SOCIAL 31 mai 2011

În Covasna avem câte un pensionar la fiecare angajat

de Monica Vrânceanu | 844 vizualizări
Judeţul Covasna se clasează în prima jumătate a ţării la valoarea medie a pensiei, cu 718 lei O hartă a pensiilor și pensionarilor țării plasează județul Covasna pe penultimul loc din țară în ceea ce privește numărul pensionarilor, județul nostru clasându-se ceva mai bine atunci când vine vorba de media valorii pensiilor. Potrivit unor date provenite de la Institutul Național de Statistică (INS), referitoare la ultimul trimestru al anului trecut, numărul total al pensionarilor din Romania este de 4,77 milioane, iar pensia medie la

Judeţul Covasna se clasează în prima jumătate a ţării la valoarea medie a pensiei, cu 718 lei

O hartă a pensiilor și pensionarilor țării plasează județul Covasna pe penultimul loc din țară în ceea ce privește numărul pensionarilor, județul nostru clasându-se ceva mai bine atunci când vine vorba de media valorii pensiilor. Potrivit unor date provenite de la Institutul Național de Statistică (INS), referitoare la ultimul trimestru al anului trecut, numărul total al pensionarilor din Romania este de 4,77 milioane, iar pensia medie la nivel național a fost de 743 lei.

Cele mai mari pensii le au, așa cum era de așteptat, bucureștenii - cu 947 de lei pensia medie lunară, în vreme ce în județul Giurgiu există cele mai mici pensii - 596 lei.

Chiar dacă județele Covasna și Harghita sunt considerate a fi cele mai sărace din țară, cele două nu stau totuși atât de prost la valoarea pensiei medii lunare. Astfel, județul nostru a înregistrat o pensie medie de 718 lei, ceea ce ne clasează pe locul 17 în topul celor 41 de județe, urmați fiind de Harghita, cu o pensie medie lunară de 717 lei. Județe care s-ar crede că o duc mai bine decât noi – Arad, Mureș, Bihor sau Satu-Mare – au pensii medii lunare mai mici. Există un singur județ unde pensia medie este peste 900 de lei pe lună, două județe unde pensia medie este între 800 și 900 de lei pe lună, 20 de județe unde pensia medie este între 700 și 800 de lei pe lună, 17 județe unde pensia medie este între 600 și 700 de lei pe lună, respectiv, un singur judeţ unde pensia este sub 600 de lei.

Prea puţini angajaţi

Situația bună a județului Covasna se schimbă însă atunci când vine vorba de numărul pensionarilor, raportat la cel al locuitorilor și mai ales la cel al salariaților, fondul de pensii fiind susținut de angajații de azi.

Cu o populație de 222.449 locuitori la ultimul recensământ din anul 2002, județul Covasna avea, potrivit INS, un număr de 44.412 pensionari la finele anului trecut. Poate că la prima vedere acest număr nu ar fi unul alarmant - mai ales dacă ne comparăm cu alte județe, însă trebuie ținut cont de faptul că suntem cel mai mic județ al țării, cu o rată a șomajului destul de ridicată. Mai exact, avem 44.412 pensionari, care s-au mai înmulțit, probabil, în ultimele luni, susținuți de 46.447 de persoane angajate în județ; acestei realități i se adaugă faptul că în vreme ce pensia medie lunară este, după cum s-a văzut, una destul de ridicată la noi în județ, nu la fel se poate spune despre salarii, județul Covasna fiind recunoscut drept județul cu cele mai mici salarii din țară, un salariu mediu pe economie fiind de 1.135 de lei.

„Din păcate statisticile confirmă o realitate tristă. Tinerii cresc şi se dezvoltă foarte bine în Sfântu Gheorghe până la 18 ani. Apoi pleacă la studii, caută oportunităţi mai bune, o ofertă de angajare mai bună şi tot aşa. Puţini dintre ei se mai întorc, iar cei care fac asta, se întorc tocmai pentru o pensie liniştită. Cred că e nevoie de o dezvoltare mult mai atentă a mediului universitar în acest oraş, printr-o investiţie atât în infrastructură dar şi în cadre didactice, astfel încât oferta educaţională să devină tentantă. Momentan eu nu văd niciun beneficiu pentru cineva, în afara celui financiar, de a face facultatea la Sfântu Gheorghe. De asemenea mediul economic trebuie stimulat, oferta de muncă trebuie să fie suficient de bună pentru a aduce înapoi tineri capabili”, e de părere Dani Şanta, om de afaceri, fost jurnalist şi membru al Asociaţiei Pentru Comunitate.

Printre primii la şomaj

În total, România numără 4,77 milioane de pensionari. Potrivit Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), rata șomajului înregistrată la sfârșitul lunii aprilie 2011, la nivel național, a fost de 5,41%, iar numărul total al șomerilor înregistrați în evidențele agențiilor județene a fost de 493.438 de persoane. Cele mai ridicate niveluri ale ratei șomajului au fost atinse în județele Vaslui (10,15%), Dolj (9,36%), Teleorman (9,19%), Mehedinţi (9,17%), urmate de judeţele: Buzău (8,66%), Covasna (7,95%), Alba (7,73%), Galaţi (7,59%), şi Ialomiţa (7,44%). Din totalul șomerilor înregistrați la nivel național, 200.633 au fost șomeri indemnizati și 292.805 neindemnizați. Numărul șomerilor indemnizați a scăzut cu 31.088 persoane, iar numărul șomerilor neindemnizați a scăzut cu 15.140 persoane fata de luna precedentă.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Cititor, 1 iunie 2011
Interesant. "Judeţul Covasna se clasează în prima jumătate a ţării la valoarea medie a pensiei, cu 718 lei". O simpla intrebare: pensiile magistratilor, militarilor, politistilor sunt incluse in citeste integral
kf, 1 iunie 2011
sa clarificam: 20%-angejati, 20%-pensionari, 8%-someri rezulta 52%-copii si persoane care nu lucreaza. Asta inseamna ca 1 angajat trebuie sa intretina 5 parsoane (pe el insusi, 1 pensionar, si inca 3 citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.