SOCIAL 5 aprilie 2011

La doar 16 ani se luptă cu leucemie granulocitară cronică

de Monica Vrânceanu | 1967 vizualizări
Georgiana Zin din Sfântu Gheorghe înfruntă boala zâmbind şi trăind aproape normal La prima vedere, este doar o adolescentă care nu îţi sare în ochi imediat, deoarece nu pare să se deosebească de fetele de vârsta ei. Dincolo de obrajii curaţi şi ochii senini însă, poţi ghici un zâmbet uneori vesel însă de cele mai multe ori trist, semn că ceva i-a tulburat totuşi liniştea anilor puţini şi speranţa unei vieţi absolut normale. Tratament de 10.000 de lei lunar Georgiana are 16 ani, este elevă

Georgiana Zin din Sfântu Gheorghe înfruntă boala zâmbind şi trăind aproape normal

La prima vedere, este doar o adolescentă care nu îţi sare în ochi imediat, deoarece nu pare să se deosebească de fetele de vârsta ei. Dincolo de obrajii curaţi şi ochii senini însă, poţi ghici un zâmbet uneori vesel însă de cele mai multe ori trist, semn că ceva i-a tulburat totuşi liniştea anilor puţini şi speranţa unei vieţi absolut normale.

Tratament de 10.000 de lei lunar

Georgiana are 16 ani, este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional Mihai Viteazul și se pregăteşte să devină învăţătoare, însă suferă de leucemie granulocitară cronică. A aflat de boală în urmă cu mai puţin de un an, iar de atunci urmează un tratament costisitor, de 10.000 de lei lunar.

Georgiana Zin pare mai degrabă timidă şi încurcată atunci când trebuie să vorbească despre ea însăşi şi cu atât mai mult despre boală, spunând că are senzaţia că dacă nu pomeneşte despre aceasta poate să o lase cumva în urma sa. Dar asta este doar o impresie, deoarece boala nu a dispărut şi nici nu va dispărea vreodată.

“Totul a început anul trecut, în luna octombrie. Pur şi simplu mi s-a umflat faţa, după care a început să mi se umfle tare piciorul stâng, glezna, totul. Am mers cu părinţii la Urgenţe, după care am stat o noapte în spital, pentru analize. Şi au urmat alte analize, altele şi iar altele, pentru că ieşeau proaste şi trebuiau repetate. După care au început drumurile la Bucureşti, ca să aflăm exact de ce anume sufeream”, spune Georgiana, care-şi aminteşte că de la Sfântu-Gheorghe a fost îndrumată fie spre Cluj, fie spre Bucureşti.

Speranța unui tratament

Odată ajunsă la Bucureşti, adolescenta a intrat într-un nou set de analize, iar finalizarea acestora a adus verdictul: leucemie granulocitară cronică. Spune că s-a speriat tare la început, iar părinţii ei au fost pur şi simplu distruşi, speranţa fiind dată apoi de posibilitatea urmării unui tratament.

“După analizele de la Bucureşti mi s-a spus că am această formă de leucemie, caracterizată fiind prin splina foarte mare şi un număr foarte ridicat de leucocite”, ne povesteşte Georgiana, care la debutul bolii a avut splina mărită mai mult decât dublu, analizele relevând 180.000 de leucocite şi 90.000 de trombocite în sângele său.

“Sigur că am fost foarte speriată la început, pentru că nu ştiam ce mi se întâmplă şi însăşi denumirea bolii era una de speriat. Când am început însă analizele şi tratamentul, am început să înţeleg că pot fi bine dacă mă ţin de tratament, dacă urmez indicaţiile medicilor, am grijă să nu fac sport foarte mult... Pot spune că încerc să trăiesc normal acum, pentru că nu vreau să mă las doborâtă de boală, nici nu prea vreau să mă gândesc prea mult la asta”, mai spune Georgiana.

Vrea să devină învățătoare

Tânăra zâmbeşte mult şi spune că vrea să devină învăţătoare, pentru că iubeşte copiii; nici prin cap nu-i trece că boala de care suferă ar putea să-i afecteze iremediabil viitorul şi e convinsă că dacă îşi urmează tratamentul niciun alt pericol nu o poate urmări. Spune că e optimistă şi crede că asta a ajutat-o de fapt foarte mult în ultima perioadă, apreciind că la moralul său ridicat au contribuit şi prietenii, colegii, care nicio clipă nu au tratat-o diferit faţă de momentul în care a aflat de boală.

Pentru familia Zin, însă, boala Georgianei a devenit prima înainte de orice, părinţii făcându-şi permanent griji legate de ceea ce ar putea să se întâmple cu tânăra. Pentru a-i asigura medicaţia necesară, s-a întocmit un dosar pentru Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), ajutorul de aici venind doar în ultimele luni şi nu de la începutul tratamentului; documentaţia dosarului, cu analizele la zi, trebuie însă înaintată periodic către Casă, existând chiar şi riscul de a nu mai fi aprobat la un moment dat.

“Nu ştiu ce s-ar întâmpla dacă ar trebui cumpărate medicamentele ce-i sunt necesare, deoarece întreruperea tratamentului înseamnă practic recidiva bolii, ne-am întoarce de unde am plecat sau poate că ar fi şi mai rău... La finele lunii acesteia vom depune din nou dosarul, pentru orice eventualitate avem ceva bani strânşi pentru medicamente, de la oameni care au vrut să doneze, iar suma respectivă ar acoperi cheltuielile pe o lună şi jumătate”, spune mama Georgianei, Daniela, subliniind că a încercat să evite să ceară bani altora, atâta vreme cât din ajutorul de la CAS şi din bugetul familiei s-au putut suporta deocamdată cheltuielile cu medicamentele şi analizele săptămânale pe care tânăra trebuie să le facă.

Potrivit Danielei Zin, forma de leucemie granulocitară care o afectează pe Georgiana este una genetică şi foarte important este faptul că aceasta a fost descoperită în stadiul incipient.

În luna iunie, Georgiana va efectua un nou set de analize, cărora li se va ataşa analiza genetică realizată de curând, pentru a se vedea stadiul bolii şi dacă este necesară schimbarea actualului tratament cu unul mai puternic.

Fără simptome sau semne de boală

Leucemia granulocitară cronică este o afecţiune malignă, cronică, ce apare prin transformarea neoplazică la nivelul celulei stem pluripotente şi este caracterizată prin creşterea de granulocite şi prin prezenţa în majoritatea cazurilor a unei anomalii cromozomiale - cromozomul Philadelphia, denumit după oraşul american unde se afla grupul de cercetători care l-a descoperit.

O mare parte dintre cei afectaţi de această formă de leucemie nu prezintă simptome sau semne de boală, afecţiunea fiind diagnosticată la un examen de rutină. O treime dintre pacienţi prezintă însă splină mare şi dureroasă.

Tratamentul are drept scop reducerea numărului de leucocite la valorile normale şi scăderea bazofilelor. În tratament se folosesc citostatice: hidroxiuree, busulfan, interferon alfa recombinat, iar o opţiune terapeutică este transplantul medular alogenic sau autolog.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Vladareanu Andrei, 23 aprilie 2011
Nici nu am stiut pana nu am citit acest articol ca fata aceasta este bolnava.Vazand-o la scoala parea o fata inocenta,o simpla tanara care zambea cand vedea pe toata lumea.Imi pare nespus de rau ptr citeste integral
ANY, 6 aprilie 2011
MULTA ,MULTA SANATATE SA-TI DEA DUMNEZEU !!!!!!!!! DOAMNE AJUTA!!
Cristian, 5 aprilie 2011
In primul rand, rog redactia sa imi trimita daca e cu putinta o adresa de e-mail,nr.de telefon,etc... ma rog- contact de orice fel ai Georgianei. In al doilea rand e bine de stiut faptul ca, cu boala citeste integral
lili, 5 aprilie 2011
Multa, multa sanatate si noroc in viata. Georgiana, sa dea Dumnezeu sa reusesti sa-ti realizezi visele frumoase....
un cetatean, 5 aprilie 2011
Cum poate fi ajutata fata asta? Dati-ne un numar de cont ceva? Poate adunam ceva banii.Creatorul Universului sa-ti pazeasca si sa-ti vegheze scanteia vietii,ca sa te poti vindeca,nu ocoli medicina citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.