SOCIAL 1 februarie 2021

Întorsurenii se vor putea înscrie pentru a dona sânge

de David Leonard Bularca | 793 vizualizări

Acțiunea este un parteneriat între Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe și primăria din Întorsura Buzăului

Din cauza pandemiei de coronavirus, colectele mobile nu au mai putut fi realizate de Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Sfântu Gheorghe. Astfel, după cum anunțam la jumătatea lunii ianuarie în articolul, Criza naște idei: inovație covăsneană pentru salvarea de vieți, s-a conceput un plan de acțiune pentru a crește numărul donatorilor de sânge covăsneni. Fiecare Primărie care a acceptat parteneriatul, va întocmi liste cu cetățenii care își doresc să doneze sânge, iar tot autoritatea locală va asigura și transportul către CTS. Primarul orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a spus, pentru Observatorul de Covasna, că în următoarele zile se vor deschide listele de înscrieri. 

Cetățenii din Întorsura Buzăului care vor să doneze sânge, vor trebui să fie cu ochii pe site-ul și pe pagina de Facebook a Primăriei, căci acolo se vor face anunțurile cu privire la acest subiect.

„Am avut o discuție cu domnul subprefect Cosmin Boricean, cu domnul director al Centrului de Transfuzii, pentru a le asigura sprijinul nostru. Vom pune la dispoziție autobuze școlare pentru transportul acestor oameni (n. red. care vor să doneze) spre Sfântu Gheorghe, la Centrul de Transfuzii. Am primit o adresă din partea lor (n. red. a Centrului de Transfuzii), în care ni se solicită să începem să facem acele liste. Am transferat această sarcină către un angajat al Primăriei, pentru a gândi o modalitate de a face această listă și de a duce oamenii către Sfântu Gheorghe. Nu vor putea fi mai mult de 10 oameni într-o mașină, din cauza contextului actual pandemic. Așa că, îndrum pe această cale, pe oricine este dornic să doneze, să vină în sprijinul Centrului de Transfuzii, care ne-a solicitat acest lucru. Pe pagina oficială a Primăriei și pe Facebook-ul Primăriei vom afișa o listă unde oamenii se pot înscrie”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Raul Urdă. 

În contextul pandemiei, numărul donatorilor a scăzut drastic, iar nevoie de sânge este în permanență. Tuturor donatorilor înscriși pe liste, cu o zi înainte de a merge la CTS, li se va face un test rapid antigen COVID și vor primi gratuit măștile care sunt obligatorii în microbuz, explica directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Covasna, dr. Andy Rosin, la jumătatea lunii ianuarie.

Ca de obicei, donatorii vor primi tichete de masă pentru ziua în care s-au oprit din activitățile zilnice și s-au gândit la cei aflați la nevoie.

Cei interesați să își ajute semenii, chiar și în contextul actual, trebuie să știe care sunt condițiile pentru a putea dona, potrivit informațiilor CTS: vârsta 18-60 ani; greutate minimă 55 kg; stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele 2 săptămâni); mic dejun și lichide (apă, ceai, cafea, lapte) servite înainte de donare (obligatoriu!); interzis consumul de băuturi alcoolice cu 48 ore înainte de donare; interzis fumatul 2 ore înainte și după donare.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.