când au revenit din excursia din Italia.

Este o situație foarte ciudată. Noi suntem puși într-o situație groaznică. Vă dați seama că nu am vrut să îmbolnăvim pe nimeni, Doamne ferește! Dacă nu insistam să ne controlăm pentru siguranța noastră, bine-mersi treceam și probabil că împrăștiam boala. În ideea asta am ținut să facem analiza. (...) Spunem adevărul și nu avem ce să ascundem. Suntem responsabili, vă rog să ne credeți! Oricine se poate îmbolnăvi. Am avut ghinion și am luat noi. Nu am vrut să facem vreun rău cuiva sau să îmbolnăvim pe cineva! Cum poate să se gândească cineva că am vrut să îmbolnăvim pe cineva, când noi nu știam dacă avem ceva? S-a confirmat abia miercuri”, a mai spus Maria Brașoveanu.

Aceasta a amintit și de drumul până la Păpăuți, de care se vorbește și în spațiul public, făcut pentru că a dus-o pe **tânăra de 16 ani acasă, dar spune că în tot timpul acela a avut grijă să aibă fața acoperită.

Au venit și rezultate negative

Deocamdată, testele făcute la persoanele cu care soții Brașoveanu au interacționat, în afară de cele două deja anunțate, au fost negative. Printre ele, și cel al fiului lor, dar și al unei angajate a lui Virgil Brașoveanu, o femeie în vârstă de 60 de ani din orașul Covasna, cea despre care el spune că a fost cel mai aproape de el (adică la unul, doi metri distanță), dintre oamenii pe care i-a întâlnit în aceste ultime zile.

Dosar penal?

Până acum, în județul Covasna s-a deschis un singur dosar penal, pe numele a două persoane, pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Nici Prefectura Covasnei și nici Inspectoratul de Poliție al Județului Covasna nu au dat informații dacă cei vizați în ancheta polițiștilor sunt soții Brașoveanu sau nu.

Culmea este că nici aceștia nu știu, pentru că, până la ora discuțiilor noastre, nu au fost informați cu privire la acest aspect.

Noi nu am fost informați. Nu înțeleg de ce. Dacă eram informați vă spuneam. Nu văd de ce am fi noi. Nu am încălcat legea”, a spus Maria Brașoveanu.

Excursia

Cât despre excursia la schi, cei doi spun acum că regretă riscul asumat, dar că și acolo și-au luat toate măsurile de precauție posibile, deși situația nu era atât de dramatică în Italia în momentul în care au plecat. S-au ținut departe de alte grupuri, au purtat cu ei dezinfectanți și au evitat zborul cu avionul, care îi ducea fix într-o zonă cu atenționare a Italiei, Bergamo. Au mers, în schimb, cu mașina, spun ei, ocolind zonele scoase în evidență de autorități la vremea respectivă.

Ba chiar s-au informat de la fața locului, de la oamenii din zonă, români cu care s-au cunoscut în ocaziile trecute cu care au vizitat respectiva stațiune de schi. Din toată părțile auzeau doar de normalitate.

Când s-au întors, au trecut prin Austria și Ungaria, dar la nicio graniță, nici măcar din România, la Arad, nu au fost întrebați de sănătate.

Nu ne-a întrebat nimeni de unde venim, ce facem și nici nu am văzut să fie agitație în graniță sau oameni îmbrăcați în alb. După care am plecat spre casă, unde am ajuns duminică după-masa. Și aici ne-am întâlnit cu familia”, a spus Virgil Brașoveanu.

După ce se vor împlini 14 zile de stat în carantină, celor patru covăsneni li se vor prelua noi probe, care se vor repeta dacă sunt negative. În final, dacă și al doilea rezultat va fi tot negativ, vor fi externați și se vor putea întoarce acasă. Aceasta este procedura.

Dar, deși erau optimiști, cu un tonus pozitiv, în glasurile celor doi se putea auzi tristețea și neliniștea. Nu știu ce îi va aștepta când se vor întoarce acasă, dar au vrut să vorbească cu presa în ideea de a mai stopa din zvonurile care capătă proporții tot mai mari.

Deocamdată, situația oficială din județul Covasna arată că în carantină stau șase persoane, dintre care cinci nu sunt infectate cu virusul COVID – 19, în vreme ce pentru a șasea se așteaptă rezultatul.

Numărul persoanelor din evidența autorităților care stau în autoizolare la domiciliu se ridica sâmbătă la 309.

„Până în acest moment, persoanele aflate în autoizolare nu au simptome, sunt afebrile. Personalul de specialitate efectuează anchete epidemiologice și acordă asistență  persoanelor aflate în autoizolare”, arată un comunicat de presă al Prefecturii.

Acum, deși ar fi multe de spus, cel mai bun este sfatul de a rămâne în siguranța domiciliului nostru, să ascultăm îndemnurile autorităților și să sperăm că, în curând, totul va fi din nou bine.

De luat în seamă este și mesajul și primarul orașului Covasna, Gyerő József, care a transmis sâmbătă: „Vă rog să dați dovadă de responsabilitate civică și să vă respectați întocmai obligația legală și morală de a nu părăsi locul de domiciliu/de carantină pe perioada impusă de DSP Covasna. Nu trebuie să puneți în pericol sănătatea, sau chiar viața concetățenilor, prietenilor Dvs. Reamintesc, că nerespectarea obligației constituie contravenție, sancționată cu amendă de până la 200.000 lei, iar în eventualitatea în care fapta va avea ca urmare răspândirea bolii, veți suporta și consecințele penale prevăzute de art. 352 C. Penal ( închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă). În numele colectivității locale, vă mulțumesc pentru înțelegere și conformare”.  

*s-a adăugat precizarea că Virgil Brașoveanu a fost plecat și luni și marți, la biroul din Covasna, preț de câteva ore. 

**s-a revenit asupra textului cu precizarea că tânăra de 16 a fost dusă la Păpăuți, nu femeia în vârstă de 78 de ani.  

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.