SOCIAL 26 iunie 2013

Medicii covăsneni amenință cu greva

de Székely Emőke | 590 vizualizări

Aceștia cer salarii decente și condiții de lucru mai bune

Medicii din județul Covasna vor fi întrebaţi în zilele următoare dacă doresc sau nu să participe la acțiunile de protest ale medicilor care sunt anunțate la nivel național. Reprezentanta medicilor din județul Covasna, Lucia Șereș, a vorbit despre problemele pe care le întâmpină cadrele medicale, în special cele care lucrează în spitale, spunând că are colegi care sunt atât de obosiți și stresați că nici nu le mai pasă de grevă. „Cu toate acestea trebuie să luăm măsuri pentru că așa o criză profundă în rândul medicilor nu a mai existat ân ultimii 20 de ani” – este de părere Lucia Șereș.

Toată lumea dă în medici?

Președinte al Colegiului Medicilor de Familie, Lucia Șereș este de părere că medicii sunt atacați din toate părțile și de multe ori pe nedrept. „Toată lumea atacă medicii, de parcă am face acțiuni de executare în public. Eu nu spun că nu se întâmplă și probleme, peste tot sunt și uscături, dar majoritatea medicilor își văd de treabă atât în județul Covasna, cât și în țară” – afirmă Șereș. Aceasta a spus că există și o ripostă la toate acuzațiile care se aduc medicilor, și anume Gala Medicilor, eveniment ce a avut loc săptămâna trecută la București, și unde și ea a primit o medalie din partea Asociației Pacienților pentru simplul fapt că a ales să profeseze acasă.

Lucia Seres Colegiul Medicilor iunie 2013

Exodul medicilor, o problemă acută

Deși în județul Covasna numărul medicilor care au plecat sau sunt pe cale de plecare din țară este nesemnificativ față de alte părți ale țării, Lucia Șereș spune că problema este prezentă și aici. „Trebuie să oprim acest exod al medicilor, iar acest lucru trebuie făcut în primul rând prin atragerea rezidenților. Aceștia însă sunt prost plătiți, așadar ar fi nevoie de salarii mai mari pentru ei. E adevărat, la Sfântu Gheorghe sunt încercări de a atrage medici, însă nu știu cum vor fi de ajuns 6 locuințe pentru necesarul de medici și asistenți, și să mai rămână și pentru artiști” – este de părere medicul. Lucia Șereș a mai spus că medicii ar trebui plătiți nu ca bugetari, ci ca liber profesioniști, ceea ce ar presupune altă grilă de salarizare.

Prea multe ture de gardă

Medicii cer de asemenea respectarea timpului de lucru european, ceea ce înseamnă 20 de ore de gardă pe lună. Potrivit Luciei Șereș, medicii români fac și 10 ture de gardă pe lună, ceea ce este prea mult, și din acest motiv doctorii sunt expuși stresului și mor mai tineri. „Banii nu sunt totul. Medicii lucrează și câte trei norme pentru că nu există personal suficient. De asemenea, avem nevoie de condiții de lucru decente pentru că cu mâna goală nu se poate face medicină. Cea mai mare problemă este la Urgență, unde este o lipsă acută de personal. Am fost contactată de managerul Serviciului de Ambulanță care a propus medicilor de familie să efectueze câteva ture de gardă pentru că nu sunt destui medici. Urmează să îmi anunț colegii să vedem dacă vor fi medici din Covasna care acceptă acest lucru” – afirmă Șereș.

Proteste urmate de demisii în bloc

Adunând toate aceste probleme, medicii doresc să se adreseze sindicatelor din sănătate, precum și asociațiilor pacienților pentru a urma împreună pașii pentru o acțiune de protest. Astfel în următoarele zile vor fi consultați medicii, sindicatele și pacienții, urmând ca în luna iulie, sau cel târziu august să aibă loc acțiuni de protest în stradă. Dacă Ministerul Sănătății nu va lua măsuri pentru a rezolva problemele medicilor din spitale, aceștia amenință că își vor da demisia în bloc. Acest lucru înseamnă închiderea acestor unități, însă Lucia Șereș spune că speră că nu se va ajunge atât de departe.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.