STIREA ZILEI 15 ianuarie 2021

Criza naște idei: inovație covăsneană pentru salvarea de vieți

de Daniela Luca | 1648 vizualizări

Donatorii de sânge din orice zonă a județului vor avea parte de transport gratuit și testare COVID

Locuitorii județului Covasna care vor să doneze sânge, dar nu au cum să ajungă la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Sfântu Gheorghe vor fi ajutați de autorități. Transportul le va fi asigurat gratuit cu microbuzele școlare. Ideea a fost gândită de CTS, iar în sprijin au venit Prefectura și Consiliul Județean Covasna. În schemă intră și primarii, prin autoritățile locale, care vor face liste cu doritori. Oamenii vor fi testați pentru a vedea dacă sunt infectați cu COVID-19.

Colectele mobile ale Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) din județul Covasna care au avut loc pe raza județului și dincolo de aceasta, în localități brașovene ca Victoria, Prejmer sau Bod, asigurau anual aproximativ jumătate din cantitatea totală de sânge. În condițiile actuale însă, acestea nu pot fi reluate, așa că reprezentanții Centrului au venit cu o idee inovativă, care, din fericire, a fost sprijinită de autoritățile județene, dar și de cele centrale. 

Așadar, covăsnenii care locuiesc departe de Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe și care își doresc să doneze sânge, vor putea să ajungă în reședința de județ cu microbuzele care vor fi puse curând la dispoziție special pentru acest scop. Oamenii vor fi va fi informați din timp despre această posibilitate, spun autoritățile județene.  

„Acest program are scopul de a aduce colecta de sânge din județul nostru la normalitate. (...) Împreună cu Prefectura Județului Covasna, împreună cu domnul subprefect am făcut demersuri la Guvern, la Ministerul Sănătății și Ministerul Învățământului. De la cele două ministere am obținut aprobarea ca să putem organiza transportul donatorilor de sânge la Sfântu Gheorghe cu microbuze pentru școală. Desigur, trebuie să ne organizăm împreună cu primarii din județ. Avem rugămintea către ei să ne ajute cu recrutarea donatorilor de sânge. (...) Avem și rugămintea către cetățeni ca să se prezinte la donarea de sânge, pentru că la nivel național și desigur că și în județul nostru sunt probleme cu colectarea de sânge”, a spus joi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

Primarii au fost deschiși și receptivi, spune el, iar cel mai probabil acțiunea va debuta în zona Întorsurii Buzăului. 

Inițiativa ar putea servi drept exemplu și pentru alte județe în care e „secetă” de sânge 

Subprefectul județului Covasna, Cosmin Boricean, a precizat că acest program va readuce la viață activitatea Centrului de Transfuzii și că va ajuta atât județul Covasna, cât și județele din jur.

„La sfârșitul anului trecut, la invitația domnului doctor (n. red. Andy Rosin) am participat la o discuție împreună cu dumnealui și cu domnul președinte a Consiliului Județean pentru a găsi soluții pentru un program-pilot pe care dumnealui l-a gândit și l-a propus pentru județul Covasna. Am încercat să ne uităm care ar fi soluțiile legale logice și bune pentru a ajuta Centrul de Transfuzii din Sfântu Gheorghe, și, deși suntem un județ mic, este unul dintre Centrele de Transfuzii cu rezultate remarcabile. Astfel am creionat împreună acest proiect-pilot. Împreună cu domnul președinte al Consiliului Județean am transmis către Guvernul României la Ministerul Sănătății ceea ce dorim să facem aici. Poate chiar să fie luat ca și model de alte județe. Am primit avizul și suportul dumnealor”, a spus în cadrul aceleiași conferințe, subprefectul Cosmin Boricean. 

„Doar astfel se poate rezolva această acută lipsă de sânge”

Reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) din județul Covasna au informat în repetate rânduri că nevoia de sânge este acută în prezent, pentru că a scăzut drastic numărul donatorilor. Conform acestora, acțiunea se va desfășura în condiții de siguranță maximă pentru sănătatea donatorilor și a personalului Centrului. Toți cei care se vor înscrie pe liste vor fi testați pentru COVID-19.  

„La nivel național, în anul 2020, colecta de sânge a scăzut la sub jumătatea anului 2019, din motive absolut logice. Oamenii au fost speriați, au stat în case. A fost întâi starea de urgență, apoi această stare de alertă permanentă. Doctorul Arafat, zic eu că pe bună dreptate, a interzis colecta mobilă din care noi ne strângeam cam jumătate din cantitatea de sânge pentru că nu toate zonele țării sunt pregătite să respecte niște norme foarte stricte. Doar astfel se poate rezolva această acută lipsă de sânge. (...) Cu o zi înainte să plece microbuzele o asistentă medicală de la noi va merge și le va face celor care se vor înscrie pe listă pentru ziua următoare teste rapide antigen COVID. Am obținut sponsorizări de la trei firme din județ. Am cumpărat aceste teste rapide și am luat cele mai bune exemple de pe piață, făcute în Statele Unite, pe aur coloidal, teste a căror valoare clinică este similară cu a PCR-ului. Aceste persoane vor fi testate cu o zi înainte, vor primi în mod gratuit de la noi măști de protecție și vor fi rugate să își asume angajamentul că vor purta corect masca pe toată durata transportului și a staționării la noi în Centrul de Transfuzie. Condițiile de securitate epidemiologică sunt mult mai stricte decât cele care le sunt oferite donatorilor care vin în mod normal la Centru”, a explicat directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Covasna, dr. Andy Rosin. 

