SOCIAL 21 decembrie 2022

3 centre comunitare pentru integrarea romilor sunt în lucru la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 413 vizualizări

În cartierele Őrkő, Ciucului și Câmpu Frumos din Sfântu Gheorghe vor fi construite centre comunitare de integrare (CCI) a persoanelor defavorizate, care trăiesc în sărăcie și în risc de excluziune socială. Dacă cel din Őrkő este finanțat cu fonduri europene, obținute de primărie prin Asociația GAL Sepsi, celelalte două sunt realizate din buget local. 

În ceea ce privește CCI-ul din zona Őrkő, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a spus recent, într-o conferință de presă, că a fost contractată firma care va derula lucrările și că, înainte de predarea amplasamentului pentru a începe efectiv treaba, trebuie eliberat terenul. 

Sunt câteva case sau construcții de altă natură care afectează mai mult locația gardului. Și acestea vor fi rezolvate pe parcurs. Am avut deja discuții și cu cei care au construcții de altă natură, și cu cele două familii care au casa afectată. Și în cazul lor o să găsim o soluție acceptată de ambele părți”, a declarat Tóth-Birtan Csaba. 

Investiția aici se ridică la peste 8,6 milioane de lei. 

Este de subliniat faptul că, deși termenul de finalizare al acestui centru este sfârșitul anului 2023, în Őrkő se va putea începe mai repede activitatea în CCI, pentru că va fi posibilă amenajarea sediului temporar la parterul unei case mari din zonă, cumpărată de primărie anul acesta pentru a servi drept locuință de necesitate. 

Viceprimarul a precizat și că autoritatea locală are în derulare încă două investiții, de această dată din fonduri proprii, de construire a încă două centre comunitare de integrare, în zona cartierului Ciucului, la parterul unui fost complex comercial, respectiv altul în cartierul Câmpu Frumos. 

Centrul comunitar din zona străzii Ciucului urmează să fie inaugurat, fiind aproape de finalizare. „Este aproape mobilat. Avem câteva obiecte care nu au fost achiziționate, dar cu începutul anului viitor, poate porni”, a spus viceprimarul. 

Pentru centrul din Ciucului, valoarea lucrărilor este de peste 451.000 de lei, iar investiția în dotări este cifrată la aproape 78.000 de lei. 

În Câmpu Frumos stăm cel mai prost, dar sperăm că și acolo în primăvară o să avem constructor. Avem proiectul tehnic predat și se lucrează la proiectul pentru autorizarea construirii. Momentan este în avizare de către ISU. În ianuarie în mod sigur o să avem proiectul gata și putem să demarăm licitația ca să contractăm constructor”, a spus Tóth-Birtan Csaba. 

Pentru centrul comunitar din Câmpu Frumos, primăria va investi peste 2,7 milioane de lei. 

Edilul a punctat și că, pentru cel puțin trei ani, autoritatea locală va asigura finanțarea funcționării celor trei centre comunitare, pentru că „nu au fost construite să rămână goale, ci să ajute comunitatea”. 

Aici se vor derula activități sub o abordare integrată. De coordonare se va ocupa Direcția de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, care va beneficia de sprijinul organizațiilor și fundațiilor din domeniu. 

Vor avea loc activități de pregătire profesională, vor fi amenajate birouri unde cei care fac aceste cursuri pot fi plasați în piața muncii sau pot primi mentorat pentru a păstra serviciul, vor fi amenajate centre de zi dedicate copiilor, Școala Părinților, programe de alfabetizare pentru adulți, se vor oferi servicii socio-medicale, adică screening medical, dar și ajutor pentru întocmirea documentelor (inclusiv buletin) și altele. 

În centrele din Őrkő și Ciucului vor fi amenajate și spălătorii, pe care le vor putea accesa locuitorii zonei. 

Se va lucra cu grupuri mici, va fi și consultanță psihologică individuală”, a mai spus Veres Nagy Timea, managerul de proiect al Asociației GAL Sepsi. 

Este util de reamintit că Asociația GAL Sepsi din Sfântu Gheorghe a reușit, cu ajutorul a 10 parteneri, să absoarbă aproape toată suma de 7 milioane de euro pe care a avut-o la dispoziție din partea Uniunii Europene pentru reducerea sărăciei și excluziunii sociale în municipiul reședință de județ. Organizația este în primele 10 din țară datorită acestei reușite, a spus managerul de proiect. Cea mai mare parte din bani, 4,5 milioane de euro, este folosită pentru această dezvoltare a infrastructurii în cartierul Őrkő. Restul, de 2,5 milioane de euro, vor fi utilizați pentru diverse programe necesare schimbării vieții oamenilor. 

***Votează Superlativele OCV 2022 AICI! Votul tău ne ajută să aflăm care sunt evenimentele și personalitățile locale care au marcat ultimul an și să le premiem în consecință. 
Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.