Bilanțul primelor două săptămâni SMURD în Covasna
SMURD Covasna și-a început activitatea în această lună și a intervenit deja la peste o sută de cazuri. În județ sunt deocamdată trei autospeciale SMURD, la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului, dar dacă este nevoie, echipajele se deplasează și în alte zone ale județului.
Paramedicii acordă primul ajutor
Fiecare echipaj SMURD este compus din trei membri, paramedici, care acordă primul ajutor de specialitate celor aflați la nevoie. „Paramedicii au absolvit primul modul de curs de prim ajutor de specialitate, așadar sunt oameni calificați în acest sens. În primele două săptămâni de funcționare a SMURD Covasna s-a intervenit la 117 cazuri, dintre care 18 au fost cazuri de traumatism, 22 cazuri cardiace, 2 accidente rutiere și 6 cazuri de intoxicații. Acestea au fost cele mai importante intervenții” – a declarat Camelia Mîndru, coordonatorul medical SMURD.
Paramedicii coordonați de medicii de la spital
Paramedicii de la SMURD care se deplasează la un caz sunt în permanență coordonați de personal medical de la spital. „Suntem în legătură permanentă cu paramedicii prin telefonul mobil și stația radio. De asemenea ei au beneficiat și de pregătire specială la Urgența din Sfântu Gheorghe, timp de o lună. Cu timpul vom evolua, poate că acești paramedici vor urma și alte module de curs de prim ajutor” – afirmă Camelia Mîndru.
Lipsă de personal
Șeful ISU Covasna, col. György Alfons, a declarat că nu în toate situațiile semnalate la numărul unic de urgență 112 trebuie să intervină echipajele SMURD. Avantajul acestora este că ajung mai repede la fața locului. „Nu putem trimite toate echipajele pe care le avem la un caz SMURD. Avem și alte misiuni de îndeplinit, cum ar fi stingerea incendiilor. Din păcate nu avem suficient personal la Întorsura Buzăului, unde sunt 6-7 persoane, dintre care dacă 3 pleacă în misiune SMURD, nu mai avem cu cine stinge incendiile” – afirmă György.
Alarme false
Conducerea ISU Covasna face apel la populație să nu abuzeze de numărul unic de urgență 112 și să sune doar în cazul în care într-adevăr este nevoie de ajutor. György Alfons a povestit un caz petrecut săptămâna trecută în satul Mărcușa, localitate izolată pentru câteva ore, după care a fost deszăpezită. O persoană care avea rude la Mărcușa a sunat la 112 pentru a le spune celor de acolo că Mărcușa este izolată, iar oamenii nu mai au nici alimente, nici apă. Echipajul ISU s-a deplasat la fața locului și a constatat că de fapt nu erau probleme. Șeful ISU spune că este risipă de resurse, care nu își au rostul. „Noi trebuie să fim pregătiți și să intervenim în cazul în care suntem apelați. Am cumpărat din banii noștri alimente și apă, iar când am ajuns la Mărcușa, ne-am dat seama că am mers degeaba” – spune György Alfons.