SOCIAL 1 august 2023

17 covăsneni se aflau în „azilul groazei” din Mureș, desființat de autorități

de David Leonard Bularca | 1044 vizualizări

Spre finalul săptămânii trecute, joi, 27 iulie, a fost găsit în România un nou „azil al groazei”, în Mureș de această dată. Oamenii internați acolo, persoane vârstnice sau persoane cu dizabilități, trăiau în condiții inumane, nu primeau tratamentul adecvat și erau private de libertate, susțin procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). 56 de persoane se aflau în total în acel centru, dintre care 17 din județul Covasna. Directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Mária, spune că în cazul beneficiarilor din județul nostru nu au fost cazuri de maltratare, cel puțin conform informațiilor de până acum. 

DGASPC Covasna avea contract cu centrul desființat de autorități săptămâna trecută încă din septembrie 2020, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, directoarea instituției. 

Tot ea spune că neregulile descoperite acum de procurorii DIICOT nu au fost găsite la controalele care au avut loc de-a lungul timpului. 

„Am încheiat contract de prestat de servicii cu acea asociație din septembrie 2020. În septembrie 2020 am început colaborarea și aveam 17 contracte încheiate, deci pentru 17 persoane. În urma monitorizării și în urma controalelor efectuate de către organele de control nu s-a constatat nicio problemă, beneficiarii erau mulțumiți, tutorii beneficiarilor la fel. Acum am aflat și noi de fapt ce s-a întâmplat și încercăm să găsim soluții pentru cei 17 beneficiari din care de fapt 12 sunt în două servicii din subordinea DGASPC Mureș relocați și cinci au fost aduși în județ”, a explicat Vass Mária.

DIICOT: tratamente inumane și degradante

Vineri, 28 iulie, procurorii DIICOT au reținut trei indivizi, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane, se arată într-un comunicat de presă al instituției. 

Autoritățile susțin că persoanele în vârstă și cu dizabilități au fost „supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și neasigurarea igienei”.

„Au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea

În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica”, au transmis autoritățile la finalul săptămânii trecute, precizând și că au fost găsite 56 de persoane cazate în spațiile respectivei asociații. 

„Efectiv nu știu ce s-a întâmplat”

Directoarea DGASPC Covasna spune că nu înțelege cum s-a putut ajunge la asemenea tratamente aplicate beneficiarilor, mai ales în contextul în care au avut loc mai multe controale.

„Deci era un serviciu licențiat, și nu cu licență provizorie, deci cu licență pe cinci ani. Știți că în ultima vreme au fost foarte multe controale. Toate instituțiile de control practic. Și noi mergeam, primeam trimestrial fișe de monitorizare pentru beneficiarii noștri, dar mergeam și vedeam ce se întâmplă acolo. Toată lumea era mulțumită, era un centru foarte frumos. Aparținătorii care țineau legătura cu beneficiarii din centru erau foarte mulțumiți. Nu știu, efectiv nu știu ce s-a întâmplat. Nu știu cum s-a ajuns din partea acestei fundații ca în subsol să țină niște oameni. Bine, nu erau din Covasna oamenii respectivi, dar indiferent de unde erau, să ajungă să țină în subsolul clădirii, în niște condiții pe care le-am văzut și eu la televizor”, a explicat, în discuția cu reporterul CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Vass Mária.

Ea ne-a spus că mai sunt în jur de opt contracte încheiate (deci opt persoane) cu asociații care nu sunt din județul Covasna. 

„Aveam contracte încheiate cu Mureș, aveam 17 contracte și mai avem în jur de opt contracte încheiate cu alte asociații din țară, unde n-au fost probleme”, a detaliat directoarea DGASPC Covasna. 

Vass Mária a mai precizat și că, în cazul a cinci beneficiari din județ, care au fost internați la spital în Mureș, în momentul plecării din spital, pe fișa de externare a fost precizat că nu existau asupra lor urme de maltratare. 

„Și pe mine m-a șocat ceea ce am văzut la televizor. Deci nu-mi venea să cred. Dacă mă uit în acele rapoarte care au fost făcute și de către colegii mei în urma monitorizării și acele feedback-uri pe care le-am primit de la aparținători... niciodată nu s-a constatat vreo neregulă, ca beneficiarii să fie maltratați, neglijați și așa mai departe. De fapt, la biletele de externare, pentru că cinci au fost internați în spital, din Covasna, la spitalul din Mureș, de acolo au fost preluați. În biletele de ieșire scria că nu există urme de maltratare, că au fost îngrijiți, că starea lor e ok”, a mai spus directoarea DGASPC Covasna. 

Prefectura Covasna: s-a convocat comitetul de criză

După descinderile procurorilor DIICOT, prefectul județului Covasna, Ráduly István, a convocat comitetul de criză, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Prefecturii Covasna.

„După comitetul de criză convocat vineri de domnul prefect, dr. RÁDULY István, sâmbătă a avut loc o nouă întâlnire a acestui for. La acestea, în prezența prefectului, a subprefectului județului, dl. Sebastian CUCU, precum și a reprezentanților instituțiilor competente, s-au dezbătut măsurile ce trebuie luate pentru plasarea în instituții din județul Covasna a celor 17 persoane cu dizabilități psihice domiciliate în județul Covasna, care au fost evacuate din căminul de bătrâni Căsuța lu'Min (Brădești – județul Mureș), închis de autorități”, se arată în anunțul făcut de reprezentanții Prefecturii.

Toate centrele din țară, controlate

În această lună toate centrele de acest tip din țară au fost controlate, la cererea prim-ministrului țării, Marcel Ciolacu. Totul după ce, la începutul lui iulie, DIICOT a anunțat că face percheziții într-un dosar în care sunt cercetate mai multe persoane care dețineau sau erau angajate în centre de îngrijire a bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilități.

Ancheta DIICOT a plecat de la o investigație de presă publicată în mai multe episoade de jurnaliștii Bianca Albu și Ovidiu Vanghele, de la Buletin de București și Centrul de Investigații Media. În materialele publicate de jurnaliști încă din lunile februarie și martie ale acestui an, ei au arătat cum beneficiarii din centre de pe raza orașului Voluntari trăiau în condiții inumane și cum cei care ar fi trebuit să îi îngrijească profitau de pe urma lor.

Dezvăluirile au dus la demisia ministrului Muncii, Marius Budăi, și la demisia ministrei Familiei, Gabriela Firea (jurnaliștii au arătat cum mai mulți apropiați de-ai săi erau implicați în coordonarea acestor centre).

Mai mult, conform documentelor publicate de jurnaliști, autoritățile statului fuseseră sesizate despre neregulile din aceste centre, însă nu au făcut nimic în acest sens.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.