Conform acestuia, dacă fiecare primar din județ va recruta câte cinci persoane pe săptămână, se va depăși cantitatea de sânge donată în 2019. 

Componentele sanguine vor fi folosite pe viitor și la spitalele din Covasna și Baraolt 

Dr. Andy Rosin a precizat că celor două spitale din județ care au dreptul să folosească componente sanguine, din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, li se vor alătura pe viitor și spitalele din Baraolt și Covasna. Acest lucru va duce la o nevoie și mai acută de sânge. În plus, e nevoie de mai mulți donatori pentru că operațiile de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” devin din ce în ce mai complexe. 

„Asta înseamnă că oamenii care au apendicită nu vor mai trebui să meargă din Baraolt la Sfântu Gheorghe, pentru că nu e voie să fie operați acolo dacă nu pot fi transfuzați în cazul unui incident operatoriu, ci vor putea fi operați liniștit la ei la Baraolt. La fel și cei din Covasna. (...) Deci nevoia de sânge va fi din ce în ce mai mare. Mai mult, spitalul Județean Sfântu Gheorghe are niște specialități medicale la care nici nu visam acum cinci sau zece ani. Chirurgie vasculară nu era aici la noi. Toate aceste specialități sunt mari consumatoare de componente sanguine. (...) Ca întotdeauna, noi fiind cel mai mic județ din țară, facem primii așa ceva și suntem cobaii naționali. Dacă metoda dă rezultate la noi, probabil că se va extinde și în alte județe”, a mai spus dr. Andy Rosin. 

Donatorii vor primi în continuare tichete de masă, însă recompensa adevărată este alta, spune directorul CTS Covasna. 

„Recompensa maximă este că le validăm starea de sănătate, le confirmăm că sunt sănătoși și asta o facem cu acel test COVID înainte, făcându-le un panel complet de analize – hemoleucogramă, biochimie și virusologie. (...) Astea sunt lucrurile pe care noi le oferim și le-am oferit dintotdeauna și le mai oferim ceva – donarea de sânge e un act sănătos pentru organism”, a mai punctat dr. Andy Rosin.

Donatorii – între frica de infectare și dorința de a ajuta 

Vestea a fost văzută cu ochi buni de cei care și-au dorit să doneze până acum, însă n-au reușit, din diverse motive, să ajungă la Centrul de Transfuzii Sanguine din reședința de județ. 

„Mi se pare o idee foarte bună, pentru că, într-adevăr, acum este mai greu ca oricând să mergi să donezi, având în vedere că distanța este destul de mare. Eu voiam să merg oricum să donez, dar mergeam cu microbuzul obișnuit, unde, știm cu toții, riscurile să iei noul coronavirus sunt foarte mari, căci nu toată lumea respectă regulile. M-aș înscrie cu siguranță pe liste. Trebuie să conștientizăm că, mai ales în situația de față, este un gest foarte ușor de făcut pentru noi, dar care salvează cu adevărat vieți”, ne-a spus David, un tânăr din Întorsura Buzăului. 

Există însă și situații în care frica și nesiguranța îi determină pe potențialii donatori să mai amâne deplasarea la Centrul de Transfuzii. 

„Sunt de acord cu donarea de sânge. Trebuie să ne ajutăm unii pe alții ori de câte ori avem posibilitatea. Însă, în zilele pe care le trăim astăzi, frica de a mai dona sânge își  „face auzită prezența”, deoarece oamenilor le este frică, cu toate că acest demers este unul sigur, le este frică de cel mai mic risc care ar putea apărea legat de virusul care a pus stăpânire pe noi. Aș dona și nu aș dona sânge. Știu că pentru unii oameni asta înseamnă o nouă șansă la viață, însă, cum am spus mai devreme, frica și nedumerirea tind să aibă un punct în plus, dar oricând se poate schimba această părere”, ne-a spus o tânără din Întorsura Buzăului. 

Cei interesați să își ajute semenii, chiar și în contextul actual, trebuie să știe care sunt condițiile pentru a putea dona, potrivit informațiilor CTS: vârsta 18-60 ani; greutate minimă 55 kg; stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele 2 săptămâni); mic dejun și lichide (apă, ceai, cafea, lapte) servite înainte de donare (obligatoriu!); interzis consumul de băuturi alcoolice cu 48 ore înainte de donare; interzis fumatul 2 ore înainte și după donare.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.