După trei răzgândiri succesive, primarul Leca Băncilă e mulţumit de situaţia actuală a Spitalului din Întorsura Buzăului
În prima fază a descentralizării sistemului sanitar, când spitalele au trecut de la Ministerul Sănătăţii la autorităţile locale, primarul Întorsurii Buzăului, Leca Băncilă, refuza public predarea de către Minister la Consiliul Local Întorsura Buzăului a secţiei externe (locale) a Spitalului Judeţean şi a clădirii noi ce aparţinea de aceasta. Prin urmare, aşa-zisul „Spital de la Întorsura” rămânea în administrarea Spitalului Judeţean, iar clădirea păstra un statut incert între constructor - minister şi Consiliul Judeţean.
La nici un an, adică sfârşitul anului trecut, primarul Leca Băncilă revine asupra deciziei cerând Consiliului Judeţean, printr-o adresă, trecerea spitalului din oraş în subordinea Consiliului Local motivând o viitoare investiţie privată şi transformarea acestuia în azil pentru bătrâni.
Ieri, după reorganizarea sistemului sanitar covăsnean propusă de ministrul Cseke Attila, adică preluarea în administrare de către Spitalul de Cardiologie Covasna a Spitalului „Dr. Horia Radu” din Vâlcele și a Spitalului Orășenesc Covasna, primarul Întorsurii revine asupra deciziilor anterioare spunând că status-quo-ul actual (adică administrarea spitalului de către Consiliul Judeţean prin Spitalul Judeţean) este în regulă şi poate să continue.
Salvarea Spitalului - comasarea cu Cardiologia
Înainte de apariția listei de comasare a unităților spitalicești a Ministerului Sănătății (MS), la nivel local a existat un proiect prin care se arăta că salvarea secției întorsurene, inclusiv a clădirii destinate a se transforma cândva într-un adevărat spital, ar fi fost posibilă odată cu trecerea acesteia în administrarea Spitalului de Cardiologie. Proiectul mai prevedea lărgirea serviciilor medicale, precum și multe alte schimbări care ar fi creat aici posibilitatea existenței unor pacienți în mod constant, astfel încât unitatea să se poată susține financiar. Pe de altă parte, primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a prezentat Consiliului Județean (CJ) Covasna - de care aparțin SJU și implicit secția, o propunere de trecere a acesteia la autoritățile locale. Peste toate acestea, a venit și poziția CJ, care nu a ascuns niciodată faptul că secția de la Întorsura consumă prea mulți bani, deci ar fi de dorit debarasarea de aceasta. În cele din urmă, chiar dacă la MS s-a propus inclusiv preluarea secției întorsurene de către Cardiologia de la Covasna, Ministerul a decis să lase această secție în mâna localului.
Ocazie pierdută din orgoliu personal?
Medicul-șef al secției externe a SJU de la Întorsura Buzăului, Vasile Iliuță, de altfel unul dintre cei doi medici care au mai rămas să deservească acest stabiliment sanitar, crede că trecerea la Spitalul de Cardiologie Covasna era cea mai bună soluție, fiind convins că Primăria nu va putea suporta cheltuielile cu o unitate sanitară care oricum are lipsă de medici și de dotări.
„Nu știu încă ce anume va fi cu secția de la Întorsura, dar în mod sigur va trebui luată o decizie până pe 1 aprilie. După publicarea de către Minister a listei cu spitalele comasate, care nu ne-a cuprins, au rămas două variante: trecerea la Primărie și continuarea ca secție externă a SJU. Varianta aleasă de către primarul Leca Băncilă este însă una de orgoliu personal, deoarece Primăria este săracă, nu are bani, nu există susținere financiară în zonă. Singura soluție era trecerea la Cardiologie, ar fi fost o gură de oxigen, era o variantă bună însă primarul a stricat-o”, a declarat Vasile Iliuță.
Deficit anual de 1,2 milioane de lei
Secția de la Întorsura Buzăului funcționează în condiții grele cu medici puțini și fără bani mulți, iar discuțiile legate de aceasta nasc permanent controverse, mai ales că orașul are o clădire imensă, construită de-a lungul a mai bine de zece ani, care e nefolosită. Astfel că fără personal, fără medicamente şi fără instrumentar asistenţa sanitară este precară, iar oamenii din zonă sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri, la Brașov sau la Sfântu Gheorghe, atunci când vine vorba de chestiuni spitalicești mai complexe. Practic în acest moment cazuistica spitalului este transferată la Sf. Gheorghe cu ajutorul unei salvări.
Directorul SJU Sfântu Gheorghe, Andras Robert, în subordinea căruia se află şi secţia externă de la Întorsura Buzăului, a declarat că întreaga situație va fi analizată în perioada următoare, urmând a se lua o decizie clară în ceea ce privește soarta acestuia.
”Vom cântari atent toate opţiunile, funcție de care vom lua o decizie privitoare la secția de la Întorsura. Cert este că, în prezent, secția produce SJU un deficit anual de 1.200.000 lei, sumă din care s-ar putea asigura acoperirea altor cheltuieli vitale din punct de vedere al funcționării spitalului”, a declarat Andras Robert.
Primarul, în schimb, e mulţumit de actuala situaţie
Primarul Leca Băncilă se declară încântat de decizia MS și, chiar dacă are un proiect referitor la preluarea de către Primărie a secției, spune că cea mai bună soluție în prezent este ca aceasta să rămână în continuare sub aripa SJU.
„Cred că decizia Ministerului de a nu trece secția de la Întorsura Buzăului la Cardiologie Covasna este una foarte bună, aceasta trebuind să rămână la SJU, iar printr-un efort comun, al autorităților locale și celor județene, această secție să ajungă, în doi-trei ani, să se țină pe picioarele sale”, a declarat Leca Băncilă.
Referindu-se la preluarea secției de către Primărie, Leca Băncilă a arătat că are un plan și o strategie pe care le va prezenta din nou către SJU și CJ. Potrivit planului pe preluare al primarului Băncilă, secția întorsureană ar putea răzbi prin susținerea concentrată nu doar din partea Primăriei Întorsura ci și a celor aflate în zonă, prin atragerea de medici inclusiv oferindu-le locuințe, introducerea ideii de co-plată și lărgirea ofertei de servicii către pacienți.
„Am discutat de mai multe ori cu Asociația comunelor din zona Întorsurii și toate administrațiile locale au fost de acord cu susținerea secției. Eu știu că declarativ e mai simplu și că faptic ar fi mai greu, dar cred că va trebui să facem cu toții eforturi”, a mai spus primarul.
Liderul PDL, Dan Manolăchescu, propune o dezbatere publică
Preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a declarat vizavi de acest subiect că orice caz de îmbolnăvire în zona Buzaielor e o tragedie, nefiind timp de suciri şi răsuciri.
„Să fie limpede că proiectul PDL este trecerea secţiei externe a SJ la Ministerul Sănătăţii, dacă altfel nu se poate, atunci prin intermediul Spitalului de Cardiologie Covasna. Glumiţe din astea cu găsirea de fonduri, atragerea de medici şi proiecte pe apartură se pot face atunci când ai la dispoziţie ani şi experienţă în domeniu. La ora la care vorbim orice caz de îmbolnăvire în zona Buzaielor e o tragedie. Nu avem timp de suciri şi răsuciri, ci trebie să acţionăm eficient. Dacă mâine facem trecerea la Cardiologie, spre exemplu, poimâine avem asistenţă sanitară în Întorsura. După aia avem timp să presăm guvernul PDL, PSD, PNL sau UDMR să dea spitalul aceluia care are un proiect viabil. Dar nu putem să facem asta pe spinarea bolnavilor din zonă.
Cred că autorităţle locale ar trebui să se gândească la oameni şi nu la vreun aranjament de parteneriat public-privat cu firme ce se vor grăbi să încarce facturile de sănătate ale întorsurenilor.
Cu toate astea consider că singurii care pot să decidă ce să facem cu asistenţa sanitară sunt doar localnicii aşa că vom iniţia o dezbatere publică în care întorsurenii să decidă ce şi cum în legătură cu spitalul. Ori în subordinea Ministerului Sănătăţii, ori în cea a Primăriei. Noi avem proiectul gata. Sper să aibă un proiect şi primarul Băncilă, astfel ca să putem să îi lăsăm pe cetăţenii zonei să decidă soarta sănătăţii lor”, a declarat Manolăchescu.