POLITICA 27 martie 2023

Senatorul AUR de Covasna, Ionuț Neagu: „Asistăm la o provocare ordinară a Federației Maghiare de Fotbal”

de David Leonard Bularca | 765 vizualizări

Senatorul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) de Covasna, Ionuț Neagu, susține, printr-o declarație oferită redacției CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, că sportul nu trebuie politizat, ca reacție la discuțiile din spațiul public începute după ce Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a anunțat că Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) i-ar permite să afișeze harta Ungariei istorice (care include și Transilvania) la meciurile de fotbal. Între timp, MLSZ a revenit asupra mesajului inițial și susține că nu a pretins niciodată că ar fi avut acordul UEFA pentru a afișa harta Ungariei istorice, pentru că nici măcar nu are nevoie de acord. 

Ionuț Neagu susține că folosirea respectivei hărți ar fi percepută ca o „provocare sau amenințare la adresa altor țări”. 

„Asistăm la o provocare ordinară a Federației Maghiare de Fotbal. Dorința de a utiliza harta așa-zisei «Ungarii Mari» în competițiile sportive, în scop de propagandă, poate fi, și cu siguranță ar fi, percepută ca o provocare sau ca o amenințare la adresa altor țări care se simt afectate de pretențiile teritoriale ale cercurilor revizioniste și revanșarde maghiare. Când nu au cu ce se mândri, revizioniștii de la Federația Maghiară de Fotbal recurg la tehnici și procedee manipulatorii, alimentate de un trecut sumbru de esență imperială”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, senatorul AUR de Covasna. 

El susține și că politica nu ar trebui să afecteze competițiile sportive. 

Nicio competiție sportivă nu trebuie politizată. Competițiile trebuie să se desfășoare doar în arenă, cu respectarea regulilor de fair-play. Diferitele ideologii care atacă acum societatea nu-și au locul în competițiile sportive sub nicio formă, nici pe teren, nici în tribune. Din păcate, Federația Maghiară de Fotbal a demonstrat că dorește implicarea sportului în disputele teritoriale ale Ungariei cu vecinii. Pretențiile revizioniste și revanșarde nu își au locul nici măcar în cărțile de istorie”, a detaliat Ionuț Neagu. 

Deși Federația Maghiară de Fotbal a susținut că are acordul UEFA de a afișa harta Ungariei istorice în cadrul competițiilor sportive, UEFA a dezmințit, printr-un comunicat de presă, că ar fi dat vreun acord în acest sens. 

Ionuț Neagu spune că decizia forului european este cea corectă. 

Salut decizia UEFA de a nu permite folosirea oricărui simbol cu implicații politice în competițiile sportive. Această decizie este singura posibil corectă. Ea are menirea de a împiedica instrumentalizarea sportului în scopuri străine domeniului. Sportul trebuie să fie neutru din punct de vedere politic, ca oamenii de orice naționalitate să se poată bucura de o competiție corectă și sănătoasă. În subiecte controversate, politica dezbină, pe când sportul unește, a mai spus, în final, pentru redacția noastră, senatorul AUR de Covasna. 

Și Federația Română de Fotbal a anunțat că UEFA nu a dat niciun acord în acest sens. 

Președintele Partidului Național Liberal (PNL) Covasna a spus, pentru redacția noastră, în legătură cu acest caz, că, din punctul său de vedere, trebuie evitat a se lua orice hotărâre care ar putea duce la dezordine și conflicte ce ar afecta viața și așa destul de agitată a cetățenilor, care au ca prioritate problemele existențiale ale familiilor lor”

Președintele Partidului Social Democrat (PSD) Covasna, Bogdan Barbu, a spus, tot pentru redacția noastră, că „Oricât ar încerca vocile naționaliste exaltate să forțeze vreo atitudine agresivă din partea cuiva – români sau maghiari, în județul Covasna realitatea conviețuirii bate filmul isteriei”

Sursa foto: Ionuț Neagu/Facebook    

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.