SOCIAL 14 decembrie 2022

7 milioane de euro, bani atrași de GAL Sepsi pentru investiții în zonele defavorizate

de Iulia Drăghici - Taraș | 592 vizualizări

Asociația GAL Sepsi din Sfântu Gheorghe a reușit, cu ajutorul a 10 parteneri, să absoarbă aproape toată suma de 7 milioane de euro pe care a avut-o la dispoziție din partea Uniunii Europene pentru reducerea sărăciei și excluziunii sociale în municipiul reședință de județ. Organizația este în primele 10 din țară datorită acestei reușite, spune managerul de proiect. Cea mai mare parte din bani este folosită pentru dezvoltarea infrastructurii în cartierele marginalizate. 

Astfel, din suma de 7 milioane de euro alocată spre accesare prin intermediul GAL Sepsi de autorități și organizații non-guvernamentale, actori locali care au o relație directă sau indirectă cu zonele marginalizate Őrkő, Ciucului și Câmpu Frumos (denumite și ZUM - Zone Urbane Marginalizate), 4,5 milioane de euro contribuie la dezvoltarea infrastructurală prin trei proiecte derulate în cartierele Őrkő, Ciucului și Câmpu Frumos. Cu acești bani sunt construite cele 50 de locuințe sociale, grădinița și centrul comunitar integrat. De implementare se ocupă Primăria Sfântu Gheorghe. 

O altă sumă, de aproximativ 2,5 milioane de euro, este utilizată pentru „servicii soft de resurse umane”. Aici intră investiții în schimbarea vieții oamenilor: programe educaționale, de servicii sociale, de ocupare a forței de muncă, mediere, consiliere, formare profesională, reglementări acte și altele. Sunt implicate în acest demers trei organizații coordonatoare: Asociația Caritas Alba Iulia (care are cinci parteneri), Fundația Creștină Diakonia și Serviciul de Ajutor Maltez (cu doi parteneri). 

„Spun cu o oarecare mândrie că suntem printre primele 10 GAL-uri din țară care au reușit să contracteze întreaga sumă, adică 236 de euro au rămas din această sumă de 7 milioane de euro. Asta înseamnă că am avut cinci apeluri de proiecte, șase proiecte câștigătoare, (...) 10 entități juridice. Grupul țintă al proiectelor este de 1.000 de persoane”, a spus marți, într-o conferință de presă, managerul de proiect GAL Sepsi, Veres Nagy Timea.

Din suma de 2,5 milioane de euro, 375.000 de euro sunt alocați pentru cheltuielile de funcționare a echipei de management GAL Sepsi pentru o perioadă de cinci ani. 

Proiectele trebuie încheiate până la finele lui 2023. 

Abordarea mono-sectorială pe care o făceam de zeci de ani nu funcționează. Nu se poate ca fiecare expert sau instituție să intervină numai pe partea ei, pentru că vorbim despre viața oamenilor, iar o viață nu se compune numai din loc de muncă sau de școală, ci toate aceste lucruri sunt complementare. Noi asta încercăm, cu anumite reușite, ca toți actorii locali, care sunt implicați direct sau indirect în îmbunătățirea vieții oamenilor, să stea la aceeași masă și să facă intervenții împreună. Deci, dacă vreau ca cineva să își găsească loc de muncă, trebuie să mă gândesc la copiii lui, la soție, la părinți, căldură, mâncare, distanță, transport public. Nimic nu e așa de simplu”, a mai spus Veres Nagy Timea.

Și viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, care este și președinte al GAL Sepsi, a spus că organizarea la nivel local, prin intermediul grupurilor de acțiune locală, s-a dovedit a fi mai eficientă și că speră „că și în continuare vor fi finanțări pe această filieră”. 

Veres Nagy Timea a declarat în același context și că incluziunea socială va fi realizată complet și cu succes abia atunci când oamenii din jur vor putea să se gândească la cei din comunitatea rromă ca la colegii lor de muncă, la copiii lor ca la colegi de școală ai propriilor copii, ca la șefi, iubiți, academicieni, nu doar ca la curățătorii de străzi sau cerșetori. 

Acum, imaginația noastră nu ne lasă să ne gândim la rromi ca o parte integrată a societății noastre. Noi credem că o incluziune cu adevărat funcțională trebuie să meargă în această direcție, deci să avem și această viziune”, a spus managerul de proiect GAL Sepsi. 

Asociația GAL Sepsi și-a început activitatea în octombrie 2018. În total, la nivel național există 32 de astfel de organizații. Rolul Grupului de Acțiune Locală este de a funcționa ca un organism intermediar, în scopul creării de parteneriate locale pentru reducerea sărăciei și excluziunii sociale. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.