CJE Covasna, despre droguri: „Fenomenul acesta este din ce în ce mai răspândit în rândul tinerilor”
Președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Covasna și, totodată, vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor (CNE), Marian Calcea, susține că fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai răspândit printre tineri. Declarația, oferită redacției CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, vine în contextul în care în București și Bacău au avut loc ample percheziții privind consumul de droguri în licee. Șapte tineri din București au fost reținuți, iar alte două persoane sunt sub control judiciar. În ceea ce privește cazul din Bacău, urmează să fie audiate peste 20 de persoane.
Marian Calcea susține că, atât pentru CJE Covasna, cât și pentru Biroul de Siguranță Școlară (BSS) din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna, combaterea consumului de droguri a devenit o prioritate.
„Din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Biroului de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, combaterea consumului și traficului de droguri în mediul școlar semnifică o prioritate comună, și pentru noi, cât bineînțeles și pentru aceștia”, a declarat Marian Calcea.
Elevii covăsneni vor putea semnala eventuale nereguli de la ei din școală – chiar și cu privire la consumul de droguri – odată cu lansarea noului site al CJE Covasna.
„Actualmente, lucrăm la lansarea noului website al CJE Covasna, în cadrul căruia vom avea un formular de alertă – pe care o să-l promovăm în campania noastră comună cu BSS, iar elevii ne pot semnala diferite probleme pe care le întâmpină în mediul școlar. Legat de consumul de substanțe interzise în școli, suntem conștienți că fenomenul acesta este din ce în ce mai răspândit în rândul tinerilor, din varii motive. Contează foarte mult, ca adolescent, să îți alegi cu atenție cercul de prieteni, să poți evolua constant”, susține reprezentantul elevilor.
El spune că tinerii ajung cel mai adesea să consume substanțe interzise fiind influențați de prieteni și încercând să facă parte dintr-un anumit grup.
„Din păcate, influența prietenilor, dar și această dorință sporită de «a încerca și a fi în rând cu ceilalți» este din ce în ce mai vastă, iar elevii trebuie să realizeze că o «distracție» temporară poate să devină, chiar într-un timp scurt, o reală adicție – conturată de un cerc vicios. În cadrul campaniei de antibullying pe care o vom organiza în aceste luni, vom avea invitați specialiști și din sectorul combaterii consumului și traficului de droguri, care vor aduce în fața elevilor informații despre riscurile reale ale acestor substanțe, cum putem părăsi diferite anturaje, plus multe altele”, a mai spus, pentru redacția noastră, Marian Calcea.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna au susținut, tot pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, că profesorii din județ au fost formați pentru prevenirea consumului de droguri în școli și că, la nivelul județului, s-au desfășurat și se desfășoară diferite activități pentru a preveni consumul de substanțe interzise în rândul elevilor.
Sursa foto: Marian Calcea/Facebook