Din ce în ce mai mulți pacienți aduși la urgență
Spitalul Județean Dr. Fogolyán Kristóf din Sfântu Gheorghe este în opinia directorului medical, Antal Álmos, cea mai importantă instituție din județ. Tocmai din această cauză Spitalul merită atenție maximă din partea tuturor autorităților.
Marea problemă – urgențele
Mai ales la sfârșit de săptămână, secţia de urgențe din cadrul Spitalului este din ce în ce mai aglomerată. „Dat fiind faptul că la sfârșit de săptămână nu există serviciu de gardă la medicii de familie, ajung la urgență și pacienți ai căror cazuri nu sunt de fapt urgenţe. Din moment ce un pacient sună la ambulanță, aceasta se deplasează la fața locului și aduce pacientul la spital. Acesta este dreptul oricui, dar am ajuns să avem și cazuri de tensiune ridicată la camera de gardă. Aceste cazuri ar putea fi rezolvate de către medicii de familie, dacă ar face gardă, prin rotație, de exemplu” – este de părere Antal Álmos.
Medicii sunt obosiți
Managerul spitalului, András-Nagy Róbert, spune că serviciile de urgență sunt efectuate de cinci medici, în ture, și că este undeva de înțeles faptul că aceștia sunt obosiți și că nu întotdeauna vorbesc amabil cu pacienții. „Cunoaștem problema, este o realitate și încercăm să o remediem. Nu ne ascundem după deget, dar trebuie văzut și faptul că nu există la ora actuală medici specialiști de urgență care ar veni să lucreze la Sfântu Gheorghe. Normal că pentru aceștia Clinica de Urgențe de la Târgu Mureș este mult mai atrăgătoare decât un Spital Județean” – afirmă managerul instituției sanitare.
Oncologia – a plecat încă un medic
Secția de Oncologie din cadrul Spitalului Județean a rămas cu un singur medic specialist cu normă întreagă. De aceea conducerea poartă demersuri cu un alt medic din Brașov, pentru ca pacienții să nu aibă de suferit din această cauză. Noul medic va lucra la spitalul și policlinica din Sfântu Gheorghe cu jumătate de normă, în special după masa. Directorul medical, Antal Álmos, spune că situația nu este gravă pentru că în cazul bolnavilor de cancer tratamentul trebuie de cele mai multe ori doar supravegheat, acesta fiind prescris de cele mai multe ori în centrele universitare.
Un nou neonatolog
Nou născuții de la maternitatea din oraș se bucură de mai multă atenție, întrucât începând din această lună un nou medic își desfășoară activitatea aici. „Doamna doctor Gyulai Gabriella a lucrat la Gheorgheni și la Târgu Mureș. Are experiență în domeniul terapiei intensive la neonatologie, lucru pe care l-am luat în considerare la angajare” – a declarat András-Nagy Róbert. În legătură cu această secție din cadrul spitalului, Antal Álmos a spus că se doreşte dezvoltarea unui sistem de vizite care să satisfacă și curiozitatea vizitatorilor care doresc să vadă cât mai repede noul membru al familiei, dar să fie protejați şi nou născuții, aceștia fiind vulnerabili la orice boală.
Contracte cu CAS
Managerul spitalului a declarat că au încheiat contract cu CAS pe anul în curs pentru 1.715 cazuri lunar. Numărul cazurilor ce vor fi decontate este mai mic față de cel de anul trecut, când au fost finanțate 1.802 cazuri în fiecare lună. În cazul radiologiei și a serviciilor de imagistică valoarea contractată cu CAS a rămas la nivelul anului trecut, 15.000 lei/lună. Au fost încheiate și contractele pentru programele naționale (oncologie, diabet etc), în cazul acestora fondurile acoperind doar primele zece luni ale anului, urmând ca banii necesari lunilor noiembrie și decembrie să fie acoperiţi printr-o rectificare de buget.