Bugetul Ambulanţei e în aer pentru ultimele luni ale anului
Conducerea Ambulanţei Covasna nu se impacientează şi crede în rectificare
Ministerul Sănătăţii a redus bugetul pentru Serviciul de Ambulanţă, trecut din acest an în subordinea sa. Astfel, dacă în 2012 Ambulanţa avea un buget de 652.700.000 lei, în acest an bugetul este de 477.000.000 lei. Ministrul Eugen Nicolăescu a promis o rectificare, însă majoritatea oamenilor din sistemul de Ambulanţă simt deja nesiguranţă.
Președintele Federației Ambulanța din România, Gheorghe Chiș, a explicat că tăierea din buget are efecte directe asupra pacientului, deoarece se va simţi la investiţii, în condiţiile în care întreţinerea ambulanţelor este scumpă. În plus, la Ambulanţă există lipsă de personal şi cum nu se pot face angajări, nu există echipaje suficiente și medicamente. Potrivit lui Chiş, trimestrul patru al anului 2013 este total descoperit.
Directorul Ambulanţei Covasna, Török Zsuzsanna, este însă mult mai relaxată, spunând că temerile de acest fel sunt nejustificate, din moment ce s-a spus clar că bugetul nu e cel definitiv ci doar pentru nouă luni. Potrivit lui Török, bugetul pe nouă luni al Ambulanţei Covasna este de 4,3 milioane de lei, iar suma corespunde în mare cu bugetul primelor nouă luni din 2012.
„Din aceşti bani putem acoperi salariile, plata utilităţilor, materialele necesare la intervenţii şi combustibilul. Nu am primit însă bani pentru investiţii sau reparaţii capitale – probabil că aici se simte micşorarea”, a declarat Török, care spune că Ambulanţa Covasna are 133 de angajaţi.
Potrivit acesteia, investiţiile imediat necesare la Ambulanţa Covasna vizează în principal substaţiile. Astfel, ar fi nevoie de izolarea garajelor din staţia de la Târgu Secuiesc şi reamenajarea unor spaţii – inclusiv cele de dezinfecţie a maşinilor la Întorsura Buzăului. Török a mai spus că încă de anul trecut s-au cerut sume de investiţii şi reparaţii, suma solicitată în acest sens fiind de 1,1 milioane de lei; pentru că nu s-a primit nimic din aceşti bani, nu au fost lansate lucrări de investiţii care să fie apoi abandonate din imposibilitate de plată